StoryEditorOCM
Splitnova stara priča

Slučaj Morpurgo: izgleda da je Opara pogriješio s preuređenjem legendarne knjižare, ali i da je bilo ‘u dobroj namjeri‘. ‘Andri je bilo jako stalo da se prostor revitalizira‘

Piše Damir Šarac
4. listopada 2022. - 20:23

Najpoznatija i najstarija splitska knjižara, mitski ‘Morpurgo’ na Pjaci ponovno je u fokusu javnosti.

Nažalost, ne zbog toga što će se obnoviti knjižarstvo koje je na tom mjestu 1860. osnovao narodnjak Vid Morpurgo načiniviši od njega okupljalište narodnjaka i intelektualaca - zatvorena je 2017. godine, a prostor je od poduzetnice Marine Wallner godine 2016. kupio vulkanizer Željko Katić - nego zbog reakcije dogradonačelnika Bojana Ivoševića, koji je iznio sumnje u nečasne radnje za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i gradskih vlasti.

Budući da je ‘Morpurgo’ bio zaštićene namjene pravo na prvokup 2013. imali su Grad, Županija i Država, i prodavateljica ga je prvo ponudila njima, no oni nisu iskoristili to pravo, u čemu leži začetak ‘Slučaja Morpurgo’.

Riječ bivše vlasnice:

Poduzetnica Marina Wallner kazala nam je kako 2013. godine Grad nije bio zainteresiran za prvokup prostora knjižare ‘Morpurgo‘ na koji je imao pravo.

- Imali smo obvezu najprije ponuditi prostor Gradu, Županiji i Državi, tako smo i napravili. Ali nisu bili zainteresirani i mi smo tek tada mogli prodavati drugima – prisjeća se Wallner.

Pod velikim pritiskom javnosti, gradska se vlast od zatvaranja knjižare čiju su namjenu konzervatori zaštitili – dakle ne može ondje biti nego knjižara – pokušavala nagoditi s Katićem i zamijeniti prostor za neki drugi u strogom centru garda, te omogućiti da ‘Morpurgo’ i dalje ostane knjižara.

U siječnju 2019. godine gradonačelnik Krstulović Opara osniva Povjerenstvo koje se trebalo baviti zamjenom, a Županijsko državno odvjetništvo nije se protivilo takvom postupku, no o prijedlogu odluke o zamjeni nekretnina trebala je odlučiti Vlada, što se i dogodilo na sjednici od 30. travnja 2020. godine.

Cijela procedura rastumačena je u ovoj Vladinoj odluci.

image
Tom Dubravec/Cropix

Grad je 3. srpnja 2019. uputio Ministarstvu državne imovine dopis kojim predlaže zamjenu nekretnine na Pjaci za nekretninu u Marmontovoj ulici broj 5 u vlasništvu RH.

Ministarstvo kulture je 6. prosinca 2019. dostavilo očitovanje po kojem je od interesa RH stjecanje vlasništva nad Katićevim prostorom (‘Morpurgo’) putem zamjene za prostor u državnom vlasništvu (‘Marmontova’). Katić je 12. prosinca 2019. poslao očitovanje da je spreman podmiriti razliku u cijeni koja će proizaći iz zamjene nekretnina. A Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 24. prosinca iste godine očitovalo se kako su su ostvareni zakonski uvjeti za zamjenu nekretnine.

Početkom veljače 2020. godine Ministarstvo državne imovine izvještava kako je ovlašteni sudski vještak Tomislav Perković procijenio da poslovni prostor u vlasništvu RH vrijedi 6,8 milijuna kuna, a Katićev ‘Morpurgo’ 2,4 milijuna kuna, te da bi Katić u ime razlike trebao obeštetiti RH za 4,4 milijuna kuna.

Za provođenje Vladine odluke bilo je zaduženo Ministarstvo državne imovine, a ugovor s Katićem trebao je potpisati ministar državne imovine.

Nakon ove Vladine odluke, Maja Đerek, zviždačica iz Ministarstva državne imovine, tadašnja direktorica Sektora pravnih poslova, koja je kasnije dobila otkaz, među mnoštvom prijava zbog nepravilnosti u raspolaganju državnom imovinom podnijela je prijavu i za ‘slučaj Morpurgo’, pa je ova Vladina odluka završila ‘na ledu’. Đerek je u međuvremenu angažirao gradonačelnik Ivica Puljak kao svoju savjetnicu za imovinu pa je po svemu sudeći upravo ona izvukla priču o ‘Morpurgu’ na površinu.

A Ivošević zamjera gradskoj upravi da je prije sklapanja ugovora Vlade RH i Katića izvodila radove sredinom ožujka 2020. godine u prostoru ‘Morpurga’ u vrijednosti od 60 tisuća kuna (fakturirano je ukupno 106 tisuća) čime je podignuta vrijednost prostora u privatnom vlasništvu, što je kršenje zakona. Radove su 18. ožujka privremeno obustavili konzervatori, a u rješenju pročelnika Radoslava Bužančića stoji kako su se bez odobrenja Konzervatorskog odjela izvodili ‘popravci i bojanje drvenog izloga, a u unutrašnjosti se izvode radovi na hidroizolaciji istočnog dijela poda, popravci žbuke na zidovima i radovi na instalacijama’.

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije se želio očitovati o Ivoševićevim optužbama, ali jest Ivan Leko, tadašnji pročelnik za gradsku imovinu, a sada viši savjetnik u istom Odsjeku.

- Gradonačelniku Krstuloviću Opari bilo je jako stalo da ‘Morpurgo’ opet postane knjižara i napravio je sve da Vlada RH odobri zamjenu i da se provede zakonske procedura. U ožujku 2020. dobili smo čvrsta jamstva da će Vlada donijeti odluku o zamjeni državnog za Katićev prostor, da će Katić isplatiti razliku, te da će država Gradu prepustiti prostor u kojem će se opet urediti stara knjižara. Tako je i bilo, Vlada je u travnju 2020. donijela takvu odluku. Mi smo ipak željeli da se ‘Morpurgo’ koliko-toliko uredi do 7. svibnja, što je rođendan Vida Morpurga i blagdan svetoga Duje, te da se knjižara predstavi građanima.

Zbog toga smo s Katićem potpisali protokol po kojem nam dozvoljava minimalne radove u prostoru, bojanje dotrajalog izloga, uklanjanje vlage iz knjižare koja je bila dugo zatvorena, te je provedena ‘bagatelna nabava’ u što je utrošeno 60-ak tisuća kuna, a bilo je predviđeno do 130 tisuća, no konzervatori su donijeli privremenu obustavu radova. Nemam što više reći nego da smo radili u dobroj vjeri kako bi se prostor koliko-toliko osposobio, mogu priznati da smo pogriješili u proceduri žureći s uređenjem, nije tu bilo nikakvih zakulisnih radnji ni velikih afera – zaključuje Ivan Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 03:20