Splitmarasović proziva

Skandal u splitskoj bolnici - umjesto mlade doktorice uvalili kolegu pred penziju: 'Dr. Jurić mi je rekao da tog liječnika prima zbog političkog pritiska'

Piše Ivica Marković
kbc00

- Iako su svim hrvatskim političarima "puna usta" priče o tome kako u hrvatski zdravstveni sustav, odnosno u hrvatske bolnice, treba zaposliti što više mladih, stručnih i visoko educiranih kadrova, prvenstveno mislim na liječnike kojih svugdje nedostaje, u KBC-u Split radi se drugačije.

Naime, nedavno je zaposlen liječnik specijalist dermatovenerologije koji do mirovine ima desetak godina staža i koji je imao posao u drugoj državnoj ustanovi, a ne nezaposlena specijalistica dermatovenerologije (32) koja je o svom trošku posljednje četiri godine specijalizirala dermatovenerologiju u KBC-u Split i koja je tu specijalizaciju uspješno završila - kazuje nam prof. dr. Dujomir Marasović, bivši, u dva mandata, ravnatelj KBC-a Split, bivši saborski zastupnik i bivši predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, koji je odnedavno u mirovini.

Spomenuta odluka o zapošljavanju uvelike je iznenadila prof. dr. Marasovića, koji je u to vrijeme bio i predstojnik Klinike za kožne i spolne bolesti i koji se, kako kaže, i "izborio" za taj javni natječaj o zapošljavanju na Klinici za kožne i spolne bolesti.

Otišao iz bolnice

- Liječnik koji je nedavno zaposlen već je bio djelatnik splitske bolnice, ali je prije nekoliko godina tražio i od mene, kao tadašnjeg ravnatelja, dobio sporazumni raskid ugovora o radu jer je išao raditi u drugu državnu ustanovu, a u međuvremenu je obavljao i privatnu praksu.

I nemam ja ništa protiv toga što se kolega ponovno zaposlio u KBC-u Split, svatko se bori za sebe, ali imam protiv toga da se mladoj, kvalitetnoj liječnici onemogućilo zapošljavanje, a ona i njezini vršnjaci prava su budućnost hrvatskog zdravstva - ističe prof. dr. Marasović.

O mladoj liječnici koja je specijalizirala na Klinici za kožne i spolne bolesti prof. dr. Marasović, kao šef Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Split, razgovarao je s prof. dr.Ivom Jurićem, bolničkim ravnateljem.

- Prije raspisivanja javnog natječaja jedan dan sam otišao do ravnatelja prof. dr. Jurića i rekao mu kako je stav stručnog kolegija Klinike za kožne i spolne bolesti da se zaposli mlada kolegica jer je stručna i marljiva te ima potrebne ljudske kvalitete za rad s pacijentima. U tom trenutku nisam znao da će se nedavno zaposleni liječnik javiti na natječaj.

Ravnatelj prof. dr. Jurić tada je istaknuo da ako je stav stručnog kolegija da se zaposli mlada kolegica, da ni on nema ništa protiv njezina zapošljavanja jer je, kako mi je tada rekao, "o njoj čuo sve najbolje". S tog sam sastanka otišao zadovoljan jer sam bio uvjeren da će KBC Split dobiti kvalitetan kadar koji će moći "potegnuti" sljedećih tridesetak godina - naglašava prof. dr. Marasović.

Negdje uoči ili početkom prošlog ljeta KBC Split raspisuje natječaj za zapošljavanje specijalista za kožne i spolne bolesti i tada se događa sljedeće:

- Natječaj je završio, a prof. dr. Ivo Jurić nije donio odluku tko će biti zaposlen. Nama je pod hitno na Klinici za kožne i spolne bolesti trebao liječnik jer smo cijelo ljeto radila samo nas trojica budući da se troje kolega razboljelo. Kako sam ja uskoro trebao u mirovinu, ne bi na Klinici imao tko raditi. I tako je prošlo dosta vremena a da nitko nije primljen - kazuje dalje prof. dr. Marasović.

Zbog toga naš sugovornik ponovno odlazi do ravnatelja prof. dr. Jurića.

Možda je u Norveškoj

- Krajem prošlog ljeta otišao sam ponovno do prof. dr. Jurića te sam ga upitao zašto ne donosi odluku jer nam je liječnik prijeko potreban. Zbog manjka liječnika morali smo preko ljeta "razbiti" normalan upis pacijenata. Nakon mog upita, prof. dr. Jurić mi odgovara da mora odabrati drugog kandidata jer se na njega kao ravnatelja vrši politički pritisak.

Ja, šokiran, odlazim s tog našeg razgovora, na kojemu sam osjetio poniženje jer sam postao svjestan da sadašnjem ravnatelju KBC-a Split uopće nije bilo bitno moje mišljenje, a bio sam predstojnik Klinike za kožne i spolne bolesti, kao ni mišljenje stručnog kolegija, odnosno struke - kazuje prof. dr. Marasović.

Pitamo ga gdje je sada mlada liječnica kojoj je, prema njegovim riječima, napravljena nepravda.

- Taj kolega je ponovno počeo raditi u bolnici, a gdje je mlada i perspektivna kolegica kojoj je napravljena velika nepravda - ne znam. Ona je prošle godine u Zagrebu položila specijalistički ispit i više se nije vraćala na rad u splitsku bolnicu. Tko zna, možda je već sada u Norveškoj ili nekoj drugoj zemlji u koju "izvozimo" liječnike.

Zbog ovog slučaja sam htio dva mjeseca prije odlaska u mirovinu dati otkaz u splitskoj bolnici kojoj sam posvetio 36 godina života i u kojoj sam u dva mandata bio izabran za ravnatelja. No, nisam im htio dati gušta, ostao sam do zadnjeg dana, iako bi mnogi, o kojima sve znam, bili sretni da sam otišao prije u mirovinu.

Umjesto da zapošljavamo mlado nezaposleno čeljade, u Splitu zapošljavaju ljude koji imaju nekoliko godina do mirovine i koji su već zaposleni. Jednostavno ne mogu prihvatiti takav način i takav pristup, dok se svi u Hrvatskoj od premijera Plenkovića do raznih ministara zaklinju u zapošljavanje mladih i stručnih ljudi - zaključuje prof. dr. Dujomir Marasović.


KBC: Izabrali smo najboljeg

O svemu smo pitali i ravnateljstvo KBC-a Split, od kojeg smo e-mailom dobili odgovor u kojemu stoji:

- Vezano za Vaš upit o zapošljavanju specijalista na Kliniku za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Split odgovaramo da je između kandidata koji su ispunjavali tražene uvjete natječaja izabran kandidat čije kvalifikacije, uključujući i one znanstvene, najbolje odgovaraju potrebama Kliničkog bolničkog centra Split, kao stručne, znanstvene i obrazovne ustanove - kaže se u odgovoru iz ravnateljstva KBC-a Split.

 

#KBC SPLIT#DUJOMIR MARASOVIć#IVO JURIć