StoryEditorOCM
SplitBolne teme

Sjednica splitskog Gradskog vijeća opet završila prekidom: SDP, Pametno i Most napustili vijećnicu i srušili kvorum

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
19. srpnja 2019. - 17:17
gradsko_vijece19-290119

NOVO -   Žalosti me neodgovorno ponašanje vijećnika koji i dalje odbijaju konstruktivno raditi u vijeću. Međutim, njihove odluke sasvim sigurno neće usporiti aktivnosti i funkcioniranje Gradske uprave. Izvješće gradonačelnika čeka već tri mjeseca, pripremio sam prikaz šest mjeseci prošle godine i mog mandata u dvije godine, a to će javnost i vijećnici pričekati do sljedeće prigode - poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon još jednog prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma. Na pitanje zašto uz izvješće o svom radu, nije pripremio detaljno Izvješće o učinjenom tijekom sanacije park-šume Marjan, kazao je ga je “i te kako detaljno pripremljeno”.

- Napisana riječ i iznesena riječ na Gradskom vijeću su jednako pravne i jednako obvezuju - odgovorio je.

- Ali vijećnici nisu dobili nikakav materijal pred sjednicu i nisu se mogli pripremiti, o tome se radi - kazali su novinari.
- Nije točno - odgovorio je gradonačelnik. Međutim, vijećnici su mu cijelu sjednicu spočitavali upravo taj problem što nisu imali pisani trag brojki i informacija koje su iznesene.

- Ponovit ću još jedan put. Oporba je iznijela cijeli niz optužbi, objeda, i konačno su prihvatili moj izazov. Gospodo (obraćajući se vijećnicima op. a.) nemojte insinuirati. Ako je išta napravljeno protupravno, ja ću biti prvi koji ću pripomoći u izjašnjavanju tih stvari. Ako to znači krivična prijava protiv mene i mojih suradnika, da, jasno napišite, siguran sam da će se kroz zakon razjasniti tko je kriv. Naravno, podsjetio sam da postoji institut prijave zbog lažnog prijavljivanja - kazao je Krstulović Opara.

- Dakle, vijećnici imaju materijale i brojke koje ste danas govorili? - ponovo je upitan gradonačelnik.

- Vijećnici su dobili izvješća na službenoj sjednici od ljudi koje sam predstavio da ih dadu - kazao je i dodao da imaju uvid u svaki dokument koji žele. Gradonačelnik je posebno napomenuo kako je vrlo zanimljivo da jedan vijećnik (Ante Čikotić op.a.) ima prijavu jednog inspektora koja nije sastavni dio procesa.

Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno je nakon sjednice kazala da je do prekida došlo jer vladajućima, očito, izvješće o sanaciji Marjana nije toliko bitno pa su odlučili da se neće svi pojaviti na sjednici. Tako je bilo dovoljno da stranka Pametno, SDP i stranka Most, osim njihovog vijećnika Josipa Markotića, napusti vijećnicu i time ponovo prekinu sjednicu koja je počela još prije mjesec dana.

- Srušili smo kvorum nezadovoljni činjenicom da nas gradonačelnik doslovno drži budalama. Nakon višestrukih upozorenja s naše strane da očekujemo pisani izvještaj i konkretne brojke na papiru o posjećenim i zaraženim stablima, zaradi, kubicima, ništa od toga danas nismo dobili. Dobili smo samo ignoranciju gradonačelnika, bahatost, prezir prema gradskim vijećnicima i predstavničkom tijelu građana ovog grada - nakon prekida je rekla Marijana Puljak. Nezadovoljan je i Goran Kotur, predsjednik kluba SDP-a jer, kako kaže, nije dobio odgovor na niti jedno pitanje koje je uputio Goranu Pleši, direktoru tvrtke “Stenavert” koja nadzire radove na sanaciji park-šume.

- Posao nadzora je da zna koliko ima doznačenih stabala, koliko je zdravih i suhih posječeno. Na ništa od toga se nije referirao. Ono što je rekao je barem djelomično netočno. Potpuno je ignorirao gradske vijećnike i u takvoj situaciji nismo mogli nastaviti s radom - poručio je Kotur. Na sličnom tragu bio je i Ante Čikotić, Most-ov vijećnik koji je posebno naglasio kako ne zna zašto javnost nije obaviještena da je u ožujku ove godine inspektorica Ministarstva zaštite okoliša tražila odgovornost zbog kaznenog djela pustošenja šume na Marjanu.

- Mi imamo situaciju da se ne poštuje struka. Milan Pernek sa Šumarskog instituta mi je kazao da je izašao iz ove priče. Struka u ovom slučaju napušta sva tijela zbog netransparentnosti, jer je svaki segment teme Marjana duboko pogrešan od početka. Predsjednik gradskog vijeća mi je rekao da ga je zvao Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove Marjan i da mu je kazao kako uopće nije pozvan na sjednicu, a vi ste danas od gradonačelnika čuli da ga je zvao i da se ravnatelj nije odazvao. Netko tu laže. Mislim da nam je jedina nada DORH - zaključio je Čikotić.


