StoryEditor
SplitSPLIT PARKING

Splićani obaraju rekorde u korištenju javnih bicikli, a sada će dio njih dobiti i ‘dodatnu opremu‘- dječje sjedalice. Neće se dodatno naplaćivati

Piše PSD
3. srpnja 2020. - 22:02

Upravo na javne bicikle u Splitu, gdje se već mjesecima obaraju rekordi u njihovom korištenju, u suradnji s Nextbikeom postavljeno je prvih deset dječjih sjedalica u Hrvatskoj. Prve su to dječje sjedalice postavljene na javnim biciklama u Hrvatskoj, a s ciljem da se omogući roditeljima da uživaju u sigurnoj vožnji sa svojim mališanima. Korištenje sjedalica ne naplaćuje se dodatno. 

Javlja to Goran Grgurinović iz Odjela odnosa s javnošću Split Parkinga, gradske tvrtke koja je odgovorna za sustav javnihg bicikli. Kako nadalje, navode, dječje sjedalice imaju sva odobrenja i dizajnirana su za prijevoz djece od 9 do 72 mjeseca, a težine od 9 do najviše 22 kilograma. 

Na svakoj dječjoj sjedalici bit će postavljen brzi vodič za početak korištenja, a upute će biti dostupne i na web stranici Split parkinga. Sustav je vrlo jednostavan i intuitivan, a unutar aplikacije kod najma bicikle moguće je odabrati onu s dječjom sjedalicom.

- Najvažnije je pažljivo zategnuti sigurnosne pojaseve u dječjoj sjedalici i ne ostavljati dijete bez nadzora u nijednom trenutku te djeci obavezno osigurati kacige prilikom vožnje u sjedalicama. Sigurnost nam je na prvom mjestu, istaknuo je Ante Gustin, direktor Nexbikea.

Iz Split parkinga poručili su kako su iznimno zadovoljni jer su započeli ovaj projekt s Nextbikeom i u kratkom roku osigurali početni broj dječjih sjedalica i udovoljili upitima od strane korisnika. Ako se pokaže potreba, s novim biciklama koje su planirane nabavljat će se i dodatan broj sjedalica.

- Ovakve dječje sjedalice već se koriste u brojnim europskim gradovima i drago mi je da upravo u Splitu roditelji imaju mogućnost prvi u Hrvatskoj uživati u sigurnoj vožnji sa svojom djecom i na javnim biciklama. Sigurnost naših najmlađih svima nam treba biti na prvom mjestu zato pozivam sve odrasle i roditelje na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa za korištenje kako bi mogli bezbrižno uživati u vožnji, kazao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Korištenje bicikli opremljenih s dječjim sjedalicama jednako je kao i za obične bicikle. Prilikom planiranja vožnje bez djeteta, korisnici se mole da odaberu običan bicikl kako bi roditeljima s djecom na raspolaganju bile bicikle s dječjim sjedalicama.  

Upute za korištenje

Sve korisnike koji će koristiti dječje sjedalice moli se da obrate pozornost i prate upute za korištenje:

1. Prije vožnje potrebno je provjeriti da su sigurnosni pojasevi ispravno pričvršćeni.

2. Korištenje kaciga za djecu je obavezno.

3. Nemojte se udaljavati od bicikla dok je dijete u sjedalici.

4. Budite oprezni prilikom sjedanja na bicikl i silaženja s istog.               

5. Vožnju prilagodite uvjetima u prometu i terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 21:37