StoryEditorOCM
SplitPONOVNO UPOZNAVANJE

Splićani pohrlili na besplatnu turu vođenja po gradu; svašta su saznali, jednu su aktualnu stvar posebno komentirali

Piše Sandi Vidulić
15. siječnja 2023. - 21:26

Koliko god ugostitelji koji su eksploatirali svojim štekatima najvrjednije prostore gradske jezgre bili nezadovoljni Odlukom o komunalnom redu po kojoj moraju uklanjati štekate, toliko je zbog tih strogih komunalnih mjera svanulo turističkim vodičima.

Upitali smo Anitu Birimišu, turističku vodičku, ujedno i vijećnicu u vladajućoj koaliciji, koliko će uklanjanje štekata iz uskih uličica i pjaceta olakšati posao turističkim vodičima.

- Nesumljivo je da će nam komunalna odluka olakšati vođenje turista. Sada prvi put nećemo morati za mnoge lokacije govoriti turistima: “Proguglajte” kasnije da vidite kako doista izgleda neki dio Dioklecijanove palače ili gradske jezgre koji je zagušen štekatima i velikim suncobranima - zadovoljna je Birimiša.

image

Linda Lešić

Duje Klarić/Cropix

A kako izgleda “očišćena” Palača, premda nije još sasvim provedena purifikacija, mogli su se uvjeriti građani kroz besplatnu turu koju su organizirali turistički vodiči u sklopu projekta “Upoznaj svoju zemlju”, u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Dobar odaziv

Odaziv građana i posjetitelja bio je prilično dobar, kao i organizacija vođenja. Vodiči su okupljene sugrađane rasporedili u desetak grupa koje su vođene po Palači, Rivi i Pjaci, tako da nisu smetale jedna drugoj.

Obveznu lekciju o nastanku Palače vodiči su naizmjence tumačili svojim grupama ispred panoa na Rivi koji prikazuje rekonstrukciju izvornog izgleda Dioklecijanove palače od E. Hebrarda iz 1912. godine.

Također, u blizini je zgodan model za objašnjavanje kako je od Palače nastao grad kakav danas poznajemo, to je maketa koja prikazuje stanje povijesne jezgre Splita iz 2005. koju su financirali “Lionsi”.

Nakon toga slijedi ulazak u Podrume, a mi smo bili u grupi koju je vodila Jelena Palunko Missia.

image

Jelena Palunko Missia: ‘Turističko vođenje mi pomaže da se osjećam bolje i kod osobnih teškoća‘

Duje Klarić/Cropix

- Volim ovaj posao. Turističko vođenje mi pomaže da se osjećam bolje i kod osobnih teškoća. Drago mi je kad pobudim interes kod naših ljudi i turista.

Potrebno je procijeniti grupu koju imate, nastojim prilagoditi vođenje grupi s količinom podataka i načinom izlaganja, tako da im bude zanimljivo - objasnila nam je Palunko, a mi smo primijetili da su sudionici, među kojima je bilo mlađeg i starijeg svijeta, uistinu zainteresirano pratili turu čitavo vrijeme.

Turistički vodiči ne opisuju samo umjetničku vrijednost starih gradnji, nego će, kao Palunko, spomenuti i da je neki dio današnje slike grada postao priznat preko drugog medija. Tako zgrada Lučke kapetanije nije smatrana vrijednom od strane struke (čak su postojali prijedlozi da se ukloni), ali je zbog slika Emanuela Vidovića dobila status neraskidivog dijela splitske vizure.

image

Vodička Jasenka Ribičić sa svojom grupom na ulazu u Dioklecijanove podrume

Duje Klarić/Cropix

S druge strane, od vodiča se mogu čuti komentari na teškoće koje su im stvorile neke intervencije u Palači. Novija zatamljena stakla u prizemlju Šegvićeve zgrade na Peristilu otežavaju pogled na sjecište Carda i Decumanusa kad su te ulice bile široke 12 metara.

