StoryEditor
SplitUlični performans

'Sluškinje' ustale i prošetale Splitom: Živimo u 21. stoljeću, a sve jača desna struja želi nam dokinuti već postojeća prava

Piše A. F.
26. rujna 2019. - 20:17
performans_sluskinje8-260919

'Sluškinje' su danas ustale i prošetale gradom, od Bosanske, preko Tomislavove i Marmontove, kroz Ilićev prolaz pa sve do Pjace u sklopu "Mediteranskog ženskog festivala" koji promovira aktivizam, ženska prava, žensko stvaralaštvo i umjetnost.

Ulični performans "Sluškinje ustaju" organizirala je Udruga "Domine" koja ove godine slavi 16 godina postojanja, a svojom šetnjom zainteresirali su turiste, ali i domaće.

- Je li ovo riječ o snimanju kadrova serije "Sluškinjina priča", najčešće je pitanje koje su nam postavili turisti koji su s oduševljenjem slikavali svaki njihov korak.

Deset žena prošetalo je preko grada i zaustavilo se na Pjaci gdje su pročitale ulomke iz knjige "Sluškinjina priča" Margaret Atwood u kojoj žene isključivo služe da bi rađale i živjele u ropstvu.

- Normalno je ono na što se naviknete. Možda vam se to sada ne čini normalnim, ali nakon nekog vremena hoće. Postat će normalno – samo je jedan od citata koje su pročitale nakon kojeg su skinuli svoje odore i poviknule "otpor".

- Performansom smo htjeli otvorili problem koji je dotaknut i u romanu Margaret Atwood i kroz šetnju sluškinja zapravo ukazati na otpor žena prema činjenici da živimo u 21. stoljeću u kojem nam se već postojeća prava dokidaju. Na papiru su prava tu, ali u praksi, svakim danom svjedočimo da su naša prava samo deklarativna, a nažalost sve su jače desne struje koje nam već postojeća prava pokušavaju dokidati. Mi samo želimo da nam se ispuni ono što je bit svakog civiliziranog društva, a to je pravo na izbor, kazala je sudionica performansa, Suzana Kačić Bartulović, profesorica hrvatskog jezika.

Ističe kako joj je posebno drago sudjelovati u ovom projektu jer je ovaj roman postao i jedno od preporučenih djela za školsku lektiru u srednjim školama.

- Nadam se da će knjiga zainteresirati naše učenike i da će im biti ljepše i zanimljivije je čitati ako znaju da iza njega stoji i jedna šira priča, koja treba zanimati sve nas, a to je priča o ljudskim prava, zaključila je Suzana.

Simbolični je ovo pokret otpora, a kroz performans su pokušale na umjetnički način kroz artizam potaknuti feminizam i aktivizam.

Aktivnosti udruge su raznovrsne, a osim što pomažu ženama u kriznim životnim situacija osjetile su potrebu pomagati im i u slobodnim aktivnostima.

- Kreativne radionice poput krojenja, šivanja i slikavanja prilika su za druženje i na taj način pomažemo im da ne razmišljaju o situaciji u kojoj se nalaze te da shvate da ih mi kao žene prihvaćamo bez obzira iz koje su sredine došle i u kojim su situacijama, rekla je Maja Krstić, volonterka udruge i sudionica performansa "Sluškinje ustaju".

Sutra u 20 sati na Blatinama kraj caffe bara "Tropicana" na rasporedu je projekcija filma "Iza lica zrcala" na otvorenom. Festival završava u subotu u Sveučilišnoj knjižnici gdje će se održati Međunarodna konferencija "Zaštita reproduktivnog zdravlja-pravo žene i odgovornost države" na kojoj će uz hrvatske govornice sudjelovati i stručnjakinje iz Londona i Verone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2021 11:00