StoryEditorOCM
SplitKartolina s Istoka

Seoski drumovi u Cvitu Mediterana: ovo su fotografije iz najvećeg splitskog kvarta, dalo bi ih se još na stotine sličnih snimiti. Šef kotara objasnio kako se stanari nose s tim

Piše A. B.
7. travnja 2022. - 11:21

Toni Piplica, predsjednik gradskog kotara (GK) Mejaši, dao je opasku gradskoj upravi. Uspoređujući Mejaše  s preostalim zapadnim splitskim kvartovima, Mejaši su uistinu godinama bili zadnja rupa na sviralu. Prekipjelo je sada prvom čovjeku kotara, pa je na svom Facebook profilu objavio fotografije cesta u ovom gradskom kotaru, čije se održavanje, kako kaže, financira iz nedostatnog kotarskog proračuna.

- Na području Stoca s obzirom na loše stanje puta, skinut je dotrajali te je postavljen novi beton, a radovi su u potpunosti financirani iz tankog kotarskog proračuna. Pokušalo se preko Grada financirati radove ali kada nije riječ o centru Splita, onda vrijedi ona „piši propalo“. Preostaje nam samo ići ulicu po ulicu, malenim kotarskim koracima naprijed - navodi Piplica u objavi.

Usporedio je potom, financijska sredstva kotara Mejaši i ostalih splitskih kotareva.

- Decentralizirana sredstva koja GK Mejaši dobije ne mogu biti istovjetna onima zapadnih kotareva Splita jer je riječ o dijametralno različitim stupnjevima komunalno-infrastrukturnog razvoja. Grad kroz godišnje proračune mora odvajati barem dvostruko više za najveći gradski kotar u Splitu ili neka počne razmišljati o logičnoj podjeli kotara - poručio je prvi čovjek kotara.

Prema njemu, najveći splitski kotar, trebao bi se podijeliti na GK Mejaše kojem bi pripadali Mejaši, Dragovode i Stoce, zatim Kilu i Vrboran koji bi činili GK Kilu te Dračevac, Bilice i Mostine koji bi činili GK Dračevac.

- Fun fact vezano za stanovnike Stoca i Mostina. Ti ljudi se nikada ne žale niti iskaču u medijima sa pritužbama. Žive svoj život dostojanstveno u tišini, a u nedostojanstvenim uvjetima prikladnima levelu metropolitanskog grada kao što je Split. Gledajući onako na prvu, bilo bi potrebno dvadesetak godišnjih kotarskih proračuna da bi navedena područja Mejaša doveli na nekakvu pristojnu razinu - zaključio je predsjednik kotara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 12:02