StoryEditor
SplitTKO SE BOJI ZIME JOŠ

Splićani imaju recept za hladnoću: nigdi bez kape, termo bičava i dugih mudanata. Savjet jedne zaljubljene Ukrajinke: Volite se, ljubav širi toplinu!

Piše Helena Lovrić
15. siječnja 2021. - 18:47

Hladna fronta imena Filomena u četvrtak popodne stigla je u Dalmatinsku zagoru, raspakirala se, povela koju pahulju snijega sa sobom i zabijelila nebo nad splitskim zaleđem.

Meteorolozi najavljuju veliku studen, čak i na obali, a sve to skupa nam, dok usput gledamo snimke snježnog veselja koje stižu iz Madrida, "baca" na nezaboravnu zimu 2012. godine. Gradonačelnik je bio Željko Kerum, njegova sestra Nevenka slala je upute građanima koje su ušle u antologiju urbanih rječnika, djeca su se veselila, stariji negodovali, ali taj snijeg svi itekako dobro pamte.

Naša reporterska ekipa prošetala je gradom i provjerila mare li Splićani uopće za najavljenu polarnu zimu. Odgovor je, pogađate - samo neka dođe!

Sudeći prema manjku parkirnih mjesta i velikom broju šetača s vrećicama pazarske friške verdure u rukama, naši sugrađani za najavu polarne fronte spremaju se prikupljajući zalihe vitamina D i bildanjem imuniteta. Ovaj sunčani petak svakako su dobro iskoristili.

- Triba samo uzet dobru jaketu, šal i kapu - objašnjava gospođa Franciska, koja se prisjetila snijega koji je u Splitu pao u veljači 2012.

- Točno na ovim skalama koje su bile kompletno zaleđene vidila san najveću muku. Srićon, našla san neki štap pa sam ih nekako prišla - govori nam pored skala ispred Srebrnih vrata.

Bičve, kapa i duge mudante

Zbog najavljene polarne fronte nije uopće zabrinuta, kaže - sve smo mi to već doživili i priživili!

U Đardinu smo zatekli eksperte za zimu. Dvojica momaka pomalo umorna od online nastave i skučenog društvenog života, pa smo obećali zaštititi njihov identitet i nazvati ih Matko i Toni (podaci poznati redakciji, op.a.).

Oni su predviđali da će snijeg pasti u noći s petka na subotu, a ključnim komadima odjeće smatraju bičve, kapu i neizostavne - duge mudante.

- Bitno je dobro se pripremit, kupit spize do lita da slučajno ne fali. Moja žena je već u "Ikee" uzela nove police za zalihe i sad samo triba sve to dobro posložit ka lego kockice. Ovo je bila teška zima za sve Splićane. Ko preživi, pričat će - govori nam Matko, praćen smijehom i ovacijama slučajnih prolaznika.

- Daj Bože da bude ka 2012., dica bi se malo proveselila dan-dva. I ja bi iziša vani, učinija snješka, popija jedan pelinkovac i ho-ho-ho - govori nam mladi student Frane.

image
Duje Klarić/Cropix

Na samom ulazu na Pazar zatekli smo galantnog Vedrana, mladića koji je došao kupiti cvijeće za godišnjicu braka svojih roditelja, tamo gdje uvijek kupuje i gdje se uvijek vraća, kod svoje cvjećarke Darinke, koja je pomalo poznata kao stalna komentatorica sa splitskog Pazara. Vedran smatra kako nas očekuje "vikend zima i adio", a ni gospođa Darinka se ne plaši.

- Ne volim snig jer radim na otvorenom, al pa šta da će nam doć tri dana na minus šest! Neki i to vole! Moj sin na primjer - on borda, Misusovo, uzme onu dasku i njemu je to super, jedva čeka!

Protiv zime ljubavlju

Školarci Ante i Luka koji su još na školskim praznicima raduju se najavama prema kojima bi snježne pahulje trebale prekriti grad. Njima to zvuči "baš cool". Zima im ne smeta jer ionako čim zabijeli u zaleđu, oni odu kod bake u Vrliku.

Gospođa Antonina i gospodin Ivo protiv zime se bore - ljubavlju! Zatekli smo ih kako uz buket cvijeća, trljajući palac Grgura Ninskog za dobru sreću, bilježe svoj zadnji "solo" dan.

Naime, u subotu, bez obzira na prognoze, imaju zakazano vjenčanje. Oboma je to drugi put, a sretni su, kažu, što su se pronašli u zlatnim godinama. Upoznali su se preko zajedničke prijateljice.

Nakon sedam godina poznanstva gospođa Antonina prošlog srpnja stigla je u Split i zaljubila se u grad, ali i u gospodina Ivu.

Ona se zime ne boji, u Ukrajini je minus 15 normalna zimska temperatura.

- Volite se! Ljubav širi toplinu - poručuje šjor Ivo.

- Nek dođe ta zima, mi smo spremni - poručuje skupina studenata ispred restorana "Index" - učinit ćemo show bolji od onog u Madridu.

Splićani s kojima smo mi razgovarali zime se ne plaše, ali ipak su gradovi i općine stanje pripravnosti podignuli na visoku razinu. Loša iskustva iz 2012. ipak su u kategoriji - ne ponovilo se!

Stoga se mole svi, a posebno naši stariji sugrađani, da prate upute liječnika i nadležnih službi kako bi ovaj prodor polarne zime sa sobom donio jedino zimske radosti.

item - id = 1071109
related id = 0 -> 1130366
related id = 1 -> 1130136
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 11:39