StoryEditor
SplitGLATKA POBJEDA

Puljak rasturio na izborima u Splitu! Osvojio je duplo više glasova od protukandidata Zorana Đogaša

Piše D.B.
10. srpnja 2022. - 21:13

Gotovo je! Ivica Puljak je osvojio 27.496 glasova Splićana i postao novi-stari gradonačelnik. HDZ-ov nestranački kandidat  Zoran Đogaš ima 13.243 glasova. Upola manje od Puljka. I još malo manje od toga.

image

Konačni rezultati izbora

Dip/

-------

Puljak 27.300, Đogaš 13.146 glasova birača. Tako stvari stoje nakon što je DIP obradio 162 od 163 biračka mjesta.

image

Rezultati u 21 sat

Dip

--------

Do 20.30 sati obrađeno je 159 od 163 biračka mjesta. Pobjeda Puljka sve je uvjerljivija. Puljak je dobio 26.722 glasova, a Đogaš 12.829. Objavio je to DIP u 20.30.

image

Rezultati DIP 2.

DIP/screenshot

----------

DIP objavio prve službene rezultate: Puljak uvjerljivo vodi. Do 20 sati obrađeno je 89 od 163 biračka mjesta. Ivica Puljak je za sada dobio 14.554 glasova birača, a Zoran Đogaš 5.872.

image

DIP-ov izvještaj

Screenshot DIP

 

-----------

Prema prvim neslužbenim podacima koji nam stižu s biračkih mjesta iz raznih djelova grada, glasovi su već negdje već bili prebrojani svega desetak minuta iza 19 sati i da Puljak uvjerljivo vodi. Navodno bi Puljak mogao imati 65 posto osvojenih glasova Splićana, a pobjedu je odnio i na pojedinim biračkim mjestima u istočnim djelovima grada, koje su bile tradicionalno uporište HDZ-a.  Prve rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.

---------

Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Splita, u Dnevniku N1 televizije komentirao je kako protječe drugi krug izbora u Splitu.

“Dan je prošao relativno mirno, nemamo nikakvih problema”, rekao je.

Naveo je da je bilo nekoliko prijava kršenja izborne šutnje.

“Ne znamo je li bilo kršenja izborne šutnje, ali prijavljeno nam je pet takvih slučajeva o čemu ćemo naknadno odlučiti”, otkrio je.

U odnosu na prvi krug, kada se gledaju drugi podaci o izlaznosti, odnosno izlaznost do 16.30 sati, izašlo je oko 1,5% manje birača nego u prvom krugu.

----------

Splićani su danas po drugi put u 14 dana imali priliku glasati za gradonačelnika Splita. U prvom krugu prijevremenih izbora je, podsjetimo se, bilo devet kandidata za splitskog poteštata, a to su bili Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), Ante Franić, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača, Željko Kerum (kandidat HGS-a), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i kandidat Domovinskog pokreta (DP) Aris Zlodre.

Kako je već poznato, trijumfirao je Ivica Puljak, a i lista njegovog Centra za Gradsko vijeće uzela je najviše vijećničkih mandata. 

Puljak je osvojio 48,73 posto glasova i nedostajalo mu je nešto više od 500 glasova da već u prvom krugu postane gradonačelnik. Drugo mjesto osvojio je Zoran Đogaš s podrškom od 25,3 posto.

Napomenimo i da je Ivica Puljak, bivši gradonačelnik Splita, napravio presedan u političkom životu Hrvatske i isprovocirao izbore zbog nesuglasica sa strankama u programskoj koaliciji, a neposredan povod za razlaz partnerima bila je afera oko njegovog zamjenika Bojana Ivoševića.

Taj riskantan potez mu se zasad itekako isplatio. Splićani su i njemu i njegovoj stranci na izvanrednim izborima dali puno veće povjerenje nego lani tijekom redovnog izbornog ciklusa. U Gradskom vijeću će sada imati duplo više svojih vijećnika Centra (bilo ih je sedam, sad ih je 15) pa će mu biti znatno lakše donositi odluke.

Puljak je već najavio suradnju s vijećnicima Mosta i SDP, te otklonio svaku mogućnost koaliranja s HDZ-om, Domovinskim pokretom i Kerumovim HGS-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:07