StoryEditorOCM
SplitSNIMKA SE PROŠIRILA

Sjećate se radnice gradske ustanove koju je Bojan Ivošević kazneno prijavio da ga je neovlašteno snimala? Državno odvjetništvo je odbacilo prijavu

Piše Vladimir Urukalo
3. lipnja 2022. - 16:10

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu koju je u ožujku ove godine za neovlašteno snimanje podnio Bojan Ivošević kao tadašnji zamjenik gradonačelnika Splita. Ivošević je tada kazneno prijavio zaposlenicu Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Marijanu Balić Carevski, inače članicu SDP-a da ga je neovlašteno snimala u prostorima JU Marjan, a snimka se proširila društvenim mrežama.

Na snimci se, među ostalim, čuje kako tadašnji zamjenik gradonačelnika govori da se, "osim par kvazi lokalpatriotskih (a sve su samo ne lokalpatrioti) nastrojenih novinara, nitko se neće pobuniti ako Marjan ide pod Županiju ili Državu, i bude na trošak Hrvatskih šuma".

- Ovako mi dva do tri milijuna kuna godišnje moramo plaćati javnog novca, jer je Andru (bivšeg graedonačelnika Krstulovića Oparu) puklo da on dođe upisati Split, jedini grad u povijesti Hrvatske, kao šumoposjednika - govorio je tadašnji dogradonačelnik Ivošević. U tom se razgovoru osvrnuo na odluku Ministarstva poljoprivrede koje je prema zahtjevu bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare sukladno Zakonu o šumama, donijelo Rješenje kojim se osniva gospodarska jedinica, "Marjan – šume Grada Splita", a time je Grad Split 'obnovio' svoje vlasništvo nad Marjanom te ima dužnost njime gospodariti i naravno ulagati novac.

Iako je policija nakon obrade podnijela posebno izvješće kao nadopunu kazne prijave zbog sumnje u kazneno djelo neovlaštenog snimanja za što je, ako ga počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ODO je prijavu odbacilo. Pozvali su se na odredbu istog članka 143. koja kaže da nema kaznenog djela ako se "snimalo u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivanje osobe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:56