StoryEditor
Split'Bože sačuvaj...'

Splićani revoltirani zatvaranjem knjižara i papirnica u centru grada: 'Ne želimo da nam ostanu samo dućani s brendovima odjeće i slične 'ludosti' koje se otvaraju samo zbog brze zarade od turista'

Piše Nina Glučina Ramadža
29. siječnja 2019. - 23:48
'Miroslav Krleža' se ne seli s dugogodišnje lokacije na dnu Pjace. Barem tako tvrde prodavačice...

Knjižara "Morpurgo", u kojoj su odrasle generacije splitskih intelektualaca, pisaca i čitatelja, nakon 157 godina rada, zatvorila je svoja vrata još u lipnju 2017. godine, a njezin primjer uskoro su počele slijediti i preostale knjižare i papirnice u centru grada.

"Miroslav Krleža" na dnu Pjace trenutačno je zatvoren, a izlozi zamračeni trgovačkim papirima. Vremešniji gospodin kojeg smo u zatekli pred vratima nekoliko minuta je čekao u neznanju... Pita nas, i sam sebe u isto vrijeme, što je s knjižarom koja djeluje u lancu zagrebačke tvrtke "Znanje", komentirajući da valjda neće i njoj staviti ključ u bravu.

Čekao je još nekoliko minuta u nadi da nije možda radnica izišla nekamo, ali je odustao nakon nekog vremena ne želeći se smrzavati na buri ispred zaključane "butige od knjiga".

– Šta je ovo, nije valjda da će i oni zatvorit. I nema drugih u centru grada, nego još ova i ona doli, na Voćnon trgu. Sve je srušeno, Bože sačuvaj šta je ovo došlo – ljuti se naš sugrađanin.

Od djelatnica koje su u zaključanoj knjižari slagale artikle doznali smo tek poneki detalj više. Kazale su nam kako se "Krleža" ne zatvara i ne seli na novu lokaciju, nego da je u tijeku – preuređenje. Koliko će radovi trajati i kada će popularna prodavaonica ponovno otvoriti svoja vrata, nisu nam mogle reći, ali u međuvremenu Splićani, nažalost, nemaju ni papirnice u jezgri grada jer je i njima došla voda do grla.

Dućan tvrtke "Tramax" nasuprot nekadašnjeg kina "Tesla" je prije nekoliko dana "otišao" iz Tomislavove ulice, čak i namještaj je odnesen, a na vratima usamljeno stoji obavijest na kojim ih se drugim lokacijama u gradu može pronaći. Stvari se pakiraju i u trgovini "Art shop", u produžetku Ulice kralja Tomislava, kod kultnoga kafića "Semafor". Nema, čini se, posla ni za posljednje preostale knjižare i kopirnice u srcu Splita.

– Kćer dovodim tu u glazbenu školu i dok bi ona bila na satu, ja bih joj u "Tramaxu" kupovala potreban pribor za školu. Izgleda da se i on zatvorio, zašto, ne znam zaista... Na vratima su samo zakačili obavijest o ostalim svojim poslovnicama koje su u drugim dijelovima grada. Loše je što se zatvaraju ovakvi i slični sadržaji po centru grada – kaže gospođa Ivana, te dodaje:

– Ljudi, osim zbog đira, nemaju više naviku ići po gradu, sada se puno toga kupuje i obavlja po trgovačkim centrima. Šoping-centri su "pojeli" male trgovine u centru grada, najviše zbog parkinga, jer je svima lakše otići u neki od njih nego hodati po Marmontovoj i okolnim uličicama u potrazi za trgovinama, knjižarama i papirnicama.

Prema riječima naše sugovornice, gradske vlasti trebale bi nešto poduzeti da se zaustavi zatvaranje poslovnih prostora u središtu Splita.

– Trebalo bi se na bilo koji mogući način poduzeti nešto da nam u centru ostanu barem ove "konkretne" stvari. Neće biti dobro ako nam ostanu samo kafići i restorani, trebaju u centru raditi i trgovine, knjižare i slične stvari koje daju dušu ovom najbitnijem dijelu grada. Ne želimo da nam ostanu samo dućani s brendovima odjeće i slične "ludosti" koje se otvaraju samo zbog brze zarade od turista – nezadovoljno će Ivana.

Obližnji "Art shop" je, uz slikarski pribor, imao asortiman najbliži onome u knjižarama, ali ni njegovi vjerni kupci nemaju sreće jer i oni samo što nisu zatvorili. Muka je gospodinu Ivici koji se amaterski bavi slikarstvom jer ne zna gdje će ubuduće naći trgovinu s toliko bogatom slikarskom ponudom.

– Zatvara se? Čuo sam to i iskreno ne znam gdje ću ubuduće kupovati slikarska platna, kistove, olovke, pastele i sličan pribor. Čudno će biti bez "Art shopa"; ima još jedna slična mala trgovina na Splitu 3, ali po ponudi nisu ni blizu ovoj. Nisu baš nešto opremljeni. U Splitu su se gotovo sve knjižare zatvorile i baš kad sam našao ovu koja mi je dobra, i ona se zatvara nakon samo nekoliko mjeseci – žali se Ivica.

Stavljanje ključa u "Morpurgovu" bravu je, ispada, bio samo nagovještaj onoga što nam se trenutačno događa. Centar grada će za dan-dva ostati na samo jednoj knjižari. Posljednja nada je vjerovati da će se "Miroslav Krleža" na Pjaci uistinu, i to što skorije, otvoriti, a da se dotad ono malo preostalih kupaca kojima nije teško prošetati do Pjace neće odlučiti preseliti u trgovačke centre.

#SPLIT#GRADSKA JEZGRA

Izdvojeno

05. lipanj 2020 17:58