StoryEditor
Splitjoš ima nade

Slučaj iz Splita otvorio je novu fazu bitke protiv pandemije: zašto je virus u staračkim domovima posebno opasan? 

7. travnja 2020. - 23:23

Bilo je očito samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Kada će virus prodrijeti i u neki starački dom u Hrvatskoj. I time otvoriti novu fazu bitke protiv pandemije.

Ako nas je korona ičemu dosad naučila, onda je to da je posebno opaka ako se uvuče na dvije lokacije: na bolnički odjel na kojemu leže pacijenti liječeni od tumora i u staračke domove. U oba slučaja, pokazuju iskustva iz Italije, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a i ostalih pogođenih zemalja, posljedice mogu biti tragične. Rapidno raste broj oboljelih. Na žalost, raste i broj mrtvih.

U susjednoj Sloveniji upravo su starački domovi jedno od najkritičnijih žarišta epidemije. Slovenci su imali peh da je koronavirus prodro u dom u Metlici jako rano, samo nekoliko dana nakon što je ta zemlja registrirala svojeg prvog zaraženog. Liječnik iz Doma zdravlja vratio se s izleta u Italiji. Nekoliko je dana bio na poslu. U ordinaciji primao pacijente. I posjetio dom umirovljenika, čiji je bio liječnik. Onda je dobio temperaturu. A potom je test pokazao da je pozitivan na koronavirus.

Do sada su oboljeli registrirani u sedam staračkih domova u Sloveniji. Najnovije žarište je dom u Ljutomiru. Slovenska statistika pokazuje da od COVID-19 preminulo 36 građana. Svaki peti je bio štićenik nekog od staračkih domova.

Unatoč tim tragičnim brojkama, Slovenija je za dlaku ipak uspjela izbjeći najgori scenarij.

Onakav kakav se, na žalost, događa u Španjolskoj. Jedna stanovnica Barcelone čija se majka nalazi u staračkom domu opisala je tragediju kojoj je prepuštena starija populacija smještena po domovima. Među njima je i njezina 85-godišnja majka.

- Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe – ustvrdila je ovih dana Maria Jose Alvarez.

U nekim gorim slučajevima, španjolska vojska je nailazila na staračke domove u kojima su štićenici ostavljeni mrtvi u svojim krevetima.

Staračke domove nisu uspjeli obraniti ni Nijemci. Virus je nedavno našao put do njih i u toj zemlji. U SAD-u epidemija hara i među štićenicima, i među djelatnicima staračkih domova. U Švedskoj je zaraza zabilježena u stotinjak domova. Zahvatila je stotinjak umirovljenika. Do sada ih je od koronavirusa umrlo 40.

Ono što, međutim, ulijeva nadu jest da u Hrvatskoj situacija nije kaotična, i da svi oboljeli iz splitskog staračkog doma mogu biti zbrinuti u bolnici i da im se može pružiti puna medicinska skrb.

Hrvatska za sada ima i dovoljan broj liječnika, i respiratora, i kreveta u jedinicama intenzivne njege da svim oboljelima, posebno onim starijima i najugroženijima, pruži šansu da prežive COVID 19.

A to u ovim teškim vremenima ipak nešto znači.

item - id = 1014782
related id = 0 -> 1014785
related id = 1 -> 1014781
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 20:31