SplitBušelić je zadovoljan

Skup je Benčev metak: zbog propusta policije država žrtvi brigadnog generala isplaćuje milijunsku odštetu!; 'Nakon ranjavanja ostao sam stopostotni invalid, dugovi za liječenje otišli su u nebo...'

Piše Vladimir Urukalo

Zadovoljan sam što je ovo napokon kraj priče i sretan sam što ja ne moram njima platiti. Pristao sam na nagodbu s državom jer su mi se nagomilali dugovi za liječenje i vidio sam da je "vrag odnio šalu" - kazao nam je jučer Denis Bušelić

Tog 59-godišnjaka iz Splita je prije 11 godina, u lipnju 2008., hicem iz pištolja teško ranio Vladimir Benac, brigadni general Hrvatske vojske i stopostotni invalid. Bušelić se prije dvadesetak dana nagodio s državom koja se obvezala isplatiti mu milijun i 400 tisuća kuna glavnice i zakonskih zateznih kamata.

Kako smo neslužbeno doznali, u DORH-u vrlo ozbiljno razmatraju mogućnost da podignu tužbu i regresno se naplate od onih koji su svojim (ne)postupanjem doveli do ovakvog raspleta.

- Nakon tog ranjavanja sam nesposoban za rad, utvrđen mi je stopostotni invaliditet, a ja sam cijelo ovo vrijeme morao od nečeg živjeti i plaćati skupe lijekove. Primjerice, samo jedan lijek koji sam koristio, a nije ga pokrivao HZZO, platio sam u Ljubljani 11 tisuća eura, iako nisam tada znao hoće li me on spasiti ili ne. Mislio sam da će se sve ovo i prije riješiti, no kako su mi se gomilali dugovi i kad su mi postali "mač nad glavom", shvatio sam da bi sudski postupak trajao još godinama i zato sam pristao na nagodbu. Ne bih htio govoriti o brojkama, možda će netko pomisliti da sam sad milijunaš, ali vjerujte, kad vratim dugove bit ću sretan ako budem na nuli. Lijepo je čuti tu brojku, ali to nije tako kako zvuči, rastopi se to u sekundi - rekao nam je Bušelić, dodajući kako sve ove godine živi od 920 kuna invalidske mirovine. Ističe i da još niti jedna kuna nije uplaćena na njegov račun.

- Ja sam civilni invalid bez ikakvih prava liječenja i nemam nikakve beneficije, a da sam, primjerice, ratni invalid mogao bih se puno lakše liječiti, rehabilitirati i oporaviti. Nakon ranjavanja sam dva puta preživio kliničku smrt - veli naš sugovornik.

Benac je zbog pokušaja ubojstva bio pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, a izišao je s odsluženja osam mjeseci ranije. U presudi je stajalo da Bušelić može tražiti naknadu štete od njega, no kako on na sebi nije imao imovine pa se ne bi mogla naplatiti novčana odšteta, tadašnji Bušelićev odvjetnik procijenio je da treba pokrenuti postupak protiv države. Smatrao je da je policija, tj. država, trebala na vrijeme pokazati Bencu, a tako i svima ostalima, da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i kažnjivo. Tužba je podnesena u travnju 2010. godine, a odluka o odgovornosti države postala je pravomoćna početkom 2015. godine, no trebalo je u daljnjem postupku utvrditi visinu naknade.

Tužba se odnosila na to da je u travnju 2008. Benac u prostorijama kluba "Carpe Diem", koji je vodio Bušelić, čekićem pogodio u nogu jednoga gosta, a Bušeliću je zaprijetio da će ga ubiti. On je to prijavio policiji koja je poslala ophodnju, no oni Benca nisu pronašli i nisu poslije poduzeli ništa da ga nađu, privedu, pretraže mu stan i eventualno oduzmu ilegalno oružje. Posebice jer im je Benac do tada bio jako dobro poznat i jer je imao desetak kaznenih djela, od općeopasne radnje, nedopuštenog držanja oružja, sprječavanja osobe u obavljanju službene dužnosti, izazivanja prometne nezgode, nasilničkog ponašanja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta, do prijetnje i pokušaja ubojstva, kao i 27 prekršajnih postupaka. Mjesec dana poslije, pucao je u Bušelića.

- Osnova predmetnoga tužbenog zahtjeva izvire iz činjenice što djelatnici policije u vezi s prijetnjom upućene tužitelju, a koju prijetnju je tužitelj prijavio policiji, nisu poduzeli potrebne radnje u svrhu sprječavanja ostvarenja upućene prijetnje, radi čega su policijski službenici proglašeni odgovornima za težu povredu službene dužnosti. Pred Općinskim sudom u Splitu 27. ožujka zaključena je sudska nagodba prema kojoj se Republika Hrvatska, MUP, obvezao u roku od 30 dana isplatiti Denisu Bušeliću na ime naknade neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti kao posljedice štetnog događaja i ranjavanja od 1. lipnja 2008. godine ukupan iznos od 1.400.000,00 kn (na ime glavnice i zakonskih zateznih kamata) - potvrdili su nam službeno iz splitskog ODO-a na naš upit.

Istaknuli su da se "tužitelj odrekao zahtjeva za naknadu neimovinske štete zbog pretrpljenog straha, fizičkih bolova koje je pretrpio i trpi, na ime duševnih boli zbog naruženosti, kao i naknade s naslova tuđe pomoći i njege". Evidentno je, dakle, da je u ovom slučaju država, zahvaljujući splitskom ODO-u još dobro i prošla jer bi - da nije bilo nagodbe i da se Bušelić išao naplatiti po svim gore navedenim osnovama - iznos koji bi se morao platiti zasigurno bio višestruko veći.

Jednokratna isplata

- Tužitelj se odrekao i dijela potraživanja pripadajućih zakonskih zateznih kamata u iznosu od 139.991,48 kuna. Nadalje, RH se obvezala na ime troškova zastupanja tužitelja isplatiti 100 tisuća kuna uvećano za PDV, kao i 22 tisuće kuna na ime troškova sudskih vještačenja. Predmetna sudska nagodba dostavljena je na nadležno postupanje MUP-u koji nas je izvijestio da je nagodba proslijeđena Službi za računovodstvene poslove radi provođenja isplate, što znači da će iznos iz nagodbe biti isplaćen jednokratno - izvijestili su nas iz ODO-a Split.

 

#DENIS BUšELIć# ODšTETA# NAGODBA# VLADIMIR BENAC