StoryEditor
SplitIDU DO KRAJA

Sindikat Dalmacijavina: ‘Zbog zgrade u Gradskoj luci, idemo i do Strasbourga! Vratite nam objekt da ga prodamo i namirimo svoja stečajna potraživanja‘

Piše HINA
2. prosinca 2020. - 17:59
Joško Šupić/Cropix

Nezavisni sindikat "Dalmacijavina" najavio je u srijedu da bi zadovoljštinu u vezi sa zgradom u Gradskoj luci, procijenjene vrijednosti 83 milijuna kuna, mogao tražiti na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu ako se spor s državom za radnike negativno riješi.

- Ako se spor s državom negativno riješi, sljedeća instanca će biti sud u Strasbourgu pa će Republika Hrvatska biti dužna platiti glavnicu i kamate - priopćio je Nezavisni sindikat "Dalmacijavina".

Sindikat podsjeća kako je u prvostupanjskom postupku, koji se vodi za isplatu novčane naknade za oduzetu zgradu, Trgovački sud u Splitu donio negativnu odluku, a da nije sazvao niti održao nijedno ročište, što znači čistu pristranost u korist tužene Republike Hrvatske.

- Nije proveden nikakav postupak izvlaštenja niti je Dalmacijavinu" za oduzetu zgradu isplaćene ikakva naknada - tvrdi Nezavisni sindikat. Prema navodima tog sindikata, iako je ta zgrada zaštićeno kulturno dobro i u posjedu je Lučke uprave Split od 2011., Lučka uprava nije učinila ništa da se ta zaštita i provede.

- Lučka uprava nije čak bila u stanju postaviti niti jednog zaštitara za njezino čuvanje pa se zgrada nalazi u užasnom stanju i svakodnevno propada - upozorava Nezavisni sindikat "Dalmacijavina".

Sindikat podsjeća kako je prije pet godina arhitektica Snježana Perojević na traženje Lučke uprave izradila elaborat koji je bio osnova za zaštitu sporne zgrade, a nitko nije našao potrebnim da taj konzervatorski elaborat dostavi sljedniku "Dalmacijavina" d.d., tj. "Dalmacijavinu"d.d u stečaju iako, kako se navodi, ta "tvrtka u stečaju vodi spor s Republikom Hrvatskom za povrat te zgrade u trajektnoj luci, odnosno za novčanu naknadu nezakonito oduzete nekretnine koja je ušla u temeljni kapital tijekom pretvorbe kao ulaganje u pomorsko dobro".

"Ako Lučka uprava nije imala sredstava za njezinu zaštitu, kao ni država, zašto zgradu nisu vratili njezinim pravim vlasnicima, radnicima "Dalmacijavina" u stečaju, te bi bila prodana uređena i tako bi se omogućila isplata radničkih potraživanja u stečajnom postupku?" pita Nezavisni sindikat.

Po navodima sindikata, vodstvo Lučke uprave tvrdi kako je situacija sa zemljištem i objektima "Dalmacijavina" u Gradskoj luci pravno čista, što ne odgovara istini jer se vodi postupak na Trgovačkom sudu u Splitu protiv Republike Hrvatske radi naknade nezakonito oduzete nekretnine u trajektnoj luci.

image
Joško Šupić/Cropix

Postupak je u stanju revizije, o čemu su potpuno upoznati i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kod kojih su nekoliko puta bili predstavnici "Dalmacijavina" te ih u cijelosti upoznali s tom problematikom.

- Zgrada "Dalmacijavina" odnosno ulaganje u nju bilo je dio temeljnog kapitala "Dalmacijavina" i ona je od ovlaštenoga sudskog vještaka Berislava Bašića bila procijenjena na 83 milijuna kuna", ističe se u priopćenju Nezavisnog sindikata "Dalmacijavina".

Usprkos tomu, navodi Nezavisni sindikat, "država nas je ucijenila preko svojih predstavnika u tadašnjem Nadzornom odboru da im zgradu predamo bez izvlaštenja i naknade i o tome sklopimo sporazum o uređenju pravnih odnosa, a činjenicu prisile potvrdilo je pisanim putem nekoliko članova Odbora, tvrdeći pritom da se neće umanjiti temeljni kapital društva".

- Kako se radi i o kaznenom djelu, s navedenom prisilom (glasujte ili tvrtka ide u likvidaciju) upoznato je i Državno odvjetništvo - priopćio je u srijedu Nezavisni sindikat "Dalmacijavina".

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 16:10