StoryEditorOCM
Splitsimulator

Splićani osjetili potres, ali u kontroliranim uvjetima. Nekima je bilo strašno, a nekima zabavno kao u lunaparku

Piše Frano Kiso
30. studenog 2023. - 14:44

Kod Poljuda su se utaborili Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja, vatrogasna i policijska vozila te sva sila djelatnika Civilne zaštite. Ne, na Split se nije sručila neka prirodna nepogoda, već je riječ o kampanji podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa pod nazivom "Usvoji znanja da šteta bude manja".

A koje su štete u pitanju i na koji se način provodi edukacija obrazložio nam je Srđan Kušćević, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split.

– Svake godine na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa educiramo ljude kako se ponašati u nekim prirodnim nepogodama. Nabavili smo makete prirodnih katastrofa i imamo simulacije potresa, poplava, erozije tla i vulkana. Naš je cilj da se ljudi, posebno djeca, znaju ponašati u opasnim situacijama. Zato je važna prevencija i edukacija – tvrdi Kušćević.

– U slučaju potresa bitno je stati uz nosivi zid i ne izlaziti vani. Prvo što se urušava su stubišta, balkoni i drugi građevinski materijali koji padaju s visine. Trebate pričekati da potres stane i onda se udaljiti iz objekta – objašnjava pročelnik.

– Ne ubijaju potresi, ubijaju građevine – dodaje Kušćević i naglašava važnost planske i kvalitetne gradnje.

Sve oči na prezentaciji bile su uprte u moderni simulator potresa kojemu može parirati samo još jedan u Europi, i to u Švicarskoj.

– Možemo simulirati potrese raznih intenziteta. Tako možete na vlastitoj koži osjetiti japanski potres magnitude 8.8 stupnjeva, kao i petrinjski i zagrebački potres – objašnjava nam Tihomir Mendek, inženjer i konstruktor potresnog simulatora.

Djeca oduševljena

Građani, djeca i učenici imali su priliku upoznati sve edukacijske modele i dodatno se informirati na interaktivniji način. Mi smo naišli na grupu osnovnoškolaca s Brda i svi su redom bili oduševljeni što su mogli iskusiti "potres" u kontroliranim uvjetima.

– Bilo je zabavno, kao da smo u lunaparku. Malo strašno jer mi je bilo prvi put, ali sve u svemu super – prepričava nam jedna učenica Osnove škole "Brda".

Kampanja obuhvaća 21 grad u Hrvatskoj i dio je projekta "Na putu do smanjenja rizika od katastrofa", sufinanciranog sredstvima iz europskih fondova, a provodi ga Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

image

Ulaz u simulator potresa

Frano Kiso/Privatan Album
image

Simulacijska maketa potresa

Frano Kiso/Privatan Album
image

Simulacijska maketa poplave

Frano Kiso/Privatan Album
image

Terenski kamion koji se najčešće koristi u poplavama i snježnim nevremenima

Frano Kiso/Privatan Album
image

Učenici na prezentaciji

Frano Kiso/Privatan Album
image

Djeca u simulatoru potresa

Frano Kiso/Privatan Album
image

Djeca u sektoru Crvenog križa

Frano Kiso/Privatan Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:51