StoryEditor
SplitDR. MARKO RAĐA

Šef Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije: Sutra bi trebao početi s radom prvi punkt za brzo testiranje, a do kraja tjedna u pogonu bi moglo biti njih šest do sedam

Piše psd
18. siječnja 2022. - 09:34

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"  da je testiranjem brzim antigenskim testovima u određenim liječničkim ordinacijama počelo prije više od pola godine. U većem pak broju, rekao je, počelo je jučer, dok se u Domu zdravlja na čijem je čelu provodilo u trećini ordinacija.

Testiranje će se provoditi i u drugim ordinacijama, a zbog onih ambulanti koji nemaju prostorne uvjete za to, otvorit će se mini punktovi gdje će se građani moći testirati.

- Malo obimnije testiranje u ambulantama krenulo je jučer i to ondje gdje su testovi dostavljeni u petak. Unutar Doma zdravlja, oko 25 ambulanta, što je otprilike trećina njih, krenulo je jučer s testiranjem. Testirano je oko 70 ljudi. Nastavljena je distribucija testova u druge ambulante. Ne radi se o masovnom testiranju "s ulice" bez narudžbe, već je to izbor svakog liječnika, kada mu se pacijent javi sa simptomima, hoće li ga putem uputnice poslati na PCR testiranje ili će se dogovoriti s pacijentima kada će doći u ambulantu da mu se napravi brzo antigensko testiranje, izjavio je dr. Rađa. 

Rađa je, unatoč određenim pritužbama u ordinacijama obiteljskih liječnika vezano za odluku o testiranju brzim antigenskim testovima, kazao da u Domu zdravlja SDŽ sve prolazi "poprilično glatko". 

- Jedan dio liječnika nema prostorne uvjete da može napraviti testiranje. Nezgodno je i radno vrijeme odvojiti za to, posebno ako u istom prostoru radi više ordinacija. Jednostavno se čekaonica ne može isprazniti samo za bolesne ljude. Jedan dio kolega neće testirati već će i dalje davati uputnice i slati pacijente na PCR testiranje. Drugi dio kolega, koji imaju prostorne uvjete, dogovorit će se s pacijentima da dođu na testiranje u ambulantu. Za one kolege koji nemaju prostorne uvjete radimo to da pacijente uputimo na jednu ili više lokacija, odnosno da napravimo neke mini punktove za testiranje unutar samog Doma zdravlja, kazao je Rađa. 

Sutra bi trebao početi s radom prvi punkt, istaknuo je, a do kraja tjedna, unutar Doma zdravlja, bit će 6-7 lokacija i to za one ambulante koje nemaju prostorne uvjete za provođenje brzih antigenskih testova. 

Dr. Rađa je istaknuo da je cijepljenje prvom dozom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje na vrlo niskoj razini. 

- Na dnevnoj razini, na području Splita, to je 60-70 ljudi, a na razini županije 100-120 ljudi. Zadovoljni smo odazivom na treću dozu. Velike brojke pozitivnih na koronavirus te na bolničkom liječenju, mogu biti pokazatelj ljudima da se odluče na cijepljenje i da razmisle o tome da cijepljenjem imaju bitno manje rizike nego razboljevanjem, dodao je. 

Smatra da nikada nije kasno za prvu dozu cijepljenja te je ponovno pozvao ljude na cijepljenje, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 23:51