StoryEditorOCM
Splitstrava u velebitskoj

Sin poznatog splitskog vulkanizera spuštao auto s dizalice pa iznenada dobio nogu u glavu: ‘Znan ga, on je vođa klana‘

Piše split sd
5. svibnja 2023. - 13:01

Mario Šakić, sin vlasnika vjerojatno najpoznatije splitske vulkanizerske radnje, se cijeli život bavi judom. Ovaj japanski borilački sport u prijevodu znači "nježni način" i Mario to dobro zna. I, premda je nježnim načinom dosad uglavnom uspješno rješavao problematične situacije u kojima se znao naći, ne možete baš uvijek biti spremni na sva iznenađenja koje život nosi.

Kao, na primjer, nogu u glavu s leđa.

- Minja san čoviku sve četri gume na autu... Bile su to skupe gume, koje puno pizaju i nije ih lako montirat. Još san bija krepan jer san ima puno posla cilo jutro. I taman kad san bija na zadnjoj je doša ovaj jedan tip šta ga znan iz viđenja. Zadnjih dana mi se vrtija oko radione, ometa me i bija san ga posla ća. Reka mi je da me triba nešto, pa san mu odgovorija da pričeka još malo dok ne završin. Još mi je kupac staja tu iznad glave... I onda, kako san spustija dizalicu od auta i okrenija se, tako mi je doletila noga u glavu. Sićan se samo da mi je pobigla slika i da je prolazija neki Mercedes u pozadini. Probudija san se na Hitnoj i pita šta se dogodilo. Bija san toliko ošamućen da san prvo pomislija da mi je neko ubacija nešto u piće. Onda san lagano doša sebi - uzbuđeno nam priča momak sa šljivom na oku i potresom na mozgu.

image
Joško Šupić/Cropix

Počinitelj, 32-godišnji M.B., međutim, nije pobornik nježnog načina. Njemu su draže teške krađe, uništenja i oštećenja tuđih stvari, lažne uzbune i ostale stvari koje su mu uspjele stati u sad već nabrekli dosje. A, kako saznajemo, protiv njega se i trenutno vode četiri kaznena postupka, među kojima su i prijetnje, iznude te nanošenje teških ozljeda.

Također, već je bio u zatvoru, gdje je ukupno proveo preko pet godina.

- On je vođa svog klana s Brda, koji se bavi krađama i dilanjem. Poznati su po tome da strane dostavljače dočekuju u zasjedi, ispleskaju ih pa im uzmu hranu i pare. Meni su ovdi usrid noći došli kamionon i skupljali staro željezo. Na svoje oči san to vidija, sakrija san se u oni tamo čempres priko puta i ćirija. Znali su mi odnit i gume, a i tri bicikle su mi nestale. Zadnju san platija priko 10.000 kuna. Njih san sve potira, a onda mi se on ovdi namečija. Svugdi di dođe se ponaša ka da je sve njegovo. Radi na baušteli pa se puše i pokazuje neke mišiće. Mater mu je konobarica tu u kafiću do mene, pa on dođe i pokupi cili inkas. Ima staforda kojeg huška na druge pase. Tako i na ovo moje štene - nabraja mladi vulkanizer. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Mario preuzima posao od oca i stavlja stvari na svoje mjesto. Kada mu je M.B. došao i pitao ga "ima li šta posla", Šakić mlađi mu je predložio da mu presloži neke gume, za novčanu naknadu. Tražitelju posla se to nije svidjelo, pa je krenuo - krasti alat.

- Znate, on je, nažalost, ovisnik. Doša je ovdi i nageja bocun metadona. Onda bi neko vrime problidija, pa bi krenija zvirkat okolo šta može uzest. Moj prijatelj jedan, stariji čovik šta sa mnon odi zna popit kavu, to nije moga gledat pa je otiša ća. Reka je: Zovi me kad se ovi makne. Meni ga je bilo žaj pa san prova pričat s njin, reć mu da učini nešto od sebe, da ne može više tako. Sljedeće šta san zna je da su mi nestala dva mobitela - priča naš sugovornik.

Policija je došla do M.B.-a, koji je onda te aparate vratio. Gumar mu je rekao da ga ne želi više vidjeti, ali se on opet vraćao. Mario nije imao izbora i pozvao je policiju.

- Kad su stigli, on se ponaša ka da nisu njegova posla. Onda je uzeja moj Glovo kufer, u kojen su mi bile neke lampe, i krenija s njin kroz vrata. Uvatija san kufer i pita ga jel on normalan. Kad je otiša, policajci su rekli da se neće više vraćat. On se, eto, vratija i naša me di ležin na podu. Ostatak znate - sliježe ramenima Splićanin.

image
Joško Šupić/Cropix
  

A Mario je, u stvari, dobro i prošao. Naime, videokamera je snimila da, prije negoli je izveo niski high kick, M.B. je na trenutak posegnuo za debelom šipkom koja služi za mijenjanje guma kamionima. "Srećom", odustao je od te ideje i umjesto u mrtvačnicu poslao mladića na drugi bolnički odjel.

- Da van pravo kažen, drago mi je da me udrija. Sad čekan da mu daju zabranu prilaska i da me pusti da radin na miru. Iman ja i svojih problema, ne tribaju mi još i njegovi - govori budući vlasnik radione.

image
Joško Šupić/Cropix

Problemi koji sada čekaju M.B.-a se zovu "kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju" te mu je određen istražni pritvor zbog bojazni da bi boravkom na slobodi nastavio s činjenjem kaznenih djela. Osumnjičenik se protivio prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora i naveo da "nema potrebe za tim i da mu se u zatvor uopće ne ide".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:32