StoryEditorOCM
Splitterapija na čekanju

Slučaj Ivana Perkovića razotkrio jad hrvatskog zdravstva, ravnatelj KBC-a priznaje: Imamo još onkoloških bolesnika koji su ostali bez lijekova

7. studenog 2020. - 17:13

Ivan Perković, 72-godišnji Splićanin kojemu je zbog karcinoma uklonjen lijevi bubreg, a metastaze su mu zahvatile više mjesta u organizmu, ni u petak nije primio toliko potrebnu terapiju lijeka Opdivo (nivolumab) u bolnici na Firulama.

Bilo je već prošlo podne kad smo razgovarali u petak, ali do tog trenutka nije ga bio kontaktirao nitko ni iz Ministarstva zdravstva u Zagrebu ni iz KBC-a Split.

– Ja sam se, iako mi je svaki dan kritičan, već pomirio s činjenicom da ću morati čekati. Pa čak i da u ponedjeljak dođe lijek, što bi bilo iznenađujuće, proći će više dana jer me na terapiju pozivaju poštom – rekao nam je Perković.

image
Ivan Perković nemoćno širi ruke
Tom Dubravec/Cropix

On nije usamljen slučaj na splitskoj Onkologiji. Kako nam je potvrdio ravnatelj splitskog KBC-a dr. Julije Meštrović, postoji još nekoliko lijekova za najteže onkološke bolesnike kojih nema u bolničkoj ljekarni.

Postoji nada (1)

– U petak smo uspjeli riješiti nabavu za dio lijekova, dok za Opdivo i još neke još uvijek radimo i očekujemo da ćemo uskoro imati rješenje. Nestašicu ne osjećamo samo na Onkologiji, nego i na nekim drugim odjelima na kojima se liječe bolesnici s karcinomom, poput Pulmologije. Broj takvih pacijenata nije velik, ali njima je svaki dan bitan. Do sada smo uspijevali u dogovoru s veledrogerijama obnoviti zalihe kada bi ponestalo tih lijekova i zato im hvala na razumijevanju – rekao nam je ravnatelj.

U četvrtak je Meštrović bio u Zagrebu i u resornome ministarstvu imao je razgovore o nizu pitanja, pa tako i o dugu veledrogerijama. Ništa konkretno kad je ovaj problem u pitanju nije doznao, tek da postoji nada da će veledrogerije prihvatiti ponudu države da im se u prvoj tranši podmiri 1,8 milijardi od ukupno pet milijardi kuna dugovanja.

– Sve do tada bojim se da ćemo imati ovakvu situaciju – komentirao je dr. Meštrović.

Jučer smo ponovno razgovarali i s predstojnikom Klinike za onkologiju KBC-a Split prof. dr. Eduardom Vrdoljakom. Zbog brojnih obveza u petak još nije bio stigao razgovarati s ravnateljem nakon njegova povratka iz Zagreba, ali je od šefice bolničke ljekarne Marije Stipić dobio potvrdu da je s istim problemom suočena cijela Hrvatska.

Postoji nada (2)

– Oni se maksimalno trude premostiti ovaj problem dok Vlada ne riješi odnos s veledrogerijama. Mi na našem odjelu uistinu imamo problema i neki pacijenti moraju čekati na terapiju. Nadam se da će to biti kratkog, a ne dugog vijeka – poručio je dr. Vrdoljak.

Iz Ministarstva zdravstva ni u petak nismo dobili odgovore na pitanje zašto je došlo do nestašice lijeka Opdivo, kada će ponovno biti omogućena njegova isporuka, kao i koliko pacijenata u cijeloj Hrvatskoj u ovome trenutku čeka na svoju terapiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:01