StoryEditor
SplitKOMENTAR SANDIJA VIDULIĆA

Slučaj odabira Upravnog vijeća Športskih objekata pokazao je kako politika nije samo glasanje za proračun i dogovaranje oko gradskih projekata

Piše Sandi Vidulić
9. lipnja 2021. - 18:03

Zaiskrilo je oko odabira Upravnog vijeća za Javnu ustanovu Športski objekti. Kao što se već pisalo, u foto finišu neposredno prije dolaska nove vlasti, ravnatelj JU Športski objekti Tomislav Borozan je, kako je izjavio, "uz jednoglasnu podršku Upravnog vijeća koje je tražilo znatne izmjene" produžio koncesiju na idućih pet godina dosadašnjem koncesionaru, tvrtki "T-point".

Vlasnik T-pointa je Tonči Omrčen, brat nekad utjecajnog HDZ-ova pročelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji Zdravka Omrčena. Gradski vijećnik Jakov Prkić je prije nekoliko godina otkrio da je tvrtka imala povlašteni ugovor, a da je zarada Javne ustanove od koncesije bila mizerna.

Upravno vijeće, koje je bilo sastavljeno od snaga HDZ-a i HGS-a, povuklo je svoj završni potez, amenujući još jedno produženje koncesije.

No, nakon toga je gradonačelnik Ivica Puljak brzinski smijenio članove, odnosno, postavio je novo vodstvo. U Upravno vijeće novi gradonačelnik je postavio savjetnika koji je bio u njegovoj izbornoj kampanji, kineziologa prof. dr. Dražena Čulara, te privremeno i tri čovjeka s izborne liste Centra.

image
Saša Burić/Cropix

Na to je pak reagirao Most, koji je izrazio nezadovoljstvo potezom gradonačelnika, i poručio da je mogao raspisati natječaj u skladu s predizbornim obećanjima, jer da se u suprotnom ništa nije promijenilo u splitskoj politici.

S jedne strane Puljak je opravdavao brzu reakciju time što je htio pokazati da je gotovo s erom HDZ-a i Keruma. Odnosno, s pogodovanjem odabranima. S druge strane, i sam je ispao optužen za pogodovanje svojim stranačkim kompanjonima.

I to od Mosta, stranke koja je rekla kako njima ne trebaju nikakve sinekure u vlasti. A nije zanemarivo da su oni jezičac na vagi u Gradskom vijeću kao stranka umjerenog desnog centra.

Možda nije čak bez vraga, koliko god suludo zvučalo, što je Kerum prije neki dan rekao da još sve nije gotovo jer da se može sklopiti situacija tako da HDZ, HGS i Most budu zajedno. Premda to u ovom trenutku, dakako, zvuči nevjerojatno.

U svakom slučaju, stranke koje nisu HDZ i HGS trenutno se premišljaju bi li podržavale gradske projekte ili bi ipak ulazile u gradska tijela i preuzimale odgovornost.

Ovim što se sada dogodilo isplivalo je na svjetlo dana kako politika nije samo glasanje za proračun i dogovaranje oko gradskih projekata, već da značajan dio političkih ovlasti leži upravo u tijelima kao što su nadzorni odbori i upravna vijeća, koja imaju priličan utjecaj na kadroviranje i raspolaganje financijama preko gradskih poduzeća i ustanova u kulturi.

image
Mario Todorić/Cropix

A oko toga tko će dobiti koliku krišku tog kolača uvijek se do sada pažljivo dogovaralo jer je to omogućavalo stabilnost koalicija pa se zato nadzorne odbore i upravna vijeća formiralo na jesen.

- Ovo vijeće ćemo imenovati trajno kada s našim partnerima postignemo dogovor i završimo tranziciju vlasti. Nema naših i njihovih ljudi, ima samo stručnih ljudi - izjavio je Puljak na brzinski sazvanoj presici povodom reakcija na to što je stavio svoje kadrove u upravno vijeće Javne ustanove, time je izrekao jednu od najvažnijih rečenica, ali i dilema, postizborne situacije u Splitu.

Naime, koliko je politika moguća bez one - gdje sam ja u svemu tome? Jesu li politički dogovori i podjele odgovornosti moguće bez trgovina i utjecaja "ispod žita"?

Jesu li se našli u Gradskom vijeću politički partneri koji bi bez stupanja u koalicijske saveze, samo na osnovi stručnosti predloženih kandidata, dogovarali kako će se popuniti mjesta u nadzornim tijelima gradskih tvrtki i ustanova, ili je to ravno potrazi za drvenim željezom? U svakom slučaju, nastupilo je jutro poslije slavlja i pobjedničkog tuluma.

item - id = 1104652
related id = 0 -> 1120808
related id = 1 -> 1120361
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 20:39