StoryEditorOCM
Splitharmonija u sinjskoj

Škorić i Maroević tvrde da se Vici nisu podmetali klipovi u stranci: ‘Žao nam je zbog poraza, ali imao je potpuno odriješene ruke i potporu‘; Mihanović bez komentara

2. lipnja 2021. - 20:26

Nije lako kada si izgubio utakmicu, a poglavito političku, komentirati što se dobro a što loše napravilo, zašto tvog kandidata nisu birači prepoznali, zašto je sada neki drugi trend pri izboru župana, gradonačelnika, načelnika...

Pa podrobna analiza minulih lokalnih izbora čeka i stranačko vodstvo HDZ-a gradske organizacije Split. Jer njihovi članovi i simpatizeri smatraju kako je Vice Mihanović trebao postati gradonačelnik grada Splita, no da su upravo HDZ-ovci pobijedili sami sebe lošim potezima, lošim odlukama.

Za komentar smo upitali stranačke veterane, prvo Petra Škorića, bivšeg predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Split, koji je bio koncizan:

– Odradio sam svoja dva mandata na čelu stranke i smatram da rezultati najbolje govore o mom radu. Iako trenutno nisam tako aktivan, i dalje sam stranci na raspolaganju. Što se tiče ovih izbora, novo vodstvo imalo je u potpunosti odriješene ruke i apsolutnu potporu, i mene osobno, i svih kolega u stranci s kojima sam godinama surađivao.

image
Petar Škorić
Duje Klarić/Cropix

A o potrebnoj analizi rezultata zbori i aktualni dopredsjednik splitskog HDZ-a Domagoj Maroević:

– Prvo treba analizirati sve rezultate, vidjeti realnu sliku brojki. Kao i svima, i meni je žao zbog poraza, svi smo očekivali pobjedu, no tako je to, jednom se slavi, drugi put gubi. No u cijeloj Dalmaciji imamo nešto lošije rezultate pa treba sjesti i analizirati što se dogodilo, nakon toga treba izvući poruke koje nam šalju birači i opet, svi zajedno, raditi na pobjedi!

image
Domagoj Maroević
Vladimir Dugandžić/Cropix

Bez komentara je i sam Vice Mihanović, predsjednik HDZ-a Split i kandidat stranke koji je u drugom krugu izgubio grad podno Marjana u srazu s Ivicom Puljkom (Centar).

– U ovom trenutku stvarno nemam nikakav komentar. Čekat ćemo unutarstranačku analizu izbornih rezultata i tada donijeti odluku što dalje.

A što će ta "analiza" pokazati možda je najbolje iskazati brojkama. Naime, ni Vice ni Ivica nisu bili izbor 50 posto Splićana u prvom krugu, gdje je bilo jedanaest kandidata u utrci za poteštatovu fotelju i više njih iz takozvanog desnog bazena. Od bivšega gradonačelnika HGS-ova Željka Keruma, pa nezavisne Branke Ramljak, te Ivice Grkovića iz Mosta, Nansi Ivanišević kandidatkinje Domovinskog pokreta, Marija Popovića iz Ujedinjene desnice, pa i Siniše Vuce kandidata HSS-a, uz Mihanovića kao HDZ-ov izbor.

Dok je s druge "lijevije" strane bio Ante Franić (SDP), Jakov Prkić kao kandidat koalicije Pametno, Možemo i Nova ljevica, HSLS-ovac Zdeslav Benzon, te Puljak predstavnik Centra.

Što se, pak, drugog kruga tiče, Ivica je bio prihvatljivi izbor za većinu birača, a HDZ je jednostavno imao "manji" bazen za uzimanje glasova, posebno kada se zna da se ljevica ujedinila i da je bila motivirana za rušenje HGS-a i Željka Keruma, što im je uspjelo u prvom kruga, a zatim u drugom i rušenje HDZ-a.

Ujedno nam HDZ-ovci demantiraju kako među njima ima trzavica, tvrdeći kako su svi zajedno stali iza svog kandidata za gradonačelnika Splita. I iznose nam još jedan podatak – u utrci za gradonačelnika Vice Mihanović dobio je više glasova nego Andro Krstulović Opara kada je prije četiri godine pobijedio!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 19:03