StoryEditorOCM
SplitJe li moguće?

Šef splitske Porezne uprave otkriva da se u SDŽ više para vrti nego 2019. godine: Samo u listopadu fiskalizirano je računa u vrijednosti od skoro milijardu i pol kuna!

Piše D.B.
5. studenog 2021. - 15:58

Vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu, kao i u prvih deset mjeseci ove godine veća je u odnosu na ista razdoblja prošle, ali i 2019. godine. Pokazuje to mjesečna analiza HGK – Županijske komore Split.

Prošli je mjesec u SDŽ fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 428 milijuna kuna, što je skoro 34 posto više nego u listopadu prošle godine, a 7,6 posto više nego u listopadu 2019. Pri tom je više od 80 posto ukupnog iznosa računa u prošlom mjesecu, fiskalizirano u dvije djelatnosti, trgovini na veliko i malo te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

- Najveći porast iznosa fiskaliziranih računa, veći od sto posto, u odnosu na prošlogodišnji listopad, bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, preko164 posto, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, te prijevoz i skladištenje. Pad vrijednosti fiskaliziranih računa u listopadu ove godine u odnosu na prošlogodišnji bilježe djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija; financijske i djelatnosti osiguranja; poslovanje nekretninama; javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje te djelatnost obrazovanja- komentirao je pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada ove godine u županiji je fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 15 milijardi i 877 milijuna kuna, što je 31,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. te 4,6 posto više nego u prvih deset mjeseci 2019. godine. 

- Veseli nas da podaci o vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji u prošlom, ali i svih deset mjeseci ove godine pokazuju ne samo očekivani porast u odnosu na 2020. već i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu. Posebno je važno da je vrijednost računa u najznačajnijim djelatnostima u strukturi županijskog gospodarstva, trgovini, turizmu i prerađivačkoj industriji, u ovoj godini ne samo premašila vrijednosti iz prošle, već se približila onima iz 2019. godine, a u trgovini ih i prešla-  poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 23:19