StoryEditorOCM
SplitADIO, MEDO...

Splićani pokupovali prve eurokovanice koje se od danas prodaju, ali ne baš svi: ‘Šta će mi ta munita, još će mi se u takujinu izmišat s kunama!‘ FINA upozorava na jednu stvar

Piše Milena Budimir
1. prosinca 2022. - 22:10

U svim poslovnicama Fine, u svim bankama i na šalterima Hrvatske pošte naši su sugrađani danas od rane zore mogli kupiti početne pakete eurokovanica.

Riječ je o vrećici u kojoj se nalaze eurokovanice u vrijednosti od 13,28 eura, a građane koštaju 100 kuna. U jednoj transakciji mogla su se kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica. Pokušali smo doznati jesu li Splićani “navalili” željni eura s hrvatskim obilježjima.

Rekoše nam djelatnici banaka i poštanskih poslovnica kako su se na vratima prvi pojavili numizmatičari, valjda u strahu da ne propuste nešto za njih toliko vrijedno. I umirovljenici. Znatiželjnici.

image
Saša Burić/Cropix

Među njima šjor Jakov i šjor Petar. Uplovili su suvereno u osmo desetljeće i doživjeli više izmjena novčanica i računanja u milijunima, doživjeli izmjene naziva novca i navikli se na kune. Bit će im teško, vele, sada prijeći na eure.

– Nisan se maka iz grada, nije mi euro nikad zatriba. Kaže mi žena da će se automatski to priko noći prominit pa se ne brinen. Nit iman kuna, nit ću imat eura, meni je lako – tako će Jakov, a ni prijatelj mu Petar nije poželio kupiti vrećicu kovanica.

– Oni koji sada gube, za Svjetsko prvenstvo znali su kazat “šta će mi ti gvozdeni, pocepat će mi pantalone” – pa se smiju na sav glas, sve se prolaznici okreću. Nasmijani, lijepo je osjetiti radost, makar u prolazu...

173 grama kovanica

Gospođu Vedranu smo susreli na ulazu u poslovnicu Fine na Rivi, nije došla kupiti “paketić lima” nego platiti račune, došla joj je “razlika za struju”.

– Ma šta će mi ta munita, još će mi se u takujinu izmišat s kunama – smije se i ona, sve neki veseli narod splitski.

– Ne mislin na put – dodaje, pa je onda važno i naglasiti svima onima koji su “munitu” ipak kupili da je ne smiju koristiti u Europi, jer do prvog dana iduće godine ne vrijedi.

– Bitno je naglasiti da je zabranjeno puštanje u optjecaj eurokovanica iz početnog paketa, odnosno njihovo korištenje kao sredstva plaćanja prije 1. siječnja 2023. godine – tako će naglasiti u Fini.

image
Saša Burić/Cropix

A mi i dalje skitamo i pitamo, mlađahna nam Anja veli kako je “sve to vrlo jednostavno”.

– Kada se probudimo u novoj godini i odemo u dućan, u spizu, više ništa neće biti naznačeno u kunama, samo u eurima. I tada će vam nešto izgledat jeftino, jer ne’š ti dva eura, to ti nekako podsvjesno zvuči kao dvi kune.

Zato se nemojte zeznit! Svaku cijenu koju vidite, samo joj dodajte u mislima nulu i sve će vam bit jasno –​ pametnica je Anja, sve je ona to dobro promislila.

I ne, nije kupila eurokovanice, guštat će, kaže, u kunama još ovih tridesetak dana.

image
Saša Burić/Cropix

U bankovnim poslovnicama smo naišli na djelatnice koje samo vrte glavom i vele kako paketa nema. Svi su se prodali! Ljudima je slatko imati Teslu, glagoljicu, obris Hrvatske, ali, veli nam Tina, slađe je imat medu i slavuja i tunu.

– Za sto kuna dobiješ 173 grama kovanica, je l’ lakše imat u džepu komad papirića nego to – pita nas.

A mi zaključujemo kako navale Splićana na eurokovanice nije bilo. Nije ih prikoviše briga, i to zaključujemo. Jer, more je mirno, bura se još uvijek nije nabrijala, a sunce grije kosti, taman koliko triba. 

Za 100 kuna - 33 kovanice

 

Početni paket eurokovanica, vrijedan 100 kuna, sadrži sljedeće 33 kovanice:

3x2 eura

3x1 euro

5x50 centa

5x20 centa

5x10 centa

3x5 centa

4x2 centa

5x1 cent

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 07:03