StoryEditor
SplitBRAVO SVI

‘Slobodna‘ pogurala apel Udruge slijepih Split: ubuduće 6000 građana oštećenog vida neće morati plaćati naknade u bankama!

9. listopada 2020. - 09:35
Ivan Bogdanović sretan je što banke nisu ostale gluhe na potrebe slijepihVojko Bašić/Cropix

Banke nisu ostale gluhe na probleme slijepih: poslušale su apel za ukidanje naknade za podizanje novca u poslovnicama za slijepe klijente.

Apel su uputili Ivan Tokić i Ivan Bogdanović, predsjednik i potpredsjednik Županijske udruge slijepih Split, te nam kažu kako su jako zadovoljni jer su postigli da se ukine ta naknada.

Podsjetimo, Tokić i Bogdanović su se prije dva mjeseca preko Slobodne Dalmacije obratili kako bi ukazali na to da im nije toliko do nekoliko kuna naknade, koje su neke banke uvele krajem prošle godine za isplatu novca u poslovnicama, koliko do toga da pokažu ne samo da je ta naknada nelogična, nego i da je besmisleno slijepe osobe poticati na korištenje bankomata jer u zemlji nema nijednog bankomata prilagođenog slijepima.

Slijepih osoba u Hrvatskoj je oko 6000 i prisiljene su svoj novac podizati u bankama ili nekom drugom dati karticu i moliti da im podigne novac na bankomatu, što i nije baš neka opcija na koju bi pristali i oni koji nemaju nikakva problema s vidom.

O svom stavu da nema logike kažnjavati one koji ne mogu upotrijebiti bankomate i stoga nisu ravnopravni s ostalim klijentima, upoznali su i Hrvatsku udrugu banaka, Hrvatsku narodnu banku i pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

– Erste i HPB ne naplaćuju naknadu za podizanje gotovine na šalterima, a ZABA i OTP naplaćuju, ali su slijepe i slabovidne osobe već izuzete od naplate. I to ne samo slijepe i slabovidne već i osobe s drugim invaliditetima ili socijalnim problemima. PBZ je pak zahvalio na upozorenju i izvijestio da će u najskorije vrijeme to ispraviti. Svakako vjerujemo da će i sve ostale banke postupati na isti ili sličan način – odgovor je koji su dobili iz Hrvatske udruge banaka.

Iz Hrvatske narodne banke su Anki Slonjšak, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, rekli da su, u okviru svojih nadležnosti, poduzeli aktivnosti kako bi utvrdili postupaju li doista banke na način kako su izvijestile Hrvatsku udrugu banaka, odnosno jesu li njihove poslovne politike usklađene s očitovanjem dostavljenim iz Hrvatske udruge banaka.

Inače, banke nastoje ljude što više pridobiti za online poslovanje i podizanje novca debitnim karticama na bankomatima matične banke, pa su zbog toga i uvele naknadu za podizanje gotovog novca u poslovnicama. Prva je to prije godinu dana napravila ZABA (1,95 kuna za isplate do 500.000 kuna), a potom i OTP banka (četiri kune za iznose do 500.000 kuna) te PBZ (tri kune za svote od 100 do 5000 kuna.

OTP i PBZ bez naplate isplaćuju do 100 kuna, a Privredna neće naplaćivati ni naknade za podizanje od 5000 kuna do 100.000 kuna, dok će naknade za veće svote biti 200 kuna. ZABA na isplate iznad pola milijuna kuna naplaćuje naknadu od 0,30 posto podignutog iznosa, a OTP po 100 kuna.

Naknadu banke ne naplaćuju za isplate s računa izuzetih od ovrhe, osnovnih računa i osnovnih računa za osjetljivu skupinu i za podizanje s računa osoba pod skrbništvom i maloljetnih osoba, a na isti tretman mogu računati slijepi, slabovidni i osobe s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 16:30