StoryEditor
SplitObitelji za najmanje

Splićani još jednom pokazali veliko srce: brojni građani podržali akciju nabave opreme za najmlađe pacijente u KBC-u Split

15. rujna 2018. - 01:43

Splićanke i Splićani još jednom su pokazali da imaju velika srca, okupivši se na Rivi gdje se u večernjim satima održala humanitarna akcija “Obitelji za najmanje” za pomoć pri kupnji endoskopskog stupa, uređaja za operacijske zahvate novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju.

Ideja je to Splitsko-makarske nadbiskupije koja je u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Split pokrenula ovu hvale vrijednu akciju. Osim brojnih sugrađana, akciji su se odazvali gledatelji diljem Hrvatske koji su pozivom donirali novac, te putem malih ekrana pratili koncert na kojem su nastupali Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.


- Sretni smo što je pokrenuta ova hvale vrijedna akcija za nabavku endoskopskog stupa za zahvate kod male djece. U Klinici za dječju kirurgiju posjedujemo ovaj uređaj star otprilike 20 godina, međutim ovaj novi nam je uistinu potreban kako bismo najnovijim tehnologijama pomogli potrebitima. Uređaj košta otprilike milijun kuna, te se sastoji od brojnih komponenata. Omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije, a to su tehnike koje izazivaju najmanje oštećenja kad se ulazi u neke tjelesne šupljine - kazao nam je dr. Zenon Pogorelić.


O samom uređaju nešto više kazao je prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, v.d. ravnatelja KBC Split, podsjetivši da djeca danas žive izložena izazovima kojih nekada nije bilo, poput ovisnosti, zagađenja, interneta, izostanka tjelesne aktivnosti, loše prehrane i često sa samohranim roditeljima.

- Dužnost svih nas je da djeci dademo najbolje moguće da što bolje, zdravije i kvalitetnije rastu i razvijaju se - kazao je pedijatar Meštrović, zahvalivši organizatoru akcije Nadbiskupiji i svim suradnicima te svome ravnatelju pok. dr. Ivi Juriću, koji je započeo inicijativu za humanitarnu akciju.

Izvođači su zagrijali okupljenu publiku koja je iz sveg srca pjevala pjesme i birala telefonski broj kako bi humanom gestom pomogli potrebitima. Novac će se prikupljati putem donatorskog telefona na broj 060 9000 (cijena poziva 6,25 kuna) uplatama na račun akcije IBAN- HR63 2330 0031 5450 1680 0, te putem donacijskih štandova na svim događanjima “Susreta obitelji”.

Akcija traje do 1.listopada 2018

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 16:12