StoryEditorOCM
Splitne odustaju od zahtjeva

Splićani došli gradskim ocima pod prozore; Uz pjesmu 'Marjane, Marjane' prosvjednici poručili: Udružene nas nitko ne može zaustaviti, pa ni bager!

29. siječnja 2019. - 18:51
prosvjed_marjan8-290119

Splićani nisu stali na prosvjednoj šetnji na Marjanu, kojom su izrazili neslaganje s najavama ulaska teške mehanizacije na Marjan radi probijanja šumarskih vlaka.

Dapače, najavili su još jednu prosvjednu šetnju, ovog puta ispred zgrade gradske uprave, koju su usprkos neumoljivom vremenu i velikoj kiši u utorak uspješno izveli.

Građani okupljeni oko Facebook stranice "Naš Marjan", koji se protive korištenju teške mehanizacije u pripremnim radovima za suzbijanje potkornjaka, i ostali sugrađani koji brinu za najveću gradsku zelenu površinu pod kišobranima i s transparentima, te uz pjesmu "Marjane, Marjane!" prošetali su se ispred Banovine, dok su vijećnici raspravljali na sjednici.

– Okupili smo se zbog Marjana, jer se i dalje ništa ne poduzima, a situacija je takva da se mora odmah reagirati. Podržavamo inicijativu "Naš Marjan" u ovoj akciji iako nismo njezini članovi i mislimo da bi jednako trebali postupati svi građani Splita – kazao je Marko Gaj iz "Žutih prsluka", i dodao kako potkornjak nije prisutan samo u splitskoj park-šumi već da ga ima u cijeloj državi.

– Prosvjed se morao održati bez obzira na vremenske prilike. Gradska vlast mora znati da ne odustajemo od naših zahtjeva i da se ne smiju ovako ponašati prema šumi te da postoje drugi načini kojima se mogu riješiti problemi – istaknuo je prosvjednik Davor Bobanac.

I Sanja Trumbić koja živi na Marjanu došla se također pobuniti.

– Živimo na Marjanu koji je posljednja zelena oaza koju, izgleda, također planiraju uništiti. Trebali bi se svi složiti jer udružene ljude ne može nitko zaustaviti, pa ni bager – poručila je Trumbić koja se nada da će prosvjednici promijeniti mišljenja onih koji odlučuju o sudbini Marjana.

Inače, prosvjednici su i preko društvenih mreža obznanili svoje zahtjeve. Od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare su zatražili da osnuje krizni stožer i ponaša se prema problemu potkornjaka na način kao da je na Marjanu izbio požar, da se promijeni prioritet rada Javne ustanove za upravljanje park-šumom i da se ne čeka probijanje vlaka kako bi se pristupilo ozbiljnoj sanaciji.

Žele da se gradskoj instituciji odobri dovoljno sredstva za interventan angažman velikog broja šumara koji će odmah, već od sutra, započeti sanaciju kako je predvidio dr. Milan Pernek.

– Zahtijevamo i da se preispita odluka o probijanju vlaka jer će se s njima samo olakšati pristup pojedinim dijelovima šuma, što znači da će se šuma uništiti samo zato da bi se sanacija obavila jeftinije, te da se dr. Perneku na raspolaganje stave sredstva za postavljanje klopki za nametnike, čija je cijena zanemariva, kao i dovoljan broj djelatnika koji će prazniti klopke i dopunjavati ih feromonom kako bi one bile učinkovite – naglasili su iz inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:39