StoryEditorOCM
SplitSVI ĆEMO U ŠETNJU

Splićane od Nove godine očekuje i poskupljenje parkinga; cijene u centru ljeti rastu i do 50 posto! Za utjehu, pojeftinit će javni prijevoz, ali ne i karte kupljene u autobusu...

Piše Antea Burazin
30. prosinca 2022. - 16:31

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivica Puljak je uz direktora "Split parkinga" Davora Matošića i direktora "Prometa" Miroslava Delića, predstavio novi cjenik za satno parkiranje i karte u javnom gradskom prijevozu.

Uvodno je Puljak rekao da je cilj gradske uprave izmijeniti urbanu mobilnost tako da na ulicama bude što manje automobila, a više biciklista, pješaka i građana koji koriste javni prijevoz.

Što se tiče novoga cjenika, on se odnosi na korekciju cijena za parkiranje po satu tijekom ljetne sezone i karata u javnom gradskom prijevozu, dok cijene parkirališnih pretplata za građane, stanare i pravne osobe ostaju nepromijenjene i za ulična i vanulična parkirališta.

image
Vojko Bašić/Cropix

Prva izmjena nakon 11 godina

- Od 1. siječnja 2023. na parkiralištima pod upravljanjem "Split parkinga" vrijedit će nove cijene. Inače, ovo je prva izmjena cijena parkinga u 11 godina, a prije ove odluke provedena je analiza parkinga svih relevantnih hrvatskih gradova i Split je daleko najjeftiniji.

Zagreb u prvoj zoni ima dvostruko veću cijenu, a Šibenik, Zadar, Makarska, Dubrovnik u ljetnom periodu imaju dva puta veću cijenu nego Split. Stanovnici stare gradske jezgre, zone A, imaju pravo na povlaštenu kartu po istim uvjetima - navodi Matošić.

image

Davor Matošić

Nikola Vilić/Cropix

Cijena sata na uličnim parkiralištima u ljetnoj sezoni, od 1. svibnja do 30. rujna, bit će 1,20 eura u I. zoni, 1 euro u II. zoni te 0,80 eura u III. zoni. Prevedemo li to u kune, u I. zoni sat ćemo plaćati 9,04 kune, u II. 7,53 kune, a u III. zoni 6,03 kune.

Usporedbe radi "pročešljali" smo i stari cjenik koji se još uvijek nalazi na web stranicama ove gradske tvrtke. Prema njemu smo sat parkinga tijekom ljeta u I. zoni uličnog parkirališta plaćali šest kuna, a u II. i III. zoni po pet kuna. Što znači da će cijena satnog parkinga za I. zonu u sezoni skočiti za 50 posto!

Od 1. listopada do 30. travnja cijena sata na uličnim parkiralištima iznosit će 0,80 eura u prvoj zoni, 0,70 eura u drugoj zoni te 0,60 eura u trećoj zoni.

Kod vanuličnih parkirališta novost je da se uvode ljetne i zimske cijene satnih parkinga, a do sada je bila ista cijena cijele godine. U ljetnom periodu cijena sata iznosit će 1,50 euro u I. zoni, 1,20 eura u II. zoni i 0,80 eura u III. zoni, a van sezone, od 1. listopada do 30. travnja, cijena sata iznosit će 1 euro u I. zoni te 0,80 eura u II. i III. zoni.

image
Vojko Bašić/Cropix

Prema starom cjeniku sat parkiranja, za vanulična parkirališta, u ljetnom periodu u I. zoni plaćali smo sedam kuna, sada je, pak, "krešio" na 11,30 kuna, u II. zoni bio je šest kuna i u III. zoni pet kuna, a prema novom cjeniku u obje zone iznosit će 6,03 kune. Gledajući I. zonu, poskupljenje je to od 61,4 posto u odnosu na stari cjenik.

- Cijena naplate na parkingu kod Fine, gdje imamo desetak mjesta koja su ograničena na 15 minuta, bit će 0,50 eura.

Riva po posebnom cjeniku

Vanulični parking na Rivi, kao i do sada, ima poseban cjenik, te će cijena prvog sata u sezoni iznositi četiri eura, a svaki sljedeći sat pet eura, dok će se izvan sezone prvi sat na Rivi naplaćivati dva eura, a tri eura svaki sljedeći sat - najavio je izmjene direktor "Split parkinga".

Mijenja se i mjesečna cijena rezerviranih parkirališnih mjesta za hotele, koja se izjednačava s cijenama za ostale pravne subjekte te sada iznosi 265,45 eura u prvoj, a 132,72 eura u drugoj zoni.

image


 

Vojko Bašić/Cropix

Cijena dnevnog parkinga na Dračevcu bit će 20 eura, a u garaži Ruđera Boškovića na Splitu 3 dnevno parkiranje iznosit će 10 eura. Kod javnih garaža jedina je promjena da se garaža Sukojišan izjednačava s cijenama u drugim garažama koje funkcioniraju po istom principu.

Miroslav Delić najavio je pojeftinjenje karata u splitskom javnom prijevozniku.

- Za razliku od drugih gradova u kojima poskupljuju cijene usluga, mi smo se odlučili na pojeftinjenje. Tako će cijena karte koju ste do sada na "Prometovoj" aplikaciji, biljetarnicama i kartomatima mogli kupiti za 8 kuna, iznositi 7,53 kune, dakle jedan euro.

Cijena pokazne karte donedavno je bila 290 kuna za područje Splita, zatim smo je spustili na 270 kuna, a prijedlog je da ta cijena bude još niža, točnije 30 eura.

image

Miroslav Delić, Ivica Puljak i Davor Matošić

 

Nikola Vilić/Cropix

Cijena dječje karte više neće biti 5 kuna, nego 0,5 eura, što iznosi malo manje od četiri kune. Poskupjet će jedino karte koje se kupuju izravno kod vozača karte (s 13 kuna na dva eura, odnosno na 15 kuna, op.a.), jer želimo da brzina javnog prijevoza bude što veća i protok putnika brži - kazao je Delić i obznanio da će novi cjenik stupiti na snagu 16. siječnja.

Delić je naglasio i da je prosječna starost splitskog voznog parka od četiri do pet godina, čime smo "prestigli" zagrebački ZET, čija je prosječna starost vozila oko 13 godina.

Novina je još i da je u planu daljnja obnova voznog parka, točnije nabava električnih autobusa u vrijednosti od 50 milijuna kuna, što je dovoljno za 10 autobusa te punionicu.

Novi cjenik za parkiranje po satu

Ulična parkirališta (od 1. svibnja do 30. rujna)

Cijena sata u I. zoni bit će 1,20 eura, u II. zoni 1 euro, u III. zoni 0,80 eura.

Ulična parkirališta (od 1. listopada do 30. travnja)

Cijena sata u I. zoni bit će 0,80 eura, u II. zoni 0,70 eura, u III. zoni 0,60 eura.

Izvanulična parkirališta (od 1. svibnja do 30. rujna)

Cijena sata u I. zoni bit će 1,50 eura, u II. zoni 1,20 eura, u III. zoni 0,80 eura

Izvanulična parkirališta (od 1. listopada do 30. travnja)

Cijena sata u I. zoni bit će 1 euro, a u II. i III. zoni 0,80 eura.

 

Novi cjenik karata "Promet Splita"

Cijena karte na aplikaciji, kartomatima, biljetarnicama - 1 euro

Cijena pokazne karte - 30 eura

Cijena dječje karte - 0,50 eura

Cijena karte kupljene kod vozača - 2 eura

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:37