StoryEditor
Splitkritike prometovcima

Splićani negoduju zbog javnog prometa: Na nijednoj stanici nema voznog reda, a autobusi prerijetko voze. Iz kuće moram krenuti dva sata ranije

22. lipnja 2020. - 14:45
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Nekoliko čitatelja požalilo nam se na vozni red gradskih autobusa. Nezadovoljni su zbog kako kažu rijetkih polazaka, a žale se i da na stanicima nema informacije o točnom rasporedu vožnje.

- Na niti jednoj autobusnoj stanici nema raspored s voznim redom koji je trenutno na snazi. Samo na internetskoj stranici Prometa to piše, ali ne znaju se svi građani koristiti internetom, pogotovo stariji. Jasno mi je da su linije reducirane, ali nužno je na svaku stanicu zalijepiti točne obavijesti o funkcioniranju i načinu vožnje, kazala nam je Splićanka koja nam se javila. 

Druga čitateljica ističe kako autobuse koriste i odrasli, ne samo đaci.

- Jasno mi je da nema učenika, ali autobusi trebaju i nama odraslima. Živim na Pujankama, a autobusi voze svakih sat, sat ipo, i za doći do bolnice ili do centra grada gdje radim, iz kuće moram krenuti barem dva sata ranije. Ovakvim voznim redom Split se vratio 40 godina unatrag, ljudi koji su primorani koristiti autobusni prijevoz razočarani su i ljuti, poslala nam je čitateljica.

Direktor Prometa, Miroslav Delić, nam je kazao kako je trenutno u pogonu 80 posto njihovog voznog parka.

- Primjerice Zadar i Pula su na 30 posto svojih kapaciteta, a Rijeka na 40 posto. Kada gledamo broj putnika i prihode od karata u mjesecu svibnju je bilo 45 posto putnika u odnosu na prije, a prodaja karata je na 29 posto, objašnjava nam Delić.

Dnevno broje nešto više od 850 polazaka na svim linijama, a prije koronavirusa ta brojka je iznosila oko 1 200.

- Postoje neki sati kada uopće nema putnika. Primjerice, linije u večernjim satima koje voze na području grada, budu prazne ili bude između jednog do pet putnika. Nema studenata, đaka, a ni turista koji su naši najbrojniji korisnici. Zadnji tjedan lipnja ćemo najvjerojatnije prijeći na klasični ljetni redni voz, rekao je Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 21:04