Papalićevi za papu

- Zašto je Dioklecijan sagradio Palaču ovdje? Zato što je bio porijeklom iz ovih krajeva. Kad im se to kaže, turisti pitaju je li Dioklecijan bio Hrvat. Pa im moram objasniti da nas onda nije bilo, a u ranija vremena me jedan Francuz pitao je li Dioklecijan bio Jugoslaven - prepričava anegdote naša vodička.

Moglo se čuti puno detalja od vodiča, od toga da su Papalićevi, koji su izgradili veliku palaču (u kojoj je Muzej grada) i malu palaču (u kojoj se nalazi trgovački lanac “Spar”) prezime dobili od korijena “papa” jer su bili za ondašnjeg papu, do detaljnih opisa izgleda pojedinih dijelova Palače, od čega se najdetaljnije opisuju Peristil i Zlatna vrata.

image
Duje Klarić/Cropix

Kad smo došli do Pjace, povela se mala polemika o aktualnoj situaciji s uklanjanjem štekata. Palunko nam je rekla kako je za nju olakšanje da može proći Pjacom nakon što je uklonjen štekat na istočnom dijelu Pjace.

I doista, prizor je pravo osvježenje, fasada povijesne zgrade koju je zaklanjao štekat “No stressa” izronila je i pokazuje se u svoj svojoj ljepoti, kao i prostor trga za koji smo zaboravili koliko je velik.

- Pa vratit će se na ljeto štekat - kazala je pomalo neoduševljeno jedna od gospođa iz grupe. No brzo joj je rečeno da takvog scenarija neće biti.

- Zaplakala sam kad sam konačno vidjela Srebrna vrata očišćena - dodala je jedna starija gospođa.

Jedan od članova grupe upitao nas je znamo li što će biti sa štekatom koji s jedne strane zaklanja štandarac na Pjaci.

- Zašto štekat od “Judite” nije uklonjen? - također se postavilo pitanje.

image
Duje Klarić/Cropix

Da bismo doznali ove odgovore, odlučili smo kasnije nazvati Birimišu, no prije toga dovršili smo turu s grupom. Doznali smo koliko se maršal Marmont trudio ulagati u proširenje Splita i kako je Napoleonu dojadio s konstantnim traženjem novca.

Također smo doznali od naše vodičke kako je zbog zasluga u izgradnji Splita, radi čega se Riva jedno vrijeme zvala Francuska obala, Marmont popularan samo ovdje. U Francuskoj ga ne vole jer je u povijesnim događajima stao na “krivu stranu”, a ne obožavaju ga ni Dubrovčani.

Očuvana rimska gradnja

Zaključak obilaska je bio da je život očuvao Palaču. Čak i kad je proizvodio smeće. Na primjer, Dioklecijanove podrume, jer su stanovnici koji su živjeli iznad bacali u njih smeće koje je naraslo do svoda i tako su ih “konzervirali” kao kad se vakumira kava. Također, život u Palači je izgradio razne povijesne slojeve, od kojih neke gradnje imaju značajnu vrijednost.

image
Duje Klarić/Cropix

- Kada dođu stručnjaci, kažu da nigdje nisu vidjeli ovako očuvanu gradnju iz rimskih vremena. Turistima ne kažemo baš sve što nas muči. Nadam se da će se naći rješenje za očuvanje života u Palači jer ju je življenje u tim zidinama sačuvalo kroz sva ova vremena! - zaključila je na kraju turističkog vođenja Jelena Palunko Missia.

image

Ekipa splitskih turističkih vodiča koji su građane vodili po staroj gradskoj jezgri

Duje Klarić/Cropix

I Anita Birimiša nam je potvrdila ono o čemu je Slobodna Dalmacija neki dan pisala vezano za štekate na Pjaci - uskoro odlazi štekat ispred “Judite”, smanjit će se štekat koji dijelom zaklanja štandarac, uklonit će se veliki suncobrani i povući se bliže zgradi nekadašnjeg “Croatia Recordsa”, gdje će doći tenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 22:42