StoryEditor
Splitpromijenili im brave

Sindikat metalaca: Izbačeni smo iz svojih prostorija u škveru; Uprava Brodosplita: Dobili su druge

Piše H
16. svibnja 2016. - 17:37
petrina_izjava3-120516

Sindikat metalaca Hrvatske ovoga je vikenda iseljen iz svojih prostorija u splitskom škveru, zbog čega je u ponedjeljak predsjednik splitskog ogranka Joško Franić pozvao policiju koja ih je uputila u imovinsko-pravni spor s Brodosplitom s obzirom da nema elemenata kaznenog djela, doznaje se u sindikatu i policiji.

Predsjednik splitskog ogranka Sindikata metalaca Hrvatske, Joško Franić, potvrdio je za Hinu da je jutros u škver pozvao policiju koja je obavila očevid.

Točno je da smo ostali bez prostora jer je tijekom vikenda neovlašteno provaljeno u sindikat, i izbačena i uzeta sva sindikalna dokumentacija koju smo tamo imali, a nakon toga su promijenjene brave, rekao je Franić. Zbog toga, dodao je, od jutros ne može ući u prostorije sindikata.

"Uzeli su nam svu dokumentaciju stariju od 50 godina baš kao i sve ormare, stolove i stolice. Ostali su goli zidovi. Zbog toga ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih", naglasio je Franić.

Tvrdi da je to napravljeno po nalogu Uprave Brodosplita jer su, kaže, sindikalci to vidjeli na obavijesti zalijepljenoj na vratima sindikata, a u potpisu obavijesti je navedeno ime direktorice Korporativne zaštite Marinele Šundov.

Sve je odrađeno za vrijeme vikenda, a da su ostali bez svojih prostorija vidjeli su tek rano jutros kada su stigli na posao. Franić je rekao da "na tome neće ostati" i da su izvijestili saborskog zastupnika Stipu Petrinu.

"O stanju u splitskom škveru već smo izvijestili saborskog zastupnika Stipu Petrinu kojemu ćemo dostaviti dokumentaciju", rekao je predsjednik splitskog ogranka Sindikata metalaca Hrvatske.

Uprava Brodosplita, koju je Sindikat metalaca Hrvatske prozvao zato što je tijekom vikenda iseljen iz sindikalnih prostorija, tvrdi da je iseljen jer to nije učinio sam ni nakon višekratnih zamolbi, da su im osigurane druge prostorije te da im ni na koji način nije onemogućila sindikalni rad.

Prema poslovnim planovima društva 'Brodosplit', pokazala se potreba za prenamjenu i korištenje poslovnih prostorija, što uključuje i prostorije u poslovnoj 'B' zgradi u kojima su dosad neometano djelovali Radnički sindikat i Sindikat metalaca Hrvatske - Podružnica 'Brodosplit', navodi Uprava u odgovoru na pitanje novinara.

Sindikatima je upućena pisana zamolba da prostorije koje su im do sada bile ustupljene na korištenje prepuste poslodavcu te da zajedno nastave rad u poslovnim prostorijama površine 140 metara četvornih kojima se koristi Nezavisni sindikat Brodosplita, što je više nego dovoljno za njihov neometani rad, navodi Uprava.

Pisana zamolba sindikatima je poslana nekoliko puta i dan im je realni rok u kojem se mogu iseliti, no oni su se oglušili na zamolbu poslodavca te su iseljeni kako bi se prostorije mogle prenamijeniti i njima se koristiti prema planu, a sve stvari i kompletna dokumentacija uredno su pohranjene i zaštićene od neovlaštenog korištenja, stoji u odgovoru Brodosplita.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 17:01