StoryEditorOCM
Splitzbogom termosice

Slučaj ‘Prva voda‘: Postavljanje kafića na svaku plažu podilaženje je turizmu, a na štetu vlastitih građana

Piše Sandi Vidulić
10. siječnja 2023. - 21:00

Bojan Ivošević očitovao se povodom napisa o tome gdje se planiraju postaviti ugostiteljski objekti u sklopu Plana upravljanja pomorskim dobrom. Veli kako nema opasnosti za Prvu vodu jer je ugostiteljski modul tamo "uplanjen u potpunosti sa zahtjevima aktivista iz bitke za Prvu vodu sukladno tada potpisanom ‘Kodeksu za Marjan‘ u kojem piše: ‘Izuzetak mogu biti umjetne, nasute plaže na kojima je moguća izgradnja manjih ugostiteljskih objekata do 12 metara kvadratnih‘, a upravo takvi moduli do 12 kvadrata postavljaju se na ovom betonskom platou daleko od same plaže".

Tako kaže Ivošević, a možda ne zna osnovne stvari jer je ipak bio mlad u ta vremena. Kao prvo, glavna bitka za Prvu vodu već je bila gotova do vremena kad je pisan "Kodeks za Marjan". Naime, bitka je de facto završila u siječnju 2012., kad se ondašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak očitovao da Kerumove ambicije nisu u skladu s GUP-om Grada Splita i da gradnje neće biti. A "Kodeks" je pisan u ožujku 2013., pred izbore za gradonačelnika Splita na kojima je pobijedio Ivo Baldasar. U to vrijeme već dio ekipe koja je aktivno vodila borbu za Prvu vodu nije bio uključen, a ljudi koji su bili istureni kao frontmeni preuzeli su Društvo "Marjan".

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

No u vrijeme kad je bila aktualna borba za Prvu vodu, Društvo "Marjan" je 2011. u zahtjevima za izradu PPPO-a navelo ovako: "Zahtijevamo da se na umjetnim, nasutim plažama koje su u obuhvatu Park-šume Marjan (Kaštelet, Kašjuni, Prva voda) poduzimaju samo oni zahvati i radnje koji su u svrhu njihova uređenja, i to isključivo na nasutim dijelovima plaža bez zadiranja u šumu ili šumsko zemljište." Nije, dakle, bilo riječi o ugostiteljskim objektima na Prvoj vodi.

Poslije se u "Kodeksu za Marjan" kao iznimka dopušta mogućnost izgradnje objekata do 12 metara četvornih na nasutim plažama. Ali to je bilo u kontekstu borbe da se u GUP-u ukinu nakaradno velike građevinske zone koje su prijetile da se pokuša izgraditi glomazne ugostiteljske objekte pomoću dvosmislenih tumačenja GUP-a. Sada, kad je ova vlast pokrenula izmjene GUP-a kojima se smanjuju građevinske zone na obalnim dijelovima Marjana, montažni kafići nisu alternativa betonizaciji plaža. Pored svega, kafići na gradskim plažama vrtoglavim cijenama u sezoni danas nisu dostupni većini građana, što je velika razlika u odnosu na priče iz prošlih vremena.

Uostalom, zašto svaka plaža mora imati kafić? Zar nije dosta što je u blizini Prve vode restoran i caffe "Lučica"? Ta su pitanja bila aktualna kad je Kerum bio gradonačelnik i htio graditi restoran na Prvoj vodi. "Inicijativa za Marjan" zagovarala je "kulturu termosice protiv nekulture kafića". Na svom Facebook postu 30. rujna 2011. objavili su "Pogledajte fotogaleriju i usporedite dvije marjanske plaže, Bene pod koncesijom koju ima tvrtka gradonačelnika Željka Keruma, i Prvu vodu o kojoj se brine JU za upravljanje PŠ Marjan".

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Osim toga, na Prvoj vodi se kupa, nazovimo ga, osjetljivi dio stanovništva koji ne želi u blizini kafiće zato što neće da im na plažu dođu razuzdani turisti, a to su majke s djecom i starije osobe, koje su u par navrata rekle novinarima da ne žele kafić i buku.

Jest da se na Prvoj vodi montažni objekti planiraju postaviti na platou koji služi za suhi vez, ali promašeno je reći kako je to "daleko od plaže" kad je lokacija neposredno uz plažu. No cijela priča s tim kafićima je u korist turizma, a ne građana jer kava sigurno neće koštati u sezoni sedam kuna. Plan upravljanja gradskom jezgrom, koji je na javnom savjetovanju, kaže da treba smanjiti pritisak turista na središte grada, a kao alternativnu rutu spominje i Marjan. Dakle, da bi marjanske plaže bile atraktivnije, treba na svakoj biti kafić. A to znači da će ih se komercijalizirati. Zato, zbogom termosice, hello coffee od tri eura.

Sandi Vidulić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 02:44