StoryEditor
Splitstudent servis

Sezona je, posla ima kao u priči, a mnogi poslodavci posežu i za studentskom radnom snagom. Doznali smo koji se poslovi najčešće nude i kakve su satnice

Piše Mila Puljiz/Universitas
29. lipnja 2022. - 18:20

 

Ljetni mjeseci znače da su studenti u potrazi za poslovima preko Student servisa, službe Studentskog centra Sveučilišta u Splitu koja obavlja djelatnost posredovanja pri obavljanju studentskih poslova. Napokon možemo reći da smo izišli iz pandemije, stvari se više manje vraćaju u normalu, a sezona se zahuktava i prema nekim predviđanjima, mogla bi biti najbolja do sada.

Popričali smo s Adrianom Hrstić, voditeljicom ureda ravnatelja Studentskog centra, koja nam je kazala kako je Zakon iz 2018. godine studentima donekle olakšao obavljanje poslova, dodatak na plaću prilikom noćnog rada, prekovremenog ili rada nedjeljom ide do 50 posto, a također, ako ugovore s poslodavcem, tada su im plaćeni putni troškovi te topli obrok. Studentima se svi poslovi odrađeni preko Student servisa priznaju kao radno iskustvo na način da dobiju potvrdu o odrađenim poslovima. Minimalna satnica je 29 kuna po satu, dok je prosjek satnica 32 kune po satu, a ovo su neki od najzastupljenijih oglasa: prodavači i ispomoć u trgovini 30 kn/sat, konobari 35 kn/sat, hostese 50 kn/sat, rad na recepciji 30-35 kn/sat, dostavljači (WOLT, GLOVO, PAUZA.HR) 35 kn/sat, čišćenje apartmana 30 kn/sat, vodiči pustolovnih izleta 50 kn/sat.

– Najviše je poslova vezanih za turizam, oni su najtraženiji, od rada na recepciji i sobara pa do rada u turističkim agencijama, prodavača sladoleda i kuhara. Najlošije su plaćeni agenti u pozivnom centru, za ispomoć u trgovini, rad u skladištu, dok su najbolje plaćeni, ali i najtraženiji poslovi vezani za turizam – kazala nam je Hrstić, dodavši kako se najviše zapošljavaju studenti drugih i trećih godina.

Za zaključiti je da je velika potražnja za studentima, cijene studentskog rada su se povećale zbog velike potražnje za radnom snagom, a zbog velike potražnje za studentima oni sada mogu birati gdje će se zaposliti, ovisno o ponudi i uvjetima koje im nudi poslodavac.

A u menzi Studentskog centra Split susreli smo Ivana Grguricu iz Šibenika, studenta Pomorske nautike na Pomorskom fakultetu.

image

Ivan Grgurica

Jakov Prkić/Cropix

– Ovdje sam zaposlen do 15. srpnja, nakon toga idem kući i vraćam se početkom listopada kada ću nastaviti raditi. Nikada nisam imao bolju ekipu na poslu, jako sam zadovoljan – kazao nam je Ivan, nakon čega smo nastavili šetnju do Studentskog doma, u čijim smo hodnicima u poslu prekinuli apsolventicu Adrianu Kulišić sa Sveučilišta u Dubrovniku, koja će nakon obrane diplomskog rada upisati Forenziku na splitskom sveučilištu.

– Prezadovoljna sam sa svim, naročito kolegama – istaknula je Adriana.

image

Adriana Kulišić

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2022 16:30