StoryEditorOCM
Split(ne)PRAVNA DRŽAVA

Drama u Splitu: kako je moguće da zaštitari upadnu u restoran i radnicima ne daju ući, a policija ne želi reagirati?

22. ožujka 2023. - 13:56

Kada se objavi ovaj tekst bit će već šesti dan da 13 djelatnika popularne pizzerije "Galija" u Splitu ne mogu doći na svoje radno mjesto. Prošlog petka u nju je ranim jutarnjim satima upalo više osoba u civilnoj odjeći, koji su okupirali i preuzeli prostor.

Sada unutrašnjost objekta čuvaju zaštitari "Klemm Securityja" koje je angažirao Lovro Celio-Cega, suvlasnik jedne čestice zemljišta i zgrade koju dijeli s Republikom Hrvatskom. Vanjski dio čuvaju zaštitari tvrtke "Villa In Finitus", koje je angažirao Darijo Marijan, koji vodi ugostiteljski obrt u objektu i čija supruga je jedina vlasnica druge čestice zemljišta i zgrade.

Kako saznajemo, obitelj Marijan je podnjela Općinskom sudu u Splitu tužbu za ometanje posjeda. Istovremeno je zatražena privremenu mjeru kojom će sud naložiti vraćanje u prvobitno stanje dok se ne okonča postupak ometanja posjeda.

image

Zaštitar koji priječi ulaz u prostor pizzerie ‘Galija

Paun Paunovic/Cropix

Takvom privremenom mjerom su se poslužili i tvrtka "Fateor", Željka Sikirice, vlasnik zemljišta u Šumici u Splitu te Denis Pavlović, vlasnik ugostiteljskog obrta “Biberon” kada im je Grad Split u rujnu prošle godine postavio betonske blokove koji su omogućili parkiranje i dolazak vozila s prometnice na Putu Firula.

Jedan od razloga što je sud tada pravomoćno naredio uklanjanje betonskih blokova je bilo i nesmetano odvijanje ugostiteljskog obrta u restoranu “Biberon” za čije logističke potrebe je, osim za parkiranje gostiju, pristup prometnici neophodan.

‘Slobodna‘ u posjedu snimki nadzornih kamera iz ‘Galije‘: pogledajte akciju preuzimanja popularne pizzerije u Splitu

I tada je, kao i u “slučaju Galija” policija izašla na teren te su izjavili kako se radi o imovinsko-pravnom sporu za koji nemaju ovlasti postupati. Kada je nakon par mjeseci došla pravomoćna odluka da je takvo postupanje Grada Splita bilo protupravno, ispalo je da je policija mirno gledala kršenje zakona.

I tada je javnost bila uznemirena događanjima, kao što su i sada zbivanja u popularnoj pizzeriji uznemirila ne samo njene djelatnike i vlasnika ugostiteljskog obrta, već su i glavna tema gradskim prepričavanja. Kroz niz verzija nagađa se o razvoju događaja, ali i o opravdanosti i zakonitosti ovakvog postupanja.

image

Djelatnici ‘Galije‘ (donja slika) nemaju pristup na svoje radno mjesto koje su zaposjeli zaštitari (gornje slike)

Cropix; Privatni album

“Ovo je knjiški primjer samovolje”, tvrdi naš izvor iz pravosudnih krugova koji ne želi komentirati događanja imenom i prezimenom jer je sa slučajem upoznat putem medija te ne zna jesu li mu poznate sve relevantne informacije.

Međutim, na osnovu onoga što je objavljeno u javnosti odlučio je iznijeti svoje mišljenje, utemeljeno na više od 20 godina rada u svim granama prava.

- Sasvim sigurno se ne može upasti u objekt na ovaj način. Ovo je po mom mišljenju apsolutno nezakonito postupanje. Policija je po meni trebala nešto poduzet, ali oni ponekad rade prilično selektivno.

Kada im odgovara onda je:“mi se ne možemo miješati u imovinsko pravne odnose, a ponekad ipak reagiraju jer se: ”uspostavlja stanje mira, kakvo je prije bilo”. Mislim, kako policija mora spriječiti nastavak nasilja, a ovdje je situacija da su zaštitari nasilno ušli, nasilno se zadržavaju u prostoru i onemogućavaju dosadašnje mirno stanje.

image

Unutrašnjost čuvaju ‘klemmovci‘

Privatni album

Policija je trebala poduzet mjere kako bi izbjegli legalizaciju nezakonitog postupanja jer ovdje nema elemenata da bi se primijenila samopomoć. Radi se o polivalentnom kršenju propisa - rezolutan je naš sugovornik.

Zna se kakvo je stanje bilo, a legalno stanje je ono koje dopušta obavljanje određene djelatnosti, kaže nam.

- Dok se obavlja djelatnost uz postojeću dozvolu to je uredno stanje. Ako netko ima određeno potraživanje taj netko je trebao poduzet određene mjere da se ukine dozvola za rad u objektu.

Ovo je vrlo opasna stvar jer u ovom trenutku u Splitu ima najmanje 50 takvih činjenično pravnih problema koji bi mogli eskalirati s vrlo teškim posljedicama. Dodatan problem su ovlasti zaštitara.

Nedopustivo je ponašanje zaštitarske tvrtke jer je osnovna stvar da se ugrožava život i poslovanje određene tvrtke koja ima uredne dozvole za to. Tu ne smije nitko bez izmjene pravnog stanja onemogućavati rad pristup i ostalo, bez odluke suda ili upravnog tijela za oduzimanjem dozvole za rad. Sve drugo je nezakonito - pojasnio nam je.

Ulaz u “Galiju” i njeno zauzimanje Lovro Celio-Cega je u svojoj izjavi opravdao pravomoćnim ovršnim rješenjem. Ugovor o korištenju njegovih 15 kvadrata je imao solemnizirane ovršne klauzule kojim je ovlašten da uđe u posjed svog vlasništva i promijeni brave.

image

Djelatnici pizzerije nemaju pristup unutar objekta pa sjede na štekatu

Paun Paunović/Cropix

S navedenim rješenjem dvije su stvari nejasne, prva je činjenica da je Lovro Celio-Cega ušao u posjed cijele “Galije”, a ne 15 kvadrata, a druga da Darijo Marijan nije dobio rješenje o ovrsi te time nije bilo zakonske pretpostavke da postane pravomoćno.

Kako je za navedenu ovrhu saznao tek sada, od splitskog suda zatražio ukidanje navedenog rješenja. Dodatna zanimljivost je što je već sad izgledno kako će se u sve uključiti i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine jer je na ovaj način zaposjednut i dio nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske.

I Ministarstvo i Državne nekretnine d.o.o. su već dobili pisane podneske o događajima u Splitu s popratnim snimkama video nadzora. Republika Hrvatska ima ovlasti da se umiješa u sudski postupak ometanja posjeda jer se radi i o državnom vlasništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 14:19