StoryEditorOCM
SplitOD PONEDJELJKA

Splićani, sad nema opravdanja za nered po ulicama; sve što vam je višak donesite u novo reciklažno dvorište u Kopilici

Piše Split SD
12. svibnja 2023. - 21:49

Novo reciklažno dvorište za prihvat posebnih vrsta otpada iz kućanstava koje se ne može odlagati u ‘zelene otoke‘, ukupne vrijednosti 689.500 eura, otvoreno je danas u Kopilici, javljaju iz Banovine.

Ovo reciklažno dvorište kojem se pristupa cestom iz pravca Puta Sjeverne luke, odnosno zgrade Carinarnice, obuhvaćat će oko 30 tisuća stanovnika, a što je čak 16 posto stanovnika grada Splita. Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo otvaranjem četvrtog reciklažnog dvorišta u Splitu, koje je sufinancirano sredstvima Europske unije.

image
Grad Split

- Praksa je pokazala da naši građani sve više odvajaju otpad te im samo treba pružiti potrebnu infrastrukturu. Iz mjeseca i mjesec povećavamo odvajanje otpada i reakcije Splićana su jako dobre.

Nastavljamo s izgradnjom potrebne infrastrukture koja je, kako vidimo i ovdje na Kopilici, uređena, čista i posve primjereno ukopljena u okoliš - kazao je, između ostalog Puljak.

Direktor "Čistoće" Ivica Karlogan naveo je kako reciklažno dvorište ima ukupan kapacitet od sedam tona rasutog otpada, te 500 litara tekućina koji će biti na raspolaganju stanovnicima grada Splita, a prvenstveno stanovnicima gradskih kotara koji gravitiraju Kopilici.

image
Grad Split

U spremnike i kontejnere građani mogu donijeti sljedeće vrste otpada: otpadni papir, otpadnu plastiku, otpadni metal, otpadno staklo, odjeću i obuću, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu, otpadne i tiskarske tonere, otpadne gume, problematični otpad iz kućanstva, građevni otpad iz kućanstva. Količine zaprimanja građevinskog otpada po kućanstvu su ograničene na 200 kilograma u šest uzastopnih mjeseci.

image
Grad Split

Današnje događanje označava kraj provedbe projekta sufinanciranog bespovratnim EU sredstvima. Uz nedavno otvoreno reciklažno dvorište na Pujankama, građanima Splita dostupno je i ono na Orišcu, na Karepovcu te od danas i na Kopilici.

image
Grad Split

Podsjetimo, pojekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Kopilica je sufinancirano sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 689.500,59 eura, dok EU sufinanciranje projekta iznosi 581.985,98 eura.

S radom počinje sljedećeg ponedjeljka, a radno vrijeme novog reciklažnog dvorišta je od 8 do 18 sati, svakog dana osim nedjelje. Prilikom ulaska građani su dužni predočiti osobnu iskaznicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 16:14