StoryEditor
SplitŠalša na plaži

Silvana Uzinić: Nakon kupanja na Žnjanu hitno mi je trebao oporavak. Našla sam ga sutradan na Bačvicama, kao da sam došla u Kalos

3. kolovoza 2020. - 19:51
Duje Klarić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Prije samo mjesec dana činilo se da će ovo biti jedno divno ljeto za nas domoroce i da ćemo svi imati svoj dio planete na plaži, ali od nekidan se trebamo zapitati gdje smo uopće ikada svi mi stali prošlih sezona s onolikim brojem turista. Svratila sam na par gradskih plaža u potrazi za mirom i našla sam ga tek u zoru na Bačvicama.

Žnjan se svako popodne raspada. Pola sata vam treba za pronaći parking mjesto. Jedno osamsto auta se redovno vrti u krug, a po zvizdanu na onom zemljanom terenu to izgleda kao da se po divovskoj suhoj tavi prži brašno. To što uštediš na besplatnom parkiranju potrošiš u autopraoni.

Ako se uopće negdje i uvučeš dok ne zađe sunce.

Kafići su proradili punom parom. Iz većine udara techno muzika, a konobari ne znaju šta će prije od posla. Kao da je i njih zatekla gužva jer tog dana nestalo im je smeđeg šećera i natrena. Kažu, mala kava s mlijekom 12 kuna.

- Je li ovo cijena za strance? – upitam dečkića koji me jedva čuje, ali vidi pred sobom rastrojenu ženu opakog pogleda pa brže-bolje uzvrati:

- Ako vam je puno, može deset.

- Pa puno mi je, normalno - iznervirana sam od vrućine i pogrešne odluke da se dođem okupat na tu stranu grada. Sve su uvale prebukirane, isto vam je krenuli lijevo ili desno. Ležaljke su pune, sve vonja na zaštitne faktore i marmeladu za tamnjenje, a čim nju vidim sjetim se maća na lancunima u materinu apartmanu.

U moru svi jezici svijeta, grupa mladića u duboko se dodaje balunom, njih ne moraš ni čuti kojim jezikom govore jer tako glupa igra nije za domaću čeljad. Tu su samo majke s djecom iz grada. A i njima se čudim.

Jutro poslije spustila sam se na Bačvice. Dođete li dovoljno rano imat ćete osjećaj da ste u Kalosu. Stariji svit sidi po zidićim ili šeta tamo amo po plićaku. To je prava promenada u moru, ćakule su turbo zabavne, a nešto možeš i naučit.

- Još ću malo ostat pa iden do peškarije – govori jedna prija drugoj dok stišće prsi jer cijedi gornji dio kupaćega.
- Do peškarije? Al' neće bit kasno za uvatit šta?
- Ma kakvi, nikidan san došla u deset uri, bilo je ribe koliko oćeš.
- Ima li srdela?
- Ima.
- Pošto su?
- Dvaeset.
- To nije puno. Ja bi ih tribala jist, iman šećer.
- A muž mi voli ribu pa se često zaletin, šalšu san već skuvala...
- Uuu, šalšu, nikidan san nakuvala, a imala san liiipe pome domaće. Samo ne smin na kapulu više...

Od jedne do druge strane Bača priča se o spizi, uglavnom je tema šalša, ogovaraju se neviste, prisjeća se davnih dana i pokojnih, ma sićaš li se onega, kako se ono preziva...

Na Željezničara je prava ekipa, jedni kartaju, drugi kibicaju, smiju se i pjevaju čak.

- Juuu te san se zajubijaaaaa, druge ne bi poželijaaaaa... - prolomilo se do Ovčica zajedno sa ženskim smijehom.

Zabavljaju se kao da su picali prva dva sata u školi, a zajedno im je tisuću godina.

image
Duje Klarić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Njih tri krenule u more, jedna se premišlja, ladno joj je, govori.
- Ma kad reču da je more dvajsipet biće to izmire u dvi ure popodne. Sad siguro nije priko dvajsdva.
- Ajme, opet san kapu zaboravila ponit.
- Ma meni ne triba jer ako ne smočin kosu ka da se nisan ni okupala. Ja još ne mogu doć sebi od one tragedije, bidan mali kako je skočija. Ma prolaze me ježuri kad se sitin koliko puti je mene i braću samo dragi Bog spasija, ka dica smo tu bili po cile dane i samo skakali, mater i otac bi išli radit, niko o nama nije vodija računa...

Skočila je ka lasta sa skala za uć u more, a preko šezdeset joj je sigurno. Ova žena vjerojatno ni ne zna kako Žnjan izgleda i nije ništa time izgubila.

A na zidiću su se oko šalše i muški posvađali.

- To stavjaš? Pa ti si lud, to nije šalša, to ti je đuveč. Govorin ti, ništa osin uja, luka i malo murtile, može žličica šećera...

- Amo za njima trima u more – predloži jedan.

- Miiiira! Vidi je, sad lipo pliva kad joj je on malopri zapiva, hahaha...

Ne znam kako je na Bačavicama popodne, ali ujutro je rajski. A i šalša vam poslije dobro ispadne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. rujan 2020 23:22