StoryEditorOCM
Splitobljetnica 4. gardijske

Splićani i turisti znatiželjno razgledavali oružje pred Turističkom palačom, među mnoštvom je bilo i bivših boraca: 'Došao sam vidjeti ogromnu razliku u opremi koju smo imali u Domovinskom ratu...'

Piše T. G.Z.
27. travnja 2019. - 15:58
izlozba_oruzja13-270419

Hrvatski vojnici u subotu ujutro u Splitu su krenuli udarno – bez trenutka odmara su svu zainteresiranu djecu dizali i spuštali s tenkova i ostalih oklopnih vozila parkiranih ispred Turističke palače. A za to je trebalo snage, jer tu nisu bili samo maleni klinci i klinceze, već dječaci od 40 kilograma naviše.

'Pauci' - junaci za sva vremena: danas se obilježava 28. obljetnica osnutka legendarne Četvrte gardijske brigade

Među stotinama djece koji su imali priliku stati na tenk je i 7-godišnji Gabrijel.

- Bilo mu je malo neobično, ali zato jako zanimljivo. Inače subotom ujutro napravimo đir preko Rive, pazara i ribarnice – kaže njegova majka Jelena.

Drugi vojnici su odgovarali na bezbrojna pitanja zainteresiranih građana, među kojima i mnogih bivših boraca.

- Kao veteran 4. gardijske brigade došao sam vidjeti ogromnu razliku u opremi koju smo imali u Domovinskom ratu i koju imamo sada. Onda smo imali oskudna sredstva i ogromni entuzijazam. Da smo imali ova sredstva kojima se divim, rat bi znatno kraće trajao. Ovo je prilika da s vojnicima razgovaram o njihovoj sadašnjoj organizaciji, jer mi smo to morali u hodu, improvizirali, jer neprijatelj je bio na vratima. Pitao sam za domet i ubitačnost izloženog oružja... – priča nam Dražen Tošić koji je bio u društvu supruge Milke i suborca Petra Čotića, a koji u nedjelju slave 28. obljetnicu 4. gardijske brigade, sa svetom misom, prisjećanjem na poginule branitelje...

Građane je zanimalo gdje su proizvedena ta oklopna vozila. Neka su donacija iz Amerike...

-Isti ovakav robustan i blindirani džip smo vozili kad smo bili u Afganistanu – priča pripadnih Hrvatske vojske o vozilu koje je jučer bilo prepuno dječice.

Drugi pokazuje robota za borbu protiv terorizma, kojim se među ostalim provjeravaju sumnjivi paketi, koji je proizveden u Njemačkoj.

Tu je, pričaju nam, i oklopno vozilo Patrija za prijevoz pješaštva proizvedeno u "Đuri Đakoviću" po finskoj licenci, ali i jedan splitski proizvod.

-Mobilni obalni lanser gađa mete na udaljenosti do 90 kilometara, a u potpunosti je proizveden u splitskom Pomorskom centru za elektroniku koji se nalazi pokraj Lore. Tri takva imamo u Žrnovnici – priča vojnik, dok jedan stariji gospodin upada s pitanjem:

-Jesmo li ga mi prvi napravili ili Šveđani? Jer su rekli da ako mi svoga osposobimo, da će oni poslati čovjek na misec. Onda smo mi to napravili, a oni su ostali paf.

-Mi smo napravili prvi, s tim da je ovaj za 30 posto bolji od švedskog – odgovara mu pripadnik HV-a

Vojnike su za rukav hvatali djeca i furešti koji su htjeli selfije ili da ih se fotografira ispred tenkova...

-Mogu li selfi s vama objaviti na Instagramu – pitao je jedan klinac šokiranog vojnika koji mu je odgovorio: "Ne možeš. Imaš 12 godina, što će tebi Instagram?!!

Bila je to i prilika da se uđe na vojni brod, ali ne i u helikopter na Rivi okružen lancem koji brani pristup.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 20:18