StoryEditorOCM
Splitkontra grafita

Sinoć je na Pazaru Torcida oslikala veliki navijački mural. Je li možda došlo vrijeme da stanemo s ovom ‘umjetnošću‘?

Piše marin prvan
4. kolovoza 2023. - 13:41

Iza autobusne stanice na Pazaru je niknuo novi grafit. I, premda će vam možda to biti teško povjerovati, to je grafit od Torcide.

Nacrtan s tradicionalnom crveno-plavom pozadinom, po kojoj plutaju zaigrana slova iz linije comic fontova, ovaj pokušaj murala upozorava prolaznike da ne bi smjeli imati "ništa kontra Splita". Jer, u protivnom... Tko zna što bi se sve moglo desiti.

Uostalom, zar itko tko dolazi u Split ima išta protiv Splita? Dobro, osim možda protiv toga da je čitav grad postao poligon za iživljavanje dokone balavurdije koja se uči crtati na javnim površinama i terorizira lokalna pročelja i infrastrukturu općenito osmišljavanjem hvalospjeva samima sebi. 

Takav poremećaj - osim što sadrži elemente kulturnog terorizma - ima i svoje ime; narcizam. 

Riječ je o psihičkoj bolesti koja uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za primanjem pažnje i divljenja. Oni koji boluju od ovoga vjeruju da su ”važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osjećaje. Dakle, prisutni su i elementi psihopatije.

Ipak, iza ove krinke samouvjerenosti krije se krhko samopouzdanje, hipersenzibilno na svaku pa i najmanju kritiku. A da bi se osoba - ili skupina - koja pati od ovakvog defekta mogla uspješno izliječiti potrebno ju je suočiti sa stvarnošću.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

A stvarnost je sljedeća:

"Split ima problem. Uništili su ga turisti i gradski dužnosnici koji ne uspijevaju zaštititi svoje građane zbog nedostatka čistoće i grafita. Volim uličnu umjetnost, ali trebala bi biti uređena, kao u Melbourneu", nedavno je primjetio turist iz SAD-a Todd Raymond

Razumljivo, Todd ne zna da je gradski dužnosnik Splita zadužen za komunalu veliki Torcidaš Bojan Ivošević, kojem ne da nije namjera "zaštititi svoje građane zbog nedostatka (čistoće i) grafita", već voljni moment dotičnog gura upravo u suprotnom pravcu. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Nažalost, Torcide se svi boje jer je riječ o grupi koju karakterizira čoporativni modus ponašanja, popraćen visokom stopom agresije prema onima koji se usude propitkivati dogme koje su samo tkivo njenog postojanja. Dobro, osim "poist, popit, našalit se"; to je lijepo.

Zato tiha većina građana ostaje tiha; one koji se odluče pobuniti se odgovara sa "ajde, pusti, šta ti to triba" ili upozorava "naje**t ćeš"; a oni kojima odgajatelji nikad nisu razvili higijenski refleks kritičnosti - barem prema Torcidi/Hajduku - mahinalno klikću i crtaju crvena i plava srca.

Čak i dok se ulice oslikavaju eksplicitnim prikazima teškog nasilja.

image
Marin Prvan

Konačno, i autoru ovog tekta, kada bi znao biti kritičan prema načinima "lude Torce", bi se dobronamjerno sugeriralo da se povuče, jer bi ga kad-tad netko mogao lišiti oblosti lubanje ili zdravih zubiju. Tko li samo zna odakle ljudima tako grafički dojam imidža splitske navijačke skupine... Vjerojatno ne iz torcidinih grafita prepunih ljubavi; za samo jednu stvar na svijetu.

Jasno, mladima - a i ljudima općenito - je potrebna pripadnost, zajedništvo i smisao. U izostanku svega ovoga u kapitalističkom društvu 21. stoljeća, Torcida nudi najpristupačnije supstitute na tržištu; plemensku određenost, sigurnost mase i zaluđenost. Dobro, i malo nogometa tu i tamo.

I puno, puno odvratnih grafita.

Direktor Parkova i nasada Siniša Gašparević:

- Ne, nismo mi ovo oslikali, iako smo nekidan opiturali u bijelo i počupali travu. Ne znamo tko je, jutros je osvanulo. Je li moglo biti nešto bolje? Je, moglo je. Ovo je vrhunski prostor, moglo se tu nacrtati svašta... Da smo mi to radili, bilo bi puno bolje. U najmanju ruku bismo bili kreativniji. Hoćemo li sad dirati? Ma nećemo. Tek kad bude opet neuredno, onda ćemo prepiturati. 

Vidjeli ste kako smo oslikali zidove pothodnika, točnije kako je to napravio vrhunski umjetnik Ivan Svaguša kojega smo angažirali. I u budućnosti smo zainteresirani za takve suradnje. Zato, ako netko ima ideje, uvijek nam se može javiti. Ako je zahvat zamišljen na našem terenu i radi se o nečemu što zaista može dignuti taj prostor, rado ćemo to financirati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:09