StoryEditor
Splittočka razdora

Šizofrena situacija u Splitu: kontroverzni poduzetnik 'pokazuje mišiće' u ratu s Banovinom i blokira radove u gradu; U pozadini svega je - osveta HDZ-u?!

Piše Gabrijela Radanović, Nikolina Lulić
4. studenog 2019. - 21:30

Nakon što je tvrtka “Point Split” u prvoj polovini listopada blokirala još jedan gradski natječaj u nizu, i to onaj za jednogodišnju koncesiju za održavanje nogostupa i izvankolničkih javnih površina, u međuvremenu su na nadmetanjima od Banovine "dobili" još dva posla.

Tako su 2. listopada odabrani kao najpovoljniji ponuditelj na radovima izvanrednog održavanja dijela Starčevićeve ulice od raskrižja s Kavanjinovom do onog s Gundulićevom ulicom, a iznos radova prelazi 450 tisuća kuna.

Samo pet dana kasnije, 17. listopada, "Point Split" odabran je kao ekonomski najpovoljniji ponuditelj i za posao sanacije potpornog zida u Pupačićevoj ulici, a cijena radova iznosi nešto više od 112 tisuća kuna. Dakle, za samo 15 dana osigurali su dva posla "teška" više od 560 tisuća kuna.

Pozadina priče

Pomalo je šizofrena situacija da se s jedne strane, ova građevinska tvrtka žali na sve natječaje koje Grad objavljuje vezane za poslove koje ona obavlja, a onda ta ista gradska uprava i dalje povjerava radove tvrtki koja ga sustavno blokira.

Postavlja se logično pitanje zašto je to tako, odnosno, postoji li neka pozadina priče koja je dovela Grad Split u situaciju da u zadnje vrijeme natječajne žalbe rješava Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave.

Kada ovom gospodarskom subjektu damo ljudsko obličje, dolazimo do vlasnika tvrtke, kontroverznog poduzetnika Stipe Latkovića, koji je u medijima prilično samozatajan, unatoč činjenici da u vlasništvu ima i lokalnu TV Jadran. Poznata je činjenica da je on prijatelj i kum bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te da je bio jako blizak tadašnjem vodstvu HNS-a.

Na osnovi svega što se događa s javnim nabavama, možemo zaključiti da se radi o svojevrsnoj Latkovićevoj osveti HDZ-ovoj vlasti i na gradskoj i na županijskoj razini. Sjetimo se da je upravo Latković godinama bio u središtu skandala oko uvale Vrulja, gdje je izgradio nelegalni lukobran, objekte, vodospremu, a probio je i navodni "protupožarni put". Iako je građevinska inspekcija u više navrata donosila rješenja o uklanjanju, objekti su još uvijek tamo, ali mu je zato Županijska skupština u prosincu prošle godine oduzela koncesiju za dio uvale i plaže na tom prekrasnom dijelu naše obale.

Mesićev kum nezakonito probija put kako mu gosti u njegov luksuzni resort ne bi morali dolaziti isključivo brodom: noćenje je 1200 eura, lukobran se nalazi u Žeževici, dio kuće u Omišu, a bazen u Zadvarju!

Što čeka jednu od najljepših uvala na Jadranu nakon oduzimanja koncesije Stipi Latkoviću? 'Ne budite naivni, Vruja definitivno nije spašena!'

U kontekstu cijele priče valja spomenuti da su na relaciji Grad Split - TV Jadran zahladili odnosi nakon što ova televizija ne prenosi uživo sjednice Gradskog vijeća. Podsjetimo, iako nije zakonski morao, gradonačelnik Andro Kratulović Opara pred vijećnike je stavio prijedlog o sufinanciranju prijenosa od strane TV Jadrana, a kada je tijekom rasprave postalo jasno da prijedlog možda i neće proći, uredništvo televizije samo je povuklo zahtjev.

Zahlađenje odnosa

Slučajno ili ne, nakon oduzimanja koncesije za Vrulju, na lokalnoj televiziji se, osim emisije Županijska kronika gnorira i sve vezano na Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije na čijem je čelu privremeni pročelnik Stipe Čogelja, pod čijom su nadležnošću izdavanje, odnosno oduzimanje koncesija na pomorskom dobru.

Latković je godinama, možemo reći već tradicionalno dobivao poslove održavanja nogostupa koji su bili potvrđeni četverogodišnjim ugovorima od kojih je njegov "Point" lijepo i lagodno živio od Grada od kojeg bi godišnje u prosjeku utržio oko 10 milijuna kuna.

Dobri poznavatelji situacije u Gradu, smatraju kako se ovdje ne radi toliko o novcu, nego o tipičnom "pokazivanju mišića" od strane Latkovića koji blokiranjem natječaja želi poručiti kako se bez njega ne mogu realizirati brojni projekti komunalne infrastrukture, a pogotovo održavanje nogostupa, za koje je Grad raspisao natječaj nakon jedne godine "Pointova" rada, očito želeći poslati poruku da ne želi raditi s nekim tko zbog jedne svjetiljke obara natječaj ključan za stanovnike Kile i njihovu sigurnost jer im je životno potrebna pristupna prometnica do naselja.

#HDZ#SPLIT#STIPE LATKOVIĆ#POINT#VRUJA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 07:43