StoryEditor
Splitna prvoj liniji fronte

Šefica Intenzivne u KBC-u Split: Prošli je tjedan mladi dečko, ’94. godište završio na respiratoru. Bio je bez komorbiditeta

7. siječnja 2022. - 20:04

Situacija u splitskom Kliničkom bolničkom centru nije bajna, možemo se zahvaliti samo sposobnim organizatorima i požrtvovanim liječnicima što nije sve "puklo po šavu". A i neće, jer splitski medicinari doslovno stoje na prvoj liniji fronte i neće se pomaknuti ni metra.

image
Vojko Basic/CROPIX
Vojko Basic/Cropix

Da je tome tako potvrdila je i Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinike za intenzivno liječenje KBC-a Split, gostujući u RTL-u Danas. Njenim kolegama na Klinici odmora nema, 24 sata dnevno, već godinu i pol dana stalno su u pogonu.

- Danas nažalost imamo ogromnu brojku od 48 bolesnika na respiratoru, dva su nam prijema  još vrlo vjerojatna. Sve skupa imamo 50 bolesnika koji se liječe u COVID jedinici intenzivnog liječenja. Nikad veći broj u protekle dvije godine, kazala je dr. Stojanović Stipić.

Otkrila je i kako na odjelu dominiraju brojem pacijenti starije dobi. Napomenula je i kako najosjetljivija skupina - upravo naši stariji, bez obzira na svoje kroničnih bolesti, trebaju biti cijepljeni.

image
Vojko Basic/CROPIX
Vojko Basic/Cropix

- Nažalost imamo i mladih bolesnika. Prošli tjedan smo imali mladog momka. On je 1994 godište, koji je bio bez komorbiditeta, ali zbog COVID teške pneumonije, završio je na respiratoru, kazala je.

Liječnica je objasnila kako dolaskom u bolnicu pacijenti većinom budu svjesni svega, naravno događa se i da ljudi dođu u tako ozbiljnom stanju da s njima priče nema, već se odmah prilazi intenzivnom liječenju.

- No većina ima vremena za razmisliti i svjesni su da je djelomično i njihova krivica što su se doveli do te situacije, budući da mi imamo cjepivo već godinu dana i evidentno je da cijepljene osobe puno rjeđe zahtijevaju prijem u jedinicu intenzivnog liječenja i mehaničku respiraciju, rekla je dr. Stojanović Stipić.

Naglasila je i kako zahvaljujući entuzijazmu anesteziologa, intenzivista i neanestezioloških intenzivista splitski medicinari još uvijek uspijevaju liječiti svoje bolesnike, iako su velikim brojem i sami opterećeni sad već kroničnim umorom. Neki su i na bolovanju.

image
 Vojko Basic/CROPIX
Vojko Basic/Cropix

- Što se tiče medicinskih sestara, da biste imali jednu intenzivističku sestru potreban je dugi niz godina da bi se ona educirala. Oni su važan dio liječenja bolesnika u jedinici liječenja intenzivnog liječenja tako da je s njima u ovo vrijeme najveći problem i nedostatak, rekla je predstojnica za RTL Danas, poručivši po ko zna koji put:

- Pridržavajte se mjera koje su donesene do sada, a to je držanje distance, maske i cijepljenje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 09:12