StoryEditor
SplitA POSLA KO U PRIČI

Šefica Sindikata KBC-a Split: Povećajte upisne kvote u Zdravstvenoj školi, u bolnici nam fali 350 medicinskih sestara. I povećajte im plaće!

29. srpnja 2020. - 22:32
Silvana Ganza DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA

Prema normativima koje je izdalo Ministarstvo zdravstva, u KBC-u Split trenutačno nedostaje 350 medicinskih sestara!
Po tim normativima, jedna medicinska sestra u kirurškoj branši može se skrbiti o zdravlju osam pacijenata, u internističkoj o 10 pacijenata...

To se, naravno, ne poštuje jer medicinskih sestara nasušno nedostaje pa se mnoge žale da se brinu o puno većem broju pacijenata. Kazuje nam to Silvana Ganza, predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara za KBC Split.

Kada će se situacija po tom pitanju popraviti to nitko ne zna, s obzirom na to da se još uvijek u Zdravstvenu školu upisuju samo dva razreda medicinskih sestara (njih 48) i nikako da se ta upisna kvota, za to zanimanje poveća zbog nedostatka prostornih kapaciteta. No, da u mračnom tunelu postoji tračak svjetla, govori podatak, da će od početka nove školske godine u Sinju biti upisan jedan razred. Interesa za ovo zanimanje ima, ali očito nema kod onih koji odlučuju o broju upisanih.

- Za upis u dva naša prva razreda medicinskih sestara i tehničara prijavi se godišnje oko 380 kandidata, a radi se o djeci koja u osnovnim školama prolaze s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom. No, mi možemo upisati samo njih 48. Razlog nedostatka ovog zdravstvenog kadra je i u tome što većina njih nakon srednje škole nastavlja studirati.

Nitko ili gotovo nitko od njih nije došao sa čistom namjerom da završi srednju školu i počne raditi - kaže nam Mirjana Kurtović, ravnateljica Srednje zdravstvene škole.
Kurtović nam kaže kako su medicinske sestre, nakon petogodišnjeg srednjeg školovanja apsolutno spremne odmah započeti s radom jer nema više staža ni polaganja stručnog ispita.

Skupo školovanje

- One u tri godine školovanja imaju ukupno 4600 sati isključivo strukovnih predmeta, tako da su spremne odmah nakon završetka školovanja započeti s radom. Mišljenja sam da bi ih država morala svojevrsnim ugovorom obvezati da nakon završene srednje škole moraju godinu ili dvije ostati raditi u sustavu i tek tada im dati mogućnost nastavka školovanja i to uz rad ili mogućnost odlaska u inozemstvo.

Naime, ovo je jako skupo školovanje, država investira u njihovo obrazovanje ogromna sredstva i oni bi to trebali vratiti na neki način, najbolje kroz rad. Mnogi će reći da je ovo zadiranje u njihova ustavna prava, ali drugog rješenja nema i dok se nešto ovako ili slično ne napravi, bit će ogroman manjak medicinskih sestara u našim bolnicama - kaže Kurtović.

Drugi problem je i odlazak medicinskih sestara u mirovinu.
- Prema mojoj procjeni u ovoj ih je godini iz KBC-a u mirovinu već otišlo 30-ak. Svaka ona sa 41 godinom staža i 60 godina života može u mirovinu, a takvih je dosta jer je naša generacija započela raditi sa 18,5 ili 19 godina. Od dva razreda medicinskih sestara u Splitu koji su anketirani samo 15 učenica je izrazilo želju da odmah poslije srednje škole idu raditi, dok su ostale rekle kako će nastaviti školovanje - kaže Ganza.

image
Silvana Ganza 
DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA

Navodi dalje kako među medicinskim sestrama ima i dosta bolovanja.
- Kako smo mi ženska i mlada populacija, imamo puno porodiljnih dopusta. Oko 80-ak sestara i primalja je trenutačno na porodiljnom samo u KBC-u Split. Sestre su preopterećene i umorne pa tijelo ne može izdržati taj tempo. Najviše ih nedostaje na infektologiji, plućnom, internom... Uz to, radi se punim kapacitetom, pokušava se nadoknaditi sve ono što se nije radilo tijekom "lock downa" - navodi naša sugovornica.

Mnoge sestre, ali i ostali bolnički djelatnici ne mogu dobiti svoj godišnji odmor, slobodne dane, odnosno još uvijek nisu iskoristili ni stari lanjski godišnji.

Osnovna plaća - 5000 kuna

Zanimalo nas je li rješenje za nedostatak kadra "uvoz" sestara iz država u regiji?
- Ne, jer mi ništa ne znamo o njihovu načinu školovanja. Za naše sestre znamo da su dobile vrhunsko znanje i uvijek bih radije odabrala za rad u bolnicama "našu" djecu, nego medicinske sestre iz "uvoza" - kaže Ganza koja rješenje ovog 20 godina gorućeg problema vidi u većim upisnim kvotama, odnosno povećanju broja razreda u zdravstvenoj školi.

- Dalje, sestrama treba povećati plaće, pa ćete vidjeti kako će početi raditi nakon srednje škole. Sada je osnovna plaća sestre 5000 kuna, a sa velikim brojem dežurstava, prekovremenih sati može doći i do 7000, ponekad i 8000 kuna.
Sindikalistica smatra kako sve sestre prvo trebaju vidjeti kako je raditi u bolnici ili zdravstvenom sustavu, pa onda odlučiti što će dalje.

- Jedna magistrica sestrinstva koja je završila fakultet sestrinstva može nakon toga ostati raditi u školi kao predavač. Ali, hoće li ona znati prenijeti znanje učenicima, jer nema nikakvog radnog kliničkog iskustva, kad nikada nije radila u bolnici? Hitno nam trebaju medicinske sestre koje nakon srednje škole žele odmah raditi u zdravstvenom sustavu - zaključuje Ganza.

image
Manjak medicinskih sestara u našoj bolnici trebao bi se nadomjestiti većim upisnim kvotama 
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 14:42