StoryEditor
Splitgradska knjižnica

U splitskom GKMM-u opet vrijede stara pravila: zakasnina se naplaćuje, ali Splićani su većinu knjiga ionako - već vratili

2. lipnja 2020. - 21:54
Duje Klarić/Hanza media

Stvari se vraćaju u "normalu" i u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu gdje se od travnja nije plaćala zakasnina na knjige i ostalu, neknjižnu, građu, a upis se vršio po akcijskoj cijeni od pedeset kuna.

Od danas se pravila vraćaju na staro pa će se tako zakasnina naplaćivati prema cjeniku koji je vrijedio i prije početka pandemije što znači da će se za dan kašnjenja kada su u pitanju knjige trebati izdvojiti 0,75 kuna dok će zakasnina za neknjižnu građu (CD-ove, DVD-ove i čitače) iznositi pet kuna.

Velikodušna pravila

Ipak, čini se da je velik broj naših sugrađana odlučio iskoristiti velikodušna pravila GKMM-a pa su tako posuđeni sadržaj vratili - do 1. lipnja.

Kako nam kaže Vesna Jukić-Oštrek, voditeljica kulturnih programa, GKMM u Splitu jedna je od rijetkih knjižnica u Hrvatskoj koja je oprostila kašnjenje čak i za građu posuđenu prije korone, odnosno od 1. siječnja, a jedan od razloga za produljenje neplaćanja zakasnine bilo je i smanjenje gužvi kao i izbjegavanje pritiska te dodatnog stresa.

U trenutku zatvaranja knjižnice kod korisnika je ostalo oko 27 tisuća knjiga, a prvi tjedan po otvaranju vraćeno je čak četiri tisuće naslova.

- Temeljitu statistiku vraćene knjižnične građe napravit ćemo nakon 1. 6., po isteku akcije vraćanja knjiga bez naplate zakasnine. O akciji smo u više navrata, tijekom mjeseca svibnja, obavještavali naše korisnike i javnost putem web stranice GKMM, društvenih mreža, medija i informativnih letaka u GKMM-u. Naš cilj uvijek je isti, a taj je da se knjižnična građa vrati ondje gdje pripada - na police naših knjižnica u mreži GKMM, kako bi je drugi korisnici mogli posuditi - ističe Jukić-Oštrek i naglašava da vjeruje u pozitivan trend vraćanja posuđenih naslova.

image
Vojko Bašić/Hanza media

Dobar odaziv

Dodaje i kako su stolovi predviđeni za karantenu knjiga tijekom svibnja bili prekriveni stotinama djela koja su se nakon 72 sata vraćala na police. Čini se, dakle, da su naši sugrađani dobro iskoristili protekli mjesec, ne samo kada je u pitanju povrat knjiga već i - samo učlanjenje u knjižnicu.

- Samo u petak je u Središnjici upisano čak 46 korisnika. Posudba, vraćanje knjiga pa i upisi su se posljednjih dana udvostručili. Naši sugrađani rado se odazivaju na takve akcije, što nas jako veseli, jer u konačnici GKMM ima, svakim novim upisom, člana i budućeg korisnika svih naših brojnih usluga, više - zadovoljno će Jukić-Oštrek.

Ipak, očekuje da će se narednih dana pomalo smiriti broj upisa kao i povrat knjiga.

- No, isto tako očekujemo i one „zakašnjele“ korisnike koji će željeti po „starim“ uvjetima vratiti knjige, bez naplate zakasnine. Nažalost, to neće biti moguće - poručuju iz GKMM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 18:51