StoryEditorOCM
SplitBUDI SE I ISTOK

Splićani na ulicama, vozači im trubili u znak podrške: ‘Stop trovanju! Ugroženo je zdravlje bar 5000 ljudi‘!

Piše Split SD
26. ožujka 2023. - 21:03

Nakon prosvjedne šetnje Spinućana, prelaskom preko pješačkog prijelaza na Solinskoj cesti stanovnici Brda su mirnim prosvjedom danas ukazali na problem zagađenja iz Sjeverne luke.

Iako su prosvjednom šetnjom noseći u rukama transparente "Za zeleni zaljev i "Stop trovanju" nakratko zaustavili promet, vozači su uglavnom imali strpljenja, posebice vozač Prometovog autobusa koji im je trubio u znak podrške.

Žale se na brdo troske pored ceste, koks, sve to u neposrednoj blizini naselja... 

image
Duje Klarić/Cropix

- Glavni problem je ugrožavanje našeg zdravlja, troska, koks, rasuti teret...Ne možemo normalno živjeti, problem je luka 150 metara udaljena od naselja, a to po zakonu ne smije biti. Tražimo micanje rasutog tereta, nitko ne brani rad luke, ali želimo živjeti ka ljudi - kazao nam je prosvjednik Ante.

Najavio je i kako će sljedeći put blokirati cestu, zvati ministra, ali i pisati Europskoj komisiji.

- Direktor Sjeverne luke nam je rekao da tko nam je kriv što smo kuće tu gradili i kupovali stanove. Zbog rasutog tereta ugroženo je barem pet tisuća ljudi, od djece do staraca. Dosta je stanovnika, nažalost, oboljelo od raka, ne znam je su li uzrok te opasne čestice, ali i to ćemo dokazati ako treba - poručio je.

image
Duje Klarić/Cropix

Smatra i da se smanjio intenzitet radova kako bi Sjeverna luka "zavarala" nedavno postavljene mjerne uređaje za praćenje valitete zraka.

Podršku stanovnicima Brda i okolnih kvartova dao je i SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević koji je danas bio s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 04:32