StoryEditorOCM
Split#BudiOdvažna

‘Slobodna‘ organizira konferenciju uoči dana ženskog poduzetništva; Koje su tajne njihova uspjeha na vodećim pozicijama, koje odlike liderice trebaju imati? Donosimo pet priča

Piše Milena Budimir
16. studenog 2022. - 12:43

Već je potpuno “izlizana” ona stara narodna o ženi koja nosi tri kantuna kuće, ali kako god je okrenuli - istinita je.

Kada smo ranjeni izišli iz ralja pandemije i vratili se koliko-toliko normalnom životu, odlučili smo posvetiti se ženama. Darovati im barem medijski prostor kad ih više nagraditi ne možemo.

Pokrenuli smo u ožujku prošle godine projekt #BudiSlobodna, a sve s ciljem promocije altruizma, empatije i osnaživanja žena u medijskom području koje pokrivamo našim izdanjima. I bez iti malo lažne skromnosti možemo se pohvaliti da smo uspjeli u tome. Pronalazili smo i objavljivali inspirativne priče žena iz našeg susjedstva koje su imale hrabrosti iskoračiti izvan okvira i tradicionalnih stereotipa. Žene koje su uspjele. Žene koje su nadvladale sve nedaće. Žene koje mijenjaju svijet.

image

Jasminka Biliškov

Tom Dubravec/Cropix

Konferencija koju smo organizirali pod tim motom #BudiSlobodna bila je osvježenje na medijskoj sceni. Okupili smo dame koje su drukčije od drugih, koje su iskoristile sve svoje potencijale i uspjele. Prošlogodišnja je panel diskusija otvorila mnoga pitanja, na neka smo našli odgovore, a s nekima smo uspjeli doprijeti do djevojčica koje će i same izrasti u snažne žene s vizijom humanog liderstva i pozitivnih promjena.

Razmjena ideja

Potaknuti tim uspjehom organiziramo drugu konferenciju, ovoga puta uoči dana ženskog poduzetništva, 16. studenoga u divnom ambijentu hotela “La Meridien Lav”, pod nazivom #BudiOdvažna. Ovo je izvanredna prilika za networking, za razmjenu ideja i stvaranje novih poslovnih mogućnosti.

image

Irena Weber

Berislava Picek/Cropix

Cilj nam je da preko izravnih priča žena, poduzetnica i menadžerica, žena s vodećih pozicija, doznamo tajne uspjeha. Sve, ponavljamo, s ciljem da inspiriramo druge da se odvaže i krenu za svojom intuicijom i da poslovni stres zamijene strastvenim radom na nečem što vole. Što znaju. Što mogu.

‘Soft Leadership’

Tri menadžerice: Irena Weber, Vedrana Jelušić Kašić i Renata Duka, i dvije poduzetnice, Asja Smolčić Bubalo i Jasminka Biliškov otvoreno će govoriti o vodstvu, o onom što zovemo “Soft Leadership”. Otkrit će nam kakve to posebne odlike “leaderica” mora imati, analizirati istinitost tvrdnji da su žene na vodećim pozicijama demokratičnije, spremnije na kompromise i više fokusirane na opću dobrobit društva.

Bez obzira na to što su se žene davno izborile za svoja (ljudska) prava, još uvijek nekako osjećamo razliku. Pa ćete nerijetko pročitati da muškarci imaju više plaće, bez obzira što rade na istim radnim mjestima i s istim obimom posla i odgovornošću kao i kolegice im. Zašto je tome tako - tražimo odgovor.

image

Vedrana Jelušić Kašić

Saša Četković

Zanimljivo je i što su naše panelistice izgradile uspješne karijere na hrvatskoj poslovnoj sceni, a svima je zajednička poveznica podrijetlo iz Dalmacije. Rade li to “geni kameni”? Ili je upornost odgovor?

Zbog vas su došle iz Zagreba samo da bi pokazale kako poslovni razvoj ne poznaje granice, trud i uporan rad se isplati gdje god bili.

Svejedno ćemo ih upitati je li jednostavnije “uspjeti” u Zagrebu nego u Splitu, u Dalmaciji? Je li lakše biti prvi u “tuđem” gradu nego u svom? Spomenut ćemo i rad u Europi. Neusporedive su materijalne prilike na tržištu rada preko granice s našima, no - postoji li šansa da to promijenimo? Je li to zato što je “vani” manje patrijarhalno društvo nego naše, mi smo, koliko se god zavaravali da nije tako, duboko tradicionalno društvo.

Pobjednice u muškom svijetu

Kako god, naše su panelistice u muškom svijetu izišle kao pobjednice. Pokazale su nam da se isplati boriti, pokazale su nam da u isto vrijeme mogu biti i snažne i nježne, i mame i direktorice.

image

Asja Smolčić Bubalo

Nikola Vilić/Cropix

Premda nećemo staviti samo naglasak na razlike u muško/ženskom poslovnom svijetu - ipak ćemo se pozabaviti stilovima leadershipa koji se, slijedom novih okolnosti na tržištu rada, mijenja i postaje “mekši” i kooperativniji, naglasak je na timskom radu u svjetskim okvirima.

Zamolit ćemo naše gošće i da nam otkriju kakav je pogled na poslovni svijet iz kuta zaposlenika i kuta voditelja posla, zanima nas i kako se nose s kritikom, ipak su žene sklonije preispitivanju odluka.

Ako i vas zanima što će nam sve otkriti - pratite nas, sigurno ćemo se osvrnuti i na izazove na tržištu rada. Sve je teže naći i zadržati kvalitetan kadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 04:50