StoryEditorOCM
SplitIVANE, SRETNO!

Spas za onkološkog bolesnika koji je prošle srijede zbog nestašice lijekova vraćen iz KBC-a Split: Bez ‘Slobodne‘ bio bih još jedan smrtni slučaj

10. studenog 2020. - 15:14

Ivan Perković, teški onkološki bolesnik koji je prošle srijede vraćen s Onkologije na Firulama jer zbog nestašice i duga veledrogerijama nije bilo lijeka koji prima (Obdivo Nivolumab), danas je dobio poziv iz splitskog KBC-a. 

- Zvala me - ispričao nam je Perković - glavna sestra s odjela i rekla da je u ponedjeljka stigao moj lijek. U četvrtak sam naručen na kontrolu i ako sve bude u redu, nadam se da ću terapiju dobiti najkasnije početkom idućeg tjedna. Bez nje, ali i priče koju je objavila Slobodna Dalmacija, ja bi bih još jedan smrtni slučaj, s kovidom ili bez njega.

Na nestašicu lijekova na Odjelu onkologije u utorak je upozorila i Caspera - udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma iz Splita.

- Naši članovi i ostali pacijenti Onkologije svakodnevno nas obavještavaju da su im odgođene, za život važne, terapije. Jedna od naših članica, Ivana Frapporti, ima lijeka za svega osam dana. Dan po dan prolazi, a informacije o nastavku terapije i dalje nema. Na svako pitanje "Kada i hoće li doći lijekovi?", nažalost, nitko od bolničkog osoblja nema odgovor.

Dakle, ovdje govorimo o lijekovima koji su na listi skupih lijekova, ali i onima koji pripadaju standardnom postupku liječenja, kao što su npr. injekcije za podizanje leukocita. Iz svega navedenoga proizlazi samo jedan logičan zaključak da su pacijentima direktno ugroženi životi - naveli su i dodali da po njihovim saznanjima lijekova ima na zalihama veledrogerija, ali da zbog zbog duga njih nema u bolničkim ljekarnama i nisu dostupni pacijentima.

- Iz iskustva znamo, a saznajemo i iz medija, kako ovo nije slučaj samo sa Splitskom onkologijom već se bolnice diljem zemlje suočavaju sa istim problemom - također su istakli.

Uoči zaključenja ovog izdanja, nazvala nas je Ivana Frapporti i rekla da je i ona jučer dobila obavijest s Onkologije da je stigao lijek za nju i da bi ga trebala dobiti u srijedu. Međutim, i sama je svjedočila kako je bračni par prije nje vraćen s terapije.

Očito je da je KBC Split, kako je i najavio njezin ravnatelj dr. Julije Meštrović, sam poduzeo napore da se uspostavi opskrba, ali je isto tako očito da ona još ide na kap, što su nam i potvrdili na Onkologiji. Problem će biti definitivno riješen kada država podmiri 1,8 milijardi od ukupno 5 milijradi duga prema veledrogerijama.

Zato je iz Caspere odaslan apel ministru zdravstva Viliju Berošu.

- Ljubazno Vas molimo da kao ministar zdravstva Republike Hrvatske poduzmete sve što je potrebno da bi građani RH dobili ono što ih zakonski pripada. Molimo Vas za hitan odgovor! Vrijeme curi i svaki dan, bez lijekova, je dodatan stres za, ionako već, narušeno zdravlje pacijenata - naveli su u apelu.

Ministarstvo: Beroš je zatražio da ravnatelji bolnica imenuju koordinatore za onkološke bolesnike

Odgovor na apel Udruge Caspera je stigao u utorak poslijepodne i u njemu su iz Ministarstva zdravstva poručili da je ministar Beroš zatražio od svih ravnatelja bolnica da imenuju koordinatore za onkološke bolesnike u svojim bolnicama i da do jučer dostave njihove podatke u Ministarstvo kako bi se 'eventualni problemi svih onkoloških pacijenata rješavali žurno, odnosno da im se osigura prednost u rješavanju zdravstvene zaštite'.

- Važno je napomenuti kako su moguće nestašice pojedinih lijekova u nekim bolnicama privremenog karaktera, te se nastoji pronaći načina za njihovo prevladavanje do nastavka redovitije isporuke lijekovima od strane dobavljača.

Očekujemo da će sa sutrašnjim danom, 11. studenoga, nakon isplate dogovorenog iznosa od 1,84 milijarde kuna, veledrogerije nastaviti s isporukama ugovorenih lijekova - poručili su još iz Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 04:02