StoryEditorOCM
SplitPermakultura

Škola Skalice otvorila svoj vrt prepun mediteranskog bilja u kojem će učenici slušati nastavu, organizirati sajmove, te se sami brinuti o njemu

Piše Merien Ilić
22. prosinca 2021. - 14:24

Učionica na otvorenom, u vrtu punom mediteranskog bilja, u zelenilu, san je svakog učenika i nastavnika. Uz veliki trud, upornost i dobru volju jedna takva ideja biti će moguća ispred Osnovne škole Skalice gdje su ove srijede službeno otvorena vrata novouređenog Školskog botaničkog vrta mediteranskog bilja, namjenjena za sve učenike, nastavnike i zainteresirane građane. Sve je krenulo od udruga Sunce i Permakultura Dalmacija koje su htjele potaknuti zelene aktivnosti u gradu, a djeca su to uvelike prihvatila.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Krenuli smo od ideje da želimo lijep, zeleni okoliš koji će ostati i narednim generacijama. Kroz nastavne predmete smo objedinjavali naša znanja, crtali skice, porjektirali, uvažavali prijedloge naših učenika i evo, danas otvarano naš vrt koji će imati široku namjenu, da bude učionica na otvorenom za sve predmete, da se učenici sami brinu o njemu, sade i dalje, organiziraju u njemu razne aktivnosti, a i da vrt bude pozitivan primjer cijeloj zajednici, pogotovo kotaru od kojeg očekujemo pomoć oko očuvanja vrta. Svi su za ovaj vrt dali svoj pečat, osmaši su radili suhozid što ih je oduševilo i pokazalo kako im fali praktičnog rada, ostali su sadili, dio njih radio je i školske jaslice...jedno veliko zajedništzvo je vladalo - rekla nam je Ana Kaštelan, profesorica likovne kulture.

Na otvorenje školskog vrta došli su i bivši osmaši koji su htjeli vidjeti kako izgleda njihova ideja u realizaciji.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Projektirali smo ovaj vrt na papiru i sviđa nam se kako sad izgleda. Super je ideja da nastava bude vani, na otvorenom, da se u njemu održavaju sajmovi, nastava, razne aktivnosti - kazali su Antun Kuničić i Bruno Niseteo, sada učenici srednje škole.

Prigodom otvorenja vrta članovi Učeničke zadruge Oblica predstavili su svoje proizvode, razne rukotvorine i maslinovo ulje. Voditeljica zadruge Marijana Dodig, voditeljica Učeničke zadruge Oblica pohvalila se kako učenici svake godine sudjeluju u berbi malsina zasađenih oko škole, te su ove godine dobili čak 100 litara ulja. I sam ravnatelj škole Leo Botica pun je bio hvale za svoje učenike koji su pokazali veliki interes da uređenjem vrta, a time i za ekologiju i učenje o prirodi.

- Vrt je smješten u vanjskom dijelu OŠ Skalice i uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita.

Ideja za takvim vrtom nastala je u nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu Splitu, posebno onih permakulturnog koncepta. Naime, rastući proces urbanizacije, ubrzani tempo života i brz tehnološki napredak rezultiraju nepažnjom u korištenju prirodnih resursa. Upravo se izgradnja vrta ovog tipa temelji na ideji regeneracije i stvaranja veze između prirode i ljudi. Cilj je da potaknemo ovakve akcije, uključimo više škola i udruga i damo temelje da se proširi ideja - objasnila je Lina Vuletić iz udruge Sunce.

image
Jakov Prkić/Cropix

Školski botanički vrt na Skalicama dio je projekta solidarnosti koji financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru EU programa Europske snage solidarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 07:23