StoryEditor
SplitRolling stones u splitu

Splićani, oprez! Svjedokinja stravičnog odrona na Firulama upozorava na 'nevidljive' opasnosti: Pogledajte ovaj zid kako je ispupčen. A tek ovaj kamen, stao je na pola puta...

11. travnja 2019. - 18:55
Jelena Bura: Mačak Firko 'potrošio' je jedan život u bijeg od posljednjeg incidenta

Na mjestu gdje su u srijedu opasno zaprijetile nekoliko stotina kilograma teške kamene gromade koje su se srušile na popularnu splitsku šetnicu između Zente i Firula, danas su tek ostaci tragova osušene zemlje.

Nakon obilne kiše koja je danima gotovo bez prestanka padala, osvanuo je sunčan dan i oko 13 sati na obali plaže Firule boravili su rekreativci i šetači koji su uživali na ugodnih 16 stupnjeva. U hladovini tamarisa dočekala nas je Jelena Bura, sugrađanka koja je svjedočila stravičnom kotrljanju stijenja na lungomare.

Svaki dan posjećuje Firule kako bi nahranila svog mačka Firka, i srećom, u utorak su bili na sigurnoj udaljenost od odrona. Međutim, upozorava naša sugovornica, takav scenarij se može ponoviti već sutra.

Malo je nedostajalo da kamena gromada nekoga ubije, ali nitko ne priznaje odgovornost; 'Splitska obala': Održavamo šetnicu, ali ne i poviše nje; Županijskog pročelnika uzalud smo zvali...

Kamene gromade pale na popularnu splitsku šetnicu: 'Čula se tutnjava kao da je potres, a onda je krenuo odron... Tu inače prolazi mali milijun ljudi!'

- Ove zidove i zemlju drže samo korijenja od stabala. Vlasnik skoro svakog ugostiteljskog objekta koji se otvorio, posjekao je stabla i tako se stvorio problem s odronom. Korijenje borova i tamarisa te agave drže tu zemlju, ali oni to ne shvaćaju - ogorčena je Bura i odlučila nam pokazati nekoliko lokacija gdje bi se svakog trenutka mogao zakotrljati kamen.

Unatoč postavljenim znakovima upozorenja, zaobišle smo betonski blok i krenule prema Ovčicama. Ako su mogle žene s kolicima i djecom obilaziti barikade, mogle bismo i mi, prokomentirala je naša sugovornica uz osmijeh.

Uz šetnicu oštro Jelenino oko uočava detalje koje usputni prolaznik najčešće ne primjećuje.

- Pogledajte ovaj zid kako je ispupčen od zemlje, on svaki tren može pasti. Na dijelu na kojem je zid prijetio prolaznicima, stavljena je mreža, ali koliko će ona pomoći ako se odvali taj zid, ne bih vam znala reći - ističe te nastavlja upirati prstom:

- Pogledajte ovaj kamen iznad nas, a vidite li ovaj koji se već krenuo kotrljati pa je stao na pola puta. Svaki čas bi mogao nastaviti svoj put do šetnice. Srećom, odron se dogodi najčešće za vrijeme kiše, pa je manje prolaznika, ali, isplati li se riskirati - upitala se Jelena.

Nešto oštriji je bio njezin prijatelj Igor koji kaže da problem nije saniran već godinama, na što upozoravaju znakovi koji su postavljeni svakih 20-ak metara.

- Banovina je kriva. Kako je cili grad zapušten, tako su i Firule. Prije izbora je ovde prolazija gradonačelnik i priča je s ljudima. Sve će on to, brda i doline. Lipili su i A4 plakate. Ma, on je po meni gradonačelnik na daljinsko upravljanje iz Zagreba. To obavezno napišite. Ništa nije napravija - ljutit je 69-godišnjak kojem je pješčana plaža i betonska klupica na Firulama doslovno dnevni boravak.

Kaže da se samo čekalo kad će se dogoditi veći odron, ali, dodaje, ni to nije dovoljno već moraju pasti žrtve da bi se nešto promijenilo.

- Ovo je zapušteno do Boga. Očekivalo se da će se ovo dogodit i opet će se desit. Oni su stavili tabelu, ogradili se da ne daj Bože koga poklopi - odmahuje rukom naš sugovornik.

Od problema se već jučer ogradila i gradska tvrtka "Splitska obala" koja je zadužena samo za čišćenje i održavanje kupališta koja nisu pod koncesijom, a upravo Firule su jedno od njih.

Kako smo još jučer pisali, Županija splitsko-dalmatinska je dužna reagirati kod izvanrednih situacija i za to postoji novčani fond, a Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, upire prstom u gradsku upravu koja, prema njegovim riječima, još uvijek nije iskoristila županijska sredstva predviđena za sanaciju.

- Upozoravali smo ih više puta. Zadnji sastanak (treći u tri godine) s novim pročelnikom za komunalu Damirom Orduljom rezultirao je istim zaključkom. Grad Split nije izradio potrebnu dokumentaciju koju je Županija spremna financirati, a sanaciju možemo sufinancirati kroz kapitalne projekte koji su za to oformljeni - odgovorio je Čogelja te napomenuo da je pročelnik Ordulj prihvatio takvu inicijativu.

Dio na kojem se dogodio odron, prema Čogeljinim riječima, spada u privatno vlasništvo, a Grad i inspekcija može dati nalog vlasniku nekretnine da sanira zemljište i napravi to o njegovu trošku. Zašto lokalna vlast još uvijek nije izradila potrebnu dokumentaciju ili naložila sanaciju, na to pitanje još uvijek čekamo odgovor iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 06:31