StoryEditor
SplitKOME ĆE KAPNIT KUNE?

Šef splitske Porezne Ivica Kusić: Bliži se rok za prijavu poreza na dohodak, mlađi od 25 najveći su dobitnici porezne reforme. Donosimo detalje

19. veljače 2021. - 14:36
Ivica KusićVojko Bašić/Cropix

Veljača je onaj mjesec u kojemu se mnogi pitaju treba li prijaviti porez na dohodak i, što ćemo se lagati, nadaju da će kapniti koja kuna na račun povrata. Budući da se često mijenjaju pravila, popričali smo s Ivicom Kusićem, pročelnikom Porezne uprave Splitsko-dalmatinske županije. Uglavnom, najviše sreće oko povrata trebali bi imati mlađi od 25 godina, po nekim računicama mogli bi i povrat poreza u iznosu od preko 23.000 kuna!

Prvi put se primjenjuje porezno rasterećenje mladih?

- Porezno rasterećenje rada mladih do 30 godina starta sredinom godine, i to umanjenjem obveze poreza na dohodak za 100 posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godina. Porezno rasterećenje ne ide na mjesečnoj plaći, već tek po godišnjem obračunu poreza na dohodak. Za ovu vrstu olakšice, mladi ne moraju podnositi ZPP-DOH obrazac, Porezna uprava će po službenoj dužnosti sama izvršiti obračun.

To znači da se mlađi od 30 mogu nadati većim povratima, nego lanjskih godina?

Upravo tako, tada će se znati i koliko će točno mladih dobiti povrat poreza i koliki je to ukupni iznos. U Ministarstvu financija su procijenili da se radi o oko 700 milijuna kuna.

Skratili ste uredovno radno vrijeme sa strankama uslijed pandemije. Hoće li to uzrokovati veće gužve?

- Uredovno vrijeme Porezne uprave od 8 do 9 sati predviđeno je samo za slučajeve za čije je rješavanje neophodan izravni kontakt s našim službenicima. Što se tiče predaje obrazaca ZPP-DOH, zaprimamo ih od 7.30 do 15 sati. Tako će biti do krajnjeg roka za predaju, znači do 1. ožujka pošto 28. veljače zapada u nedjelju.

Građani na koje se primjenjuje poseban postupak, ako žele iskoristiti ili odustati od prava propisanih Zakonom o porezu na dohodak za 2020. godinu, mogu do 1. ožujka i putem elektroničkih usluga Porezne uprave - ePorezna podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku na Obrascu ZPP-DOH.

Tko mora podnijeti godišnju prijavu?

- Samo oni porezni obveznici koji ostvare dohodak od samostalne djelatnosti, zatim članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi, te oni koji su od strane Porezne uprave zatraženi da naknadno plate porez na dohodak.

Više ne postoji obveza podnošenja godišnje porezne prijave na Obrascu DOH za dohodak koji se u poreznom razdoblju ostvari kao dohodak od nesamostalnog rada ili kao drugi dohodak. Mi ćemo temeljem toga izvršiti godišnji obračun i dostaviti građanima privremeno porezno rješenje s utvrđenim porezom za uplatu ili povrat.

Postoje i slučajevi kada građani moraju podnijeti prijavu preko ZPP-DOH obrasca da bi ostvarili puni povrat. Koji su to?

- Kad osoba želi ostvariti neka dodatna prava za koje Porezna uprava nema saznanja na temelju podataka iz svojih evidencija, ona mora podnijeti Obrazac ZPP-DOH za 2020. godinu.

Najčešće je to situacija prijavljivanja uzdržavanih članova koji nisu u poreznoj kartici u evidenciji Porezne uprave, poput majke, supružnika ili djeteta bez primanja koja nije upisana na obrazac PK, a obvezmik ostvaruje uvjete za uzdržavanog člana. Postoje i situacije u kojima se koristi mogućnost raspodjele osobnog odbitka za isto dijete.

Obrazac ZPP-DOH se podnosi i kad se želi uvećati osobni odbitak za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje ili dana darovanja, uračunati plaćeni porez na dohodak u inozemstvu, koristiti olakšica za invalidnost za koju je obvezna dostava vjerodostojne dokumentacije ili predati porezna prijava u ime umrle osobe. Građani ne moraju podnositi dokaze za sve olakšice. Porezna ima uvid u izvatke i potvrde iz matice rođenih, vjenčanih i umrlih, te izvatke i potvrde iz registra životnog partnerstva.

Koja su to prava koja možemo ostvariti?

- Najviše su sadržana u povratu preplaćenog poreza, a preplata poreza na dohodak može se ostvariti korištenjem porezne olakšice na uzdržavane članove uže obitelji i djecu, zatim olakšice za stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti, tu su i olakšice za prebivalište na području jedinica lokalne samouprave razvrstanih u potpomognuta područja I. skupine prema posebnom propisu i području Grada Vukovara, te olakšice vezane uz pravo na uvećanje osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje ili dana darovanja.

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 18:08