StoryEditor
Splitcrno na bilo

Splićani ne zaboravljaju: prošlo je šest mjeseci od Puljkova preuzimanja grada, povjerenje je dobio obećavši ovih 20 promjena. Podsjećamo ga na taj ‘ugovor‘ s građanima, evo cijelog popisa

Piše S. LJ.
19. siječnja 2022. - 18:05

Prošlo je pola godine od kada je Ivica Puljak preuzeo ključeve grada. Puno je obećanja, ali Splićani ne zaboravljaju.

Evo, što su, između ostalog, biračima obećali iz stranke Centar, čiji je kandidat Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

image
Tom Dubravec/Cropix

1. Građanima i poduzetnicima, gradska vlast će pomoći prebroditi krizu i u tom smislu dogovoriti mjere kako bi se sačuvala radna mjesta.

2. Svi građani moraju imati pristup čistoj vodi, a svi objekti u gradu sustave odvodnje.

3. U prvoj godini mandata završiti će se strategija razvoja grada i pristupiti izradi GUP-a. Posebna pažnja posvetiti će se projektima Istočne obale i Kopilice, te dodatno zaštiti Marjan. Na Marjanu se odmah kreće s pošumljavanjem, ukidanjem građevinskih područja, odbijanjem zahtjeva za legalizaciju, upisom posebnog pravnog režima, rješavanjem imovinsko pravnih odnosa, ukidanjem prometa i restrukturiranjem ustanove za upravljanje Park šumom Marjan.

image
Josko Ponos/Cropix

4. Osigurati će se početak projekata od javnog interesa (primjer garaže), te dovršiti mnoge započete, a nikad završene projekte (najčešće gradske prometnice).

5. Na Kili će se graditi nova škola i vrtići u nekoliko kvartova.

6. Dovršiti će se Dom mladih.

7. Nova gradska vlast podržavat će trenutni oblik upravljanja Hajdukom u kojem navijači imaju ključnu ulogu u razvoju kluba.

8. U prvih šest mjeseci pokrenut će se projekti izgradnje stanova za dugoročni najam, kako za mlade, tako i za starije, te za socijalno ugrožene kategorije građana.

image
Tom Dubravec/ Cropix

9. Ravnomjerno će se razvijati svi gradski kotarevi i mjesni odbori, koji će postati pravi centri gradskoga života, s kulturnim, edukacijskim, sportskim, zdravstvenim i ekološkim sadržajima. Posebna pažnja će se posvetiti istočnim kotarevima i Slatinama, kao dijelovima grada koji su dugi niz godina zanemarivani. Udvostručit će se sredstva za kotareve i mjesne odbore, organizirati edukacije za upravljanje te uspostaviti namjenski fond za kompetitivne projekte.

10. Za važne gradske probleme, tražit će se mišljenje građana kroz savjetodavne referendume. Prvi takav organizirati će se tijekom kotarskih izbora 2022. godine.

11. Grad će posebnu brigu voditi o osobama s invaliditetom, djecama s poteškoćama u razvoju, socijalno ugroženim građanima, braniteljima te osobama treće životne dobi. Nastaviti će se tekući socijalni programi i uvesti novi, dodatno financirani iz europskih fondova.

12. Do kraja mandata izgradit će se novi Centar za autizam.

13. Planira se posebna zaštita, dodatno ozelenjivanje, obnova šumskih površina te pojedinačnih stabala u obalnom području, zatim uređenje toka rijeke Žrnovnice, jedine rijeke na području Grada Splita. Posebno će se voditi računa o zaštiti velikih zelenih površina, Marjana, Slatina i Mosora.

14. Cilj od pedeset posto odvajanja otpada do kraja prvog mandata bit će jedan od glavnih prioriteta. Planira se ubrzana izgradnju novih fiksnih reciklažnih dvorišta u više kvartova, nabava novih mobilnih reciklažnih dvorišta, pokretanje velikih kampanja edukacije i promocije odgovornog ekološkog ponašanja građana, promocija kompostiranja i povezivanje s programom ozelenjivanja i održavanja zelenih površina, izgradnju kompostana i sortirnice, postupno ukopavanje kontejnera, te dovršetak Karepovca.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

15. Obnovit će se Pazar i Peškarija.

16. Realizirati projekt uređenja žnjanskog platoa.

17. Provesti reorganizacija i racionalizacija gradskih poduzeća.

18. Nastaviti i ubrzati realizacija projekta Tehnološkog parka u Dračevcu.

19. Provodit će se komunalni red usklađen s konzervatorskim smjernicama.

20. Ambicioznije će se aplicirati na EU projekte i transparentnije upravljati gradskom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 05:45