StoryEditor
Splitpreusmjeravanje prometa

Šetnicu i parkiralište na Bačvicama ‘pregazit‘ će kolone vozila iz splitske luke? U Hrvatskim cestama tvrde da je alternativni put samo za ‘odabrane‘

Piše Gabrijela Radanović
15. svibnja 2021. - 16:34
Joško Ponoš/Cropix

Stepenice koje povezuju nogostup kod cestovnog mosta na Bačvicama i Preradovićevo šetalište, odnosno parkirališni prostor iznad najpopularnije splitske plaže, prilagodit će se prolazu interventnih vozila u slučaju incidentnih situacija.

Veliki zastoji i gužve na izlazu iz Gradske luke, prometnici koja ima status državne ceste, više ne bi smjeli predstavljati prepreku vozilima hitnih službi, već će im se prilagodbom sada slijepog završetka ulice bitno skratiti put. Tvrtka Hrvatske ceste (HC) je naručitelj spomenutih radova, za što, kako doznajemo, ima suglasnost Grada.

Izvođač radova je uveden u posao ispred hotela "Villa Harmony" prije više od tjedan dana, a rok za dovršetak je dva mjeseca. Prema prvim informacijama koje smo dobili iz Banovine, rečeno nam je kako će se Šetalište Petra Preradovića prilagoditi kao alternativni pravac koji bi koristila sva vozila u slučaju većeg zastoja u jednosmjernoj Bijankinijevoj ulici kojom prolazi velika većima prometa iz trajektne luke.

Međutim, iz HC-a tvrde kako navodi iz gradske uprave - nisu točni.

image
SNIMIO ČITATELJ
Snimio čitatelj

- Radovi obuhvaćaju uređenje pješačke staze kroz Katalinićev prilaz, obnovu kolnika, ugradnju semaforskih uređaja na početku Obale kneza Domagoja i uređenje/prenamjenu postojećih stepenica u rampu za promet namijenjen isključivo interventnim vozilima (hitna pomoć, vatrogasci...) u slučaju incidentnih situacija, a ne kao alternativni obilazni pravac Bijankinijeve ulice u slučaju prometnog zastoja - kazali su iz te državne tvrtke, a navedeni radovi su dio projekta "izvanrednog održavanja državne ceste sa semaforizacijom pješačkog prijelaza i uređenja nogostupa u Gradskoj luci".

Prema navodima iz Zagreba, riječ je o zahvatu izvanrednog održavanja, bez ishođenja građevinske dozvole i u suglasnosti s Gradom.

Budući da se ispod budućeg kolnika za žurne službe odavno nalazi kolektor otpadnih voda kojim upravlja "Vodovod i kanalizacija", a riječ je o velikoj prostoriji, zanimalo nas je hoće li vozila prolaziti cestom iznad te prostorije.

Iz komunalne tvrtke su nam potvrdili kako se kolektor ne nalazi izravno ispod parkirališta koje će se prilagoditi prolazu interventnih vozila, već je smješten nešto jugoistočnije.

Izvođač radova je tvrtka "Strabag", a budući da su naši čitatelji bili zbunjeni započetim radovima i metalnom ogradom koja sprječava prolaz, ali bez ikakve obavijesti o kakvim je radovima riječ, iz HC-a su poručili kako se gradilišne ploče nalaze na početku Domagojeve obale i na kraju gradilišta.

image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2021 20:02