StoryEditor
SplitUTRKA S VREMENOM

Sjećate li se frke oko posječenih starih borova u Glagoljaškoj kraj Tvrđave Gripe? Iako Grad nije izdao dozvolu, tamo bi na kraju ipak mogla niknuti trokatnica s deset stanova

Piše Sandi Vidulić
19. prosinca 2021. - 19:35

Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša odbio je izdati građevinsku dozvolu za stambenu zgradu u Glagoljaškoj ulici.

Lokacija nije nepoznata jer se o njoj već pisalo. Susjedi su bili užasnuti najavljenom intenzivnom gradnjom na ozelenjenoj površini, zbog koje su prošle godine stradala dva visoka bora pored Tvrđave Gripe, a javnost je bila ogorčena spoznajom da bi se betonizirali i ovi preostali pitomi i kultivirani dijelovi grada.

Riječ je o parceli koja je u naravi šumica, na njoj je investitor - tvrtka "Cacao" namjerila graditi "građevinu stambene namjene i rekonstrukciju sjeverozapadnog bedema", a u tu svrhu je u Banovinu poslan zahtjev za građevinsku dozvolu i glavni projekt.

image
Tom Dubravec/Cropix

Investitor bi na parceli od 987 metara četvornih izveo deset stanova s garažom (podrum, prizemlje, tri kata i potkrovlje), što je građevinska bruto površina od 1102 kvadrata. Rekonstrukcija ostataka bedema bi se izvela zbog toga što je parcela pod preventivnom zaštitom nakon arheoloških istraživanja.

Prije više od dvije godine na terenu su se pojavili arheolozi. Voditelj istražnih radova Vedran Katavić izjavio je tada kako "građani mogu biti mirni".

Nije dokazao pravni interes

- Ne gradimo nikakav hotel, nema straha! - umirivao je javnost i tvrdio da traže ostatke bastiona koji je na tom mjestu nedovršen. No, ubrzo se doznalo da iza svega stoji investitor.

Isti onaj koji je već uspio izazvati revolt susjeda, ali i dio struke, kad je prije pet godina na rubu Lučca usred tradicijske gradnje "ubacio" tvz. urbanu vilu većih proporcija, koja se po mišljenju mnogih tamo nije uklapala, ali je dobila blagoslov gradske administracije.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ovaj put su stručne službe odbile predloženu gradnju u Glagoljaškoj. Prema njihovu tumačenju, ako bi investitor s projektom dokazao da zadovljava lokalne uvjete, mogao bi graditi podrum, prizemlje i tri kata. Ali, "crveni karton" je dobio jer GUP ne dopušta potkrovlje.

Drugi je problem za investitora to što nije dokazao pravni interes. Naime, pokazalo se da "Cacao" nije vlasnik za cijelo parcele na kojoj bi gradio.

image
Tom Dubravec/Cropix

U rješenju kojim se poništava zahtjev za izdavanje građevinske dozvole stoji kako je utvrđeno da tvrtki "Cacao" pripada samo pola parcele, dok je druga suvlasnička polovica „Općenarodna imovina, kao organ upravljanja: Gradski narodni odbor u Splitu”.

Međutim, arhitekt Jure Knežević tvrdi da stvari neće na tome ostati.

- Nismo se žalili Ministarstvu prostornog uređenja i državne imovine, ali projekt je dalje u izradi. Idemo ga uskladiti s rješenjem koje nam je dao Grad. Korigiramo se prema zaključku o ispravku projekta. Zgrada će definitivno biti manja, što je svima u interesu - kaže Knežević.

Na pitanje oko vlasništva, budući da je primjedba iz Grada bila kako imaju samo pola parcele, odgovorio je kratko "kako se još čeka dokaz pravnog interesa, te da nam više ne može reći".

- Neće se odustati, već je daleko investitor ušao u to da bi tek tako odustao!

Promjena u katastru

U rješenju kojim je Grad odbio investitora pogrešno je napisano da je drugi suvlasnik parcele „Općenarodna imovina”. Naime, uvidom u vlasnički list utvrdili smo da se početkom ove godine Republika Hrvatska uknjižila na polovinu sporne parcele. Dakle, "Cacao" dijeli zemljišnu česticu na Gripama s državom.

No, zanimljivo je da se promijenila kultura katastarske čestice otkad je postupak pokrenut. Naime, do početka ove godine zemljišna čestica bila je uknjižena kao "neplodno", ali od 25. siječnja 2021. ona ima oznaku "šuma".

Po GUP-u parcela se nalazi u području isključive stambene namjene, ali u katastru i zemljišniku se oko 1000 četvornih metara vodi kao "šuma".

Imamo, dakle, slučaj da parcela u GUP-u nije ucrtana kao "zelena", već su je urbanisit "zažutili" kao stambenu namjenu, ali ona jest ozelenjena u naravi, a od siječnja se vodi kao šuma u katastru i vlasničkom listu. U odredbama GUP-a za to područje stoji da „nije moguće smanjivanje postojećih javnih zelenih površina”.

image
Tom Dubravec/Cropix

No, u razlozima zbog kojih je odbijen zahtjev za građevinskom dozvolom ne navodi se da tu uopće postoji zelena površina, a kamoli kakva šuma.

Pustimo li birokratska pitanja po strani, izda li Grad građevinsku dozvolu za još jedan stambenjak, pristat će na to da se siječe urbana šuma, iako po kvartovima nasušno nedostaje zelenila. Kako rekosmo, prošle godine posječena su dva bora na parceli.

Ivošević šuti

Istodobno, Grad je pokrenuo izmjene GUP-a kojima je jedan od ciljeva "preispitivanje mogućnosti povećanja zelenih površina i propisivanja strožih planskih mjera zaštite za zelene površine".

Pitanje je, dakle, hoće li investitor brže otkupiti od države polovinu vlasničkog udjela i napraviti projekt koji će prihvatiti gradske službe, ili će prije toga Grad izmijeniti GUP i u njemu tu parcelu "ozelenjeti"?

image
Vojko Bašić/Cropix

Pokušali smo dobiti komentar od aktivista koji su došli na vlast braneći gradsko zelenilo. Nekadašnja aktivistička Facebook stranica Dnevna doza splitskog nereda alarmirala je javnost u rujnu 2019. da se "buše" borovi pokraj Tvrđave Gripe kako bi se mogli posjeći kad se osuše.

Zatražili smo mišljenje dogradonačelnika Bojana Ivoševića, kojeg je "Dnevna doza" promovirala u političku zvijezdu, bi li dopustio stanogradnju ili je za to da se očuva urbana šuma. Ali, u tjedan dana od dogradonačelnika Ivoševića nismo dobili odgovor.

Ministarstvo graditeljstva nije odgovorilo na upite


Na osnovi izjave arhitekta Kneževića 'još čekamo dokaz pravnog interesa', poslali smo upit Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine o tome je li Ministarstvo raspisalo natječaj za prodaju polovine dijela zem.čest 6972/1 k.o. Split, koja se vodi kao vlasništvo Republike Hrvatske, ili su u izravnim pregovorima o prodaji suvlasničkog udjela s vlasnikom druge polovine, a to je tvrtka 'Cacao'. Do zaključenja teksta nismo dobili odgovor, unatoč požurivanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2022 15:19