RANIJE - U Banovini je na red došla točka “Informacija o učinjenom po zaključku Gradskoga vijeća u povodu tematske rasprave o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan” održane 16. travnja ove godine.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, osim što je ponovio svoje obveze, na samom početku je kazao da predstavnik Javne ustanove unatoč pozivima nije došao.

U svom izvješću, Nenad Ružić, predsjednik Radne skupine za Marjan je rekao da su radovi u prvoj fazi gotovi i sve se posjeklo što se imalo posjeći. Dodao je da sada slijedi monitoring koji se mora kvalitetno uspostaviti.

- Tvrtka “Matima” je uspostavila 90 linija žičare kako bi se došlo do svakog dijela brda, posječeno je 12.790 kubika, odnosno 38.000 zaraženih stabala koji su morali biti uklonjeni. Sudjelovale su i naše gradske tvrtke u tome koje želim ovim putem pohvaliti .

Sada je u tijeku uspostava šumskog reda koji se mora uspostaviti kroz 10 dana, te čišćenje puteva- kazao je Ružić. Nakon njega je pročelnik za financije Dragan Brtan iznio brojke koje su uvrštene u sastavni dio proračuna za 2019. godinu.

- Potpisana su dva ugovora, prvi je vrijedio 2.4 milijuna kuna s PDV-om, drugi 5.2 milijuna kuna s PDV-om, dok je gradski proračun uprihodio 2,4 milijuna kuna od prodaje drvne mase -  kazao je Brtan.

Alma Peroš, pročelnica Službe za unutarnju reviziju kratko je rekla da je do danas nije dobila dokumentaciju od Javne ustanove koju je zatražila kako bi izvršila reviziju rada. Dodala je da joj je djelatnica JU usmeno kazala da ne može dati dokumentaciju dok je ravnatelj ne potpiše.

Tijekom rasprave SDP-ov vijećnik Goran Kotur se požalio kako bi volio da je rečeno što je posječeno, a da nije trebalo posjeći te upitao sve odgovorne je li se radilo po pravilima struke.

Poznato je da je metoda sa žičarama napravila još i dodatnu štetu. Nitko se u izvješću nije referirao i na pogrešno postavljene feromonske klopke, kao i na kubikažu i jesu li to optimalne brojke? One informacije koje ima javnost drastično odudara od onoga što smo danas ovdje čuli - rekao je Kotur te naglasio dovoljno teških riječi da bi se opisala ova situacija.

Na njegovo sudjelovanje u raspravi Ljubica Vrdoljak, HDZ-ova vijećnica je replicirala kazavši da je Kotur dokaz da se i nešto kao što je Marjan može politizirati.

U raspravu se uključio i Mostov vijećnik Ante Čikotić je kazao da nije istina da su uklonjena sva stabla te naglasio jedno na Prvoj vodi koje je sigurno zaraženo.

Proračunom je 2019. predviđeno 2 milijuna kuna, a tvrtki “Maitima” je isplaćeno znatno više, premda gradonačelnik ne može samostalno odlučiti o isplati od preko milijun kuna. Izvjesno je da je Grad Split izvođačima isplatio pet milijuna kuna, a to je inače trebala biti obveza “Hrvatskih šuma”.

U ugovoru se nigdje nisu spominjala zaražena stabla već drvna masa, što znači da je Marjan poslužio za eksploataciju drvne mase. Koliko je do sada isplaćeno sredstava izvođaču radova? Tko je odlučio da će ići vučnica koja oštećuje vegetaciju, ako u natječaju jasno piše žičara? - upitao je Čikotić te pročitao izvješće Ministarstva zaštite okoliša koje je, prema njegovim riječima gradonačelniku poslano 11. ožujka, tražeći odgovornu osobu budući da je pustošenje šume kazneno djelo.

HDZ-ov vijećnik Ante Jukić mu je replicirao i dodao da se na prvim koridorima koji su probijeni već bilježi oporavak vegetacija.

Vama nije problem što ministarstvo u dopisu kaže da je pustošenje šume kazneno djelo i što gradonačelnik dijeli milijune kuna. Ovdje imamo situaciju da se nije poštivao zakon i da se odluke donose bez nadležnih tijela. Mi ćemo ostati zapamćeni po tome da je za vrijeme našeg i vašeg mandata gradonačelniče, Marjan opustošen, a mi svi šutimo i to prolazi mimo nas. Nećemo više šutjeti, tražimo jasne odgovore inače ćemo biti sudionici - zaključio je Čikotić.

Posebno detaljno je obrazložio svoja pitanja Nenad Uvodić iz stranke Pametno, no kao i mnogu drugi u nastavku sjednice, izrazio je neslaganje s Igorom Stanišićem, predsjednikom Gradskog vijeća koji je dozvolilo da je ova točka došla na dnevni red bez materijala.

