StoryEditorOCM
SplitVIJENCI I SVIJEĆE

Sjećamo se dana ponosa i slave legendarne splitske brigade: ‘Bilo nas je malo, al’ smo očito bili i izabrani‘

Piše Joško Dadić
1. lipnja 2023. - 19:40

Škverani su jučer obilježili 32. godišnjicu osnutka 114. brigade Zbora narodne garde, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj. Okupili su se ispred zgrade prvog zapovjedništva, gdje danas stoji spomen-ploča, kao podsjetnik na mjesto osnivanja ove slavne brigade.

Uz pripadnike "Škverskog bataljuna", počast stradalim hrvatskim braniteljima odali su i Josip Jurišić, glasnogovornik "Brodosplita", te Boško Ramljak, savjetnik Uprave “Brodosplita” za korporativnu sigurnost.

image
Jakov Prkić/Cropix

Temelj brigade bio je tzv. “Škverski bataljun”, osnovan u listopadu 1990. godine, u srcu Brodograđevne industrije Split.

Bataljun je brojio 340 dragovoljaca, a prvi zapovjednik 114. brigade bio je mornarički časnik, brigadir Ante Čatlak, dok je zapovjednik 1. bojne 114. brigade bio pukovnik Stipe Bilokapić.

image
Jakov Prkić/Cropix

U znak sjećanja na dane ponosa i slave, škverani su mimohodom otišli u Park hrvatskih mučenika u “Brodosplitu”, gdje su za poginule škverane u Domovinskom ratu održali minutu šutnje te položili cvijeće i zapalili svijeće. Riječ Gospodnju predvodila je članica Udruge Senka Bilić.

– Samo par dana nakon dolaska s našeg hodočašća u Lourdes još sam ispunjeniji ljubavlju i ponosom što smo te 1990. i 1991. godine imali dovoljno hrabrosti, odvažnosti i vjere stati na branik domovine, a danas biti ponosni na svoj obol u stvaranju slavne nam povijesti – rekao je Goran Kosor, član prvog zapovjedništva 114. brigade.

image
Jakov Prkić/Cropix

Damir Tomaš, načelnik veze 114. brigade, istaknuo je:

– Za mene nema veće časti i danas nakon 32 godine biti među svojim suborcima koji nisu kalkulirali, već su svim srcem stali na branik domovine ne žaleći svoje živote. Bilo nas je malo, al’ smo očito bili i izabrani.

Inače, “Škverski bataljun” bio je preteča i temelj za osnivanje 114. i 158. brigade te 6. Domobranske pukovnije, a škverana je bilo po svim postrojbama HV-a - od 4. brigade do Hrvatske ratne mornarice.

Kao svake godine, izaslanstvo “Škverskog bataljuna” otići će danas do šibenskoga groblja Kvanj kako bi odali počast svom prvom zapovjedniku Anti Čatlaku, koji je preminuo prije 13 godina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:16