StoryEditorOCM
Splitmaske su pale

Skandalozan zahtjev upućen Ministarstvu zaštite okoliša: magistar geodezije iz Osijeka, blizak ilegalnim graditeljima, želi da se Marjan pretvori u građevinsko zemljište

7. rujna 2019. - 12:22

Već dulje vrijeme pišemo kako postoje namjere da se Marjan pretvori u građevinsko područje, a sad su, izgleda, sve maske pale.

Magistar geodezije i geoinformatike s osječkom adresom Božidar Viduka zatražio je od Ministarstva zaštite okoliša da se pokrene postupak za brisanje park-šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja. Taj zahtjev ima veze s građevinskim apetitima jer podnositelj smatra da su "politička tijela po osnovi splitskoga Generalnog urbanističkog plana i Provedbenog urbanističkog plana prenamijenila zemljište pod poljoprivrednom kulturom u građevinsko zemljište".

– Budući da ne smije biti diskriminacije kod vlasnika, znači da se i ostalih 108 hektara terena pod poljoprivrednom kulturom mora prenamijeniti u građevinsko zemljište – zaključuje mr. Viduka.

Očito je, dakle, da se brisanje iz Upisnika zaštite traži kako bi se južne padine Marjana pretvorile u građevinsku zonu. Naime, intenzivnija gradnja tamo nije moguća dok se to područje nalazi unutar granica park-šume. Po Zakonu o zaštiti prirode, u "park-šumi su dopušteni samo zahvati i djelatnosti koje ne narušavaju obilježja zbog kojih je proglašena".

Tu dolazimo do priče o upisu pravnog režima park-šume na katastarske i zemljišnoknjižne čestice na Marjanu, o čemu je splitska politička oporba vodila polemiku s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, koji je s time odugovlačio više od godinu dana, unatoč odluci Gradskoga vijeća.

Mr. Viduka je oštro protiv tog upisa. U dopisu resornome ministarstvu tvrdi da takav upis nije moguć upravo zato jer su urbanističkim planovima nekima priznata građevinska prava, pa onda, prema njegovim navodima, trebaju biti omogućena ista prava svim privatnim vlasnicima marjanskih parcela.

Ministarstvo zaštite okoliša u svojem odgovoru mr. Viduki navodi da se, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, upis zaštićenih područja i njihovo brisanje iz Upisnika zaštićenih područja obavlja "na temelju akta o proglašavanju i akta o prestanku zaštite".

– Ako nestanu obilježja zbog kojih je proglašeno zaštićeno područje, nadležno tijelo (u ovom slučaju Gradsko vijeće Splita, op.a.) donosi akt o prestanku zaštite, uz prethodno pribavljene suglasnosti ovog Ministarstva i središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove šumarstva – navodi se u dopisu koji potpisuje Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra.

Da je podnositelj zahtjeva povezan s vlasnicima zemljišta na Marjanu, može se zaključiti na temelju dva podatka. Naime, Udruga "Merjan", koja okuplja vlasnike zemljišta i bespravne graditelje u obuhvatu park-šume, pozvala ga je da održi predavanje na tribini koju su organizirali još 2014. godine, gdje je mr. Viduka osudio rušenje nezakonitih objekata i troškove legalizacije.

Udruga se pozivala na njegove stavove koje je objavljivao na opskurnom internetskom portalu hop.com.hr, u kojima on obrazlaže zašto su zemljišne knjige bezvrijedne kad su "ilegalci" tražili legalizaciju svojih bespravnih objekata.

Također, treba istaknuti da je Udruga "Merjan" u travnju ove godine na svojoj Facebook stranici stavila objavu kojom vlasnike pozivaju da sa svojih parcela uklone stabla.

– Svi vlasnici poljoprivrednih parcela na Marjanu, a na kojima je izraslo stablo (jedno ili više njih), molim da obavijestite gradskog poljoprivrednog redara da iziđe na teren i obavijesti ministarstvo kako bi se isto uklonilo i zemljište privelo svrsi – navode iz Udruge u objavi od 18. travnja.

Nešto kasnije na stranicama Javne ustanove za upravljanje park-šumom objavljeno je, o čemu smo pisali, da je tvrtka "Oikon", izrađivač Programa upravljanja Marjanom, uvažila primjedbe vlasnika parcela koje se vode kao poljoprivredne, a obrasle su šumom. Čak 37.100 četvornih metara šume izbrisano je iz Plana po kojem gradska institucija treba upravljati šumom.

Iako su trojica vlasnika zemljišta, koji su registrirani kao bespravni graditelji na Marjanu, za naše novine naknadno govorila kako na svojim parcelama "žele uzgajati pome, a ne sadit šumu", sad je jasno da se ovaj veliki trud oko ukidanja zaštićenog područja park-šume i krčenja stabala s parcela poduzima radi toga da se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Splitu "posade" stanovi, vile i apartmani, a možda i hoteli.

Prijetio smrću članovima Društva 'Marjan'?

Božidar Viduka nedavno je zaradio kaznenu prijavu Društva "Marjan" za prijetnju smrću. Naime, na portalu hop.com.hr napisao je sljedeće navode koje prenosimo u izvornom obliku:

"U Australiji i nekim Američkim državama može se ubiti kao zeca onog tko ometa privatni posjed. Stoga, onima koji uvredljivim objavama zagovaraju upis pravnog režima na Marjanske parcele, ili ne vladaju materijom, osobno preporučujem da im je bolje da si ne kompliciraju život jer je život kratak i ne bi ga trebalo izgubiti prerano."

Vodstvo 'Merjana' - zašutjelo

Od Gorana Jugovića, predsjednika Udruge "Merjan", htjeli smo doznati podržavaju li zahtjev mr. Viduke da se Marjanu ukine zaštita i postane građevinska zona, ali se nije javio na mobitel, kao ni na SMS poruku u kojoj smo mu poslali pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 07:22