Navodno je 13.000 kubika uklonjeno, ali nemam nikakvog materijala i dokaza za to. U službenom glasniku je točno definirano da se s tvrtkom sklapa ugovor za prvih 5.000 kubika, nakon toga se definira da ponovo s istom tvrtkom imamo novih 10.000 kubika. Kolika je količina drvne mase koju imamo na Marjanu? - upitao je Uvodić te nastavio.

U Programu gospodarenja kojeg je izradio šumarski fakultet stoji da alepskog bora ima oko 19.700 kubika, a onda je prema iznesenim podacima posječeno je 76%? Tko je odredio da će se od četiri stabla, ukloniti tri. Rečeno je da će se ukloniti 30 posto. Prema kojim spoznajama je zaključeno da onda treba ukloniti više od tri četvrtine Marjana? - zaključio je vijećnik Pametnog.

Sani Mardešić je potvrdio da je vizualno sve onako kako kolege navode jer je šetao Marjanom. Izrazio je sumnju da sva zaražena stabla nisu uklonjena.

- Teren, suhozidi i staze su uništeni, to sam vidio kao obični šetač. Podaci ne odgovaraju stanju na terenu, to je veliki kupus i puno je toga nejasno.  Njegov kolega Jakov Prkić posebno je bio inspiriran ovom točkom jer je sa sobom donio narančasti sprej, kojim se doznačavaju stabla

- Nemamo pisani trag o ničemu. Sanacija počela 27. veljače,  pa je trebala biti gotova 1.travnja, pa 1. svibnja, pa je došla vojska, pa je došao evo srpanj. Skupite ukućane oko ognjišta pa im tako pričajte priče! Nama dajte neki papir. Ovo je zbilja sramota. Ako je elementarna nepogoda, onda se treba tamo raditi i po noći pod reflektorima. Da sam gradonačelnik, na Marjan sam bih preselio ured i svaki dan bih slao izviješća što je napravljeno - ogorčen je bio Prkić.

U jednom se trenutku okrenuo prema Mirku Ruščiću, predsjedniku Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan i počeo tresti sprej te ga je pitao je li istina da je viđen u popodnevnim satima na Marjanu s još dvije osobe sa sprejem i doznačavao stabla, na što mu je ovaj odgovorio da su to sve laži i podmetanja.

Kotur se složio s njim kako se dokumentacija o Marjanu ciljano ne dostavlja.

- Mi smo zadnje šlape, ne znam kako to niste vidjeli, gospodine Kotur. Mi smo zadnje štrace i škovace. I ja ću amandmane onda davat usmeno, vikat ću svaku sjednicu! Sram vas bilo! - vikao je Prkić.

Mirko Ruščić je na optužbe da se posjeklo preko 75 posto šume kazao da je uklonjeno 30 posto stabala, ali nije siguran koliko je trenutno stabala na Marjanu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da zahvaljuje svim vijećnicima, a one koji ga optužuju njima ne zahvaljuju jer ulaze u segnut kaznenog postupka.

- Rasprava je bila puna insinuacija, sumnji, pretpostavki...Izvolite napisati i obavijestiti o tome tijela koja se time bave da to istraže. Nadam se da neću morati posegnuti za institutom za lažno prijavljivanje. Moji prethodnici zadnjih 40 godina su odlagali rješenje Marjana, kao i Karepovca. Ne mogu se oteti dojmu i histeriji koja je tada stvarana, Karepovac smo riješili odlučnošću, a tako ćemo i Marjan.

U ovoj bitci možemo pobijediti. Javna ustanova mora pratiti postupak koji mi radimo, nadam se da ćemo oko revizije koja je u postupku, do kraja godine imati suglasje. Odvojite insinuacije od lažnih prijava i napišite to - kazao je gradonačelnik. No, Most i Pametno su na te riječi žustro reagirali kazavši da Krstulović Opara bio dužan napisati iznesene podatke te je SDP.

Goran Kotur je nakon pauze za ručak, ali i pauze koju je prije toga u ime kluba SDP-a zatražio, kazao da Pleše nije odgovorio na niti jedno od njegovih pitanja.

Kada netko ignorira pitanja izravno postavljena nadzoru ne znam o čemu mi uopće možemo razgovarat - kazao je nakon čega su se SDP-ovi vijećnici ustali i time zajedno s Pametnim i Mostovim vijećnicima srušili kvorum te je Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća prekinuo sjednicu na deset minuta

Nakon 15 minuta pauze prekinuta je sjednica zbog nepostojanja kvoruma, pa je Stanišić najavio kako će u ponedjeljak biti informacija kada će se nastaviti sjednica, što znači da će i tematska sjednica o Marjanu zakazana za 25. srpnja biti pomaknuta za drugi datum